Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-08

A szemüveg is öltöztet - így viseljük

A szemüveg is öltöztet - így viseljük

Manapság, amikor szerencsére rengeteg szemüvegkeretből választhatunk, úgy kell gondolnunk a szemüvegünkre, mint egy nagyszerű kiegészítőre, amellyel karakteresebbé tehetjük az arcunkat. Érdemes néhány szabályt megfontolnunk a viselésénél, hogy még előnyösebbé varázsolja külsőnket. 

Talán emlékszünk még azokra az időkre, amikor többen azért nem szerettek szemüvegesek lenni, mert csak nagyon előnytelen, ún. SZTK-keretet lehetett kapni azok számára, akiknek korrekcióra szorult a látásuk. Mára szerencsésen megváltozott a helyzet, sőt, sokszor a bőség zavarával szembesülünk, amikor a számunkra legelőnyösebb szemüvegkeretet keressük. Bár fontos figyelembe venni az aktuális trendeket, ne csak ez legyen a szempont a keretválasztásnál. Sokkal inkább figyeljünk az arcunk formájára, a bőrünk tónusára és a hajunk árnyalatára, egyéniségünkre, színpreferenciáinkra, mert bármennyire gyakran szeretjük is váltogatni szemüvegünket a divatnak megfelelően, mégis évekig hűséges kísérője lesz mindennapjainknak a választott darab.
 
Arcformák és keretek

Nézzük tehát, melyik arcformához milyen típusú keret a legjobb döntés.

Ovális arcforma: a legszerencsésebb típus, akinek mindenfajta keret jól áll. Mivel arányos, nincsenek túlzottan jellegzetes karakterjegyei, gyakorlatilag bármilyen szemüveg remekül mutat rajta, tehát szabadon válogathat.

Szív alakú arc: ez esetben a homlok hangsúlyos és az arc elkeskenyedik az állnál, ezért érdemes olyan keretet keresni, amely kiegyensúlyozza az eltérő arányokat. Jól mutatnak rajta az ovális, lekerekített keretek. Ki lehet próbálni a világosabb, könnyű szemüvegkereteket is, vagy a keret nélküli típusokat, amelyek nem ülnek nehéz súlypontként az arcon.

Téglalap alakú arc: mivel ez az arcforma hosszabb, mint amilyen széles, egy díszes, felül hangsúlyos keret megtörheti az arc hosszanti vonalát. Érdemes megnézni az alacsonyabb szárral vagy híddal ellátott típusokat, illetve az erőteljesebb, vastagabb kereteket. Ennél a típusnál az sem baj, ha a keret kissé szélesebb, mint az arc.

Kerek arcforma: ezen az arcon nincs kiugró, csontos részlet, szinte körzővel megrajzolható. Mivel rövid és kerek ívei vannak, így ideális, ha a szemüveg nyújtja a formáját. A magasan ülő szárak és a hídrész keskenyebbnek mutatja az arcot. A keret lehet szögletes, geometrikus, sokszögű, esetleg téglalap formájú, amely ellensúlyozza az arc puha, lágy, kerek ívét.

Háromszög formájú arc: ez esetben az állcsont, az állkapocs a leghangsúlyosabb az arcon, amely felfelé elkeskenyedik. Épp ezért érdemes kerülni mindent, ami alul széles, vastag és az állvonal felé húzza a tekintetet. A keret legyen közel olyan széles, mint az állkapocs, ne üljön előnytelenül a rövidülő, háromszög alakú arc közepére. Előnyös a cicakeret vagy a csak felül keretes formák is.

Sminkelési tanácsok

Nőként érdemes figyelembe venni, hogyha eddig nem hordtunk szemüveget, most majd meg kell változtatnunk néhány sminkelési szokásunkat. Ezt ne éljük meg korlátozásként, hiszen ha egy hangsúlyosabb ékszert vagy ruhát viselünk, akkor is érdemes átgondolnunk előtte, hogy hogyan fessük ki magunkat.

1. Okosan alapozzunk!

Nem is sejtenénk, hányszor nyúlunk észrevétlenül az arcunkhoz napközben, hát még akkor, ha egy új szemüvegkeretet kell megszoknunk magunkon! Nincs annál bosszantóbb, mint ha az alapozónk átragad a szemüveglencsénkre az ujjunkról, és zavaróan foltos lesz. Ezért alapozás után egy fixáló púderrel vagy spray-vel rögzítsük a festéket, amit megismételhetünk akár napjában többször is.

2. Figyeljünk a karikákra!

A szemüveg lencséje még jobban felhívja a figyelmet a szemünk alatt található sötét karikákra vagy táskákra, ezért vessünk be olyan korrektort, amely kis ragyogást ad, és elsimítja, felfrissíti ezt a finom területet.

3. Világosat a szemhéjra!

Felejtsük el a feketét és a sötét színeket, használjunk inkább bézs- vagy vaníliaárnyalatú szemhéjpúdert. Ne a csillogó, hanem a matt hatású festéket válasszuk, maximum a szemhéjak belső zugainak adjunk egy kis csillogást.

4. Íves pilla a nyerő!

Akár egy sima napszemüvegnél is megtapasztalhatjuk, hogy a hosszú szempillánk hozzáér a szemüveg lencséjéhez. Ezt úgy kerülhetjük el, ha íves hatást adó, göndörítő szempillaspirált használunk, amely felfelé és lefelé nyomja a pilláinkat, így azok nem ütköznek akadályokba.

5. Rúzsozzunk bátran!

Ha szemüveget viselünk, nem kell visszafognunk magunkat az ajkunk hangsúlyozásánál, lehetünk nagyon merészek is. Mindegy, hogy vöröset, bordót, narancsot vagy fuksziaárnyalatot választunk, maximum a keret színe szabhat határt a vágyainknak. A formára viszont hangsúlyozottan ügyeljünk, ne maszatoljunk, a száj vonalánál ne kenjük el a festéket, a kontúrok legyenek határozott vonalúak. 

6. Pirosítót frissítőnek!

Ne feledkezzünk meg az arc pirosításáról sem, hiszen ez fiatalít mindenkit. Persze fontos, hogy ne nevetséges bohócarcot fessünk magunknak, hanem szépen eldolgozva, az arcalmácskáinkra leheletnyi arcpírt tegyünk az ecsettel.

Nézzen szét időszakos kedvezményeink közt, és vásároljon szemüveget is olcsóbban!

Ajánló
Ajánló
Izgalmas nyári filmek – Mozikert a MOM Kulturális Központban

Izgalmas nyári filmek – Mozikert a MOM Kulturális Központban

Szüleink idején a felhőtlen nyári szórakozáshoz szervesen hozzátartozott a mozizás,...

Szépüljünk természetesen!

Szépüljünk természetesen!

Divat a természetesség a szépségápolásban is. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy egészséges...

Töltődjön fel a nyári jógatáborban!

Töltődjön fel a nyári jógatáborban!

Nemcsak a gyerekeké az a kiváltság, hogy a vakáció idején nyári táborokban élvezhetik a...