Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-20

Nyári program kicsiknek és nagyoknak: merüljünk el a csillagokban!

Nyári program kicsiknek és nagyoknak: merüljünk el a csillagokban!

Találhatunk-e jobb elfoglaltságot a meleg nyári estéken annál, mint hogy kifekszünk egy pokrócra, és a csillagokat nézzük? Ha pedig többet szeretnénk tudni róluk, irány a Svábhegyi Csillagvizsgáló, hazánk legrégibb és legnagyobb akadémiai csillagvizsgáló intézete, ahol tematikus programokkal készülnek számunkra júliusban is.


A kánikulában szinte felüdülés egy kiadós éjszakai csillagvadászat, és kinek ne lennének emlékei azokról a hajnalba nyúló beszélgetésekről, amelyekhez a fejünk felett fénylő ezernyi csillag nyújthat méltó hátteret. A nyári égbolt igazi gyönyörűségének megtapasztalásából csak izgalmas részleteket kapunk, ha csillagászati összegű teleszkópokkal kívánjuk felnyitni ezt az ékszerdobozt. 
 
Szabad szemes csillagnézés

Legalább ennyire lenyűgöző élmény kimenni egy tisztás mellé, magunkkal vinni egy kényelmes takarót, leteríteni, és egy egyszerű kézi távcsővel, vagy csak szabad szemmel élvezni a felettünk kitárulkozó világegyetem csodáját. Július 30-án két hullócsillagraj is meglátogat minket, a Déli Delta Aquaridák és az Alfa Capricornidák. 

Előbbi óránként 25, utóbbi 5 meteort tartogat számunkra, így mérsékelt, de tisztességes látványra számítsunk. A hullócsillagok a délkeleti horizont irányából jönnek, érdemes tehát délkelet felé nézni, a látóhatártól 40-50 fok magasságába. Öltözzünk az időjárásnak megfelelően, hiszen a hajnalok még nyáron is hűvösek lehetnek, terítsünk ki egy pokrócot a szabad ég alá, és csak élvezzük az égi tűzijátékot. A magyar amatőrcsillagászok régi és szép hagyománya, hogy amikor hullócsillagot látnak, így kiáltanak fel: top! Vigyük tovább e szép hagyományt, és ne spóroljunk a kívánságokkal.
 
Óriásbolygók és a telihold

Július 23-án 21.15-kor a Svábhegyi Csillagvizsgálóban távcsöves bemutatón vehetünk részt. Naprendszerünk két leghatalmasabb bolygóóriása debütál ezen az estén, amelyek naplemente után kelnek, és az esti ég legszebb célpontjaivá válnak. Ezen a napon a vakító telihold óriási korongja is melléjük csatlakozik.

Bemelegítésként, a naplemente utáni szürkületben a kupola távcsőóriásával szemügyre vehetjük a nyári ég legszebb kettőscsillagait. Először a Hattyú fejét kirajzoló Albireo színpompás narancssárga és kékesfehér csillaga vár ránk, majd a híres Epszilon Lyrae négyes csillaga örvendeztet különleges kettőscsillag-élménnyel.

Az este második részében a kutatóépület tetőteraszáról nézzük meg a kelő teliholdat és az óriásbolygókat. A holdkorongon ilyenkor gyönyörűen látszanak a sugársávos kráterek, például a Tycho és a Kopernikusz több száztól másfélezer kilométerig terjedő sugársávjai.

A Szaturnusz felénk billenő éles gyűrűjével a legcsodálatosabb az összes planéta közül. Végül az este fénypontjaként a hatalmas Jupiter részletes korongját vizsgálhatjuk meg. Hullámzó peremű egyenlítői felhősávjai pompás betekintést adnak a viharos gázbolygó életébe.
 
Asztromatiné 6–12 éveseknek

A nyári szünidőben nagyszerű 2-2,5 órás programot kínál a lurkóknak és a velük érkező felnőtteknek a csillagvizsgáló. Az Asztromatiné során, amelyet július 24-én 11 és 14 órakor is megtartanak, a gyerekek számára könnyen érthetően magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a kicsik és nagyobbak sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit. 
 
Mi vár ránk ezen a programon? 

Lézeres optikai és látványkísérleteket végezhetünk a csillagok spektrumán. A csillagok és csillagködök fényspektrumát és a csillagászati jelenségeket látványos színes kísérletekkel mutatják be nekünk. Speciális színbontó szemüvegekkel színes neoncsövek spektrumát vizsgáljuk, majd távcsövet építünk lézerágyúval, tükrökkel és lencsékkel.

A matiné végén a Budapest-kupolában közelebbről is megismerkedünk a távcsövekkel, megtanuljuk kinyitni és forgatni a kupolát, sőt különleges naptávcsöveinkkel a Napot is megnézzük. Ezen az izgalmas, játékos csillagászati bemutatón minden kérdésünkre választ kaphatunk.
 
Mit tegyünk, ha borult az idő?

A jó hír az, hogy a csillagvizsgáló programjait időjárástól függetlenek, borult időben, akár esőben is megtartják. Borult időben semmilyen távcsővel nem láthatók az égitestek, ez alól a Svábhegyi Csillagvizsgáló sem kivétel. Azonban a csillagvizsgáló működését ekkor is bemutatják, sőt borult idő esetén este a kizárólag ilyenkor megtekinthető virtuális csillagképtúrán és csillagmonda-előadáson vehetünk részt, valamint csodálatos színes meteoritkristályokat nézhetünk a mikroszkópos laborban. Ne szegje tehát kedvünket a borult idő, a hangulat és a jókedv garantáltan napsütéses lesz!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...