Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-27

Tavaszi túrák a Hegyvidéken

Tavaszi túrák a Hegyvidéken

Kerületünk dimbes-dombos tájai nagyszerű lehetőséget adnak arra, hogy a tél elmúltával szép kirándulásokra induljunk a Hegyvidéken. A szabadban töltött órák nemcsak egészségesebbé, hanem örömtelibbé is tesznek minket.

Finnország lett 2018 legboldogabb nemzete az ENSZ World Happiness Reportja, azaz Globális boldogságjelentése szerint. Hogy mivel magyarázható ez? Nyilván összefüggésben van azzal, hogy Finnország az az állam, ahol egész Európában a legnagyobb az egy lakosra jutó, erdővel borított terület mérete és ahol rendkívüli gonddal óvják a környezetet. Ők jól tudják, hogy a szabad levegőn töltött idő nemcsak testünk egészségének megőrzéséhez, hanem lelkünk feltöltéséhez is hozzájárul.
 
Harmóniában a természettel

Nem kell feltétlenül hatalmas távolságokat megtennünk, vagy extrém akadályokat legyőznünk túráink során, elég, ha kimozdulva szobánk négy fala közül rájövünk arra, hogy részei vagyunk a természetnek, a nagy egésznek. Ahogy a Psychology Today egyik cikkében írják a témáról: „A pszichoterápia megfigyeléseiből tudjuk, hogy a mentális egészség és jóllét magasabb szintre emelkedik, ha az emberek valamilyen módon összeköttetésbe kerülnek a rajtuk kívülálló, tágasabb valósággal. Bármilyen formában merülünk el a saját belső világunkon kívül eső, természetes világban, általánosan jobban érezzük magunkat, és ez nélkülözhetetlen eleme a valódi lelki egészségnek.”
 
Szép tájakra hangolva

Ha fogalmunk sincs, merre induljunk, vegyünk igénybe segítséget! Nemrég jelent meg a Magyar Természetjáró Szövetség Természetjáró mobilapplikációja, amelyet ingyen letölthetünk a telefonunkra. Az alkalmazás gyakorlatilag egy mobilos útikönyv, rengeteg előre megírt gyalog- és kerékpártúra-ajánlattal, számos természeti és kulturális látnivaló ismertetőjével, interaktív, a megfelelő réteg bekapcsolása után a jelzett utakat is mutató turistatérképpel, túratervezővel és útvonalrögzítővel.

A kéktúrázóknak külön jó hír, hogy az alkalmazásban megtalálható az összes szakasz leírása, pecsételőhellyel, szálláslehetőségekkel. Mivel szinkronizálja az elmenthető tartalmakat a honlap és a mobilunk között, az ingyenes (nem kötelező) regisztráció után megtervezhetünk egy túrát a számítógépen, aztán a terepen telefonunkkal követhetjük a nyomvonalat, és ehhez – ha előtte letöltjük a tartalmat – még térerő sem kell.
 
Kalandozzunk kedvünkre!

Kultúra és természet egyben: a sziklaoromtól a meggyes rétesig
 
Szerencsére nekünk, fővárosiaknak nem kell messzire mennünk, ha szeretnénk egy jót kirándulni. A zöld jelzést követve Budapest természeti értékeit, illetve néhány építészeti érdekességét is felfedezhetjük, így a 11,9 kilométeres túra kulturális program is lehet. Ezen a szakaszon a Gellért-hegy lábától a Normafáig haladva több perspektívából is megcsodálhatjuk a várost, elhaladunk többek között a Filozófusok kertje vagy az impozáns városmajori templomegyüttes mellett, benézhetünk a nyugalmat árasztó Jókai-kertbe, zárásképp pedig a Gyermekvasúttal is utazhatunk egy kicsit.
 
Kellemes séta kisgyermekkel: totyogó

Hol van az megírva, hogy ha gyermekünk születik, le kell mondanunk a túrázásról? Ha a kicsi járni kezd, kipróbálhatjuk a mindössze 1,9 kilométeres utat, ami a Virágvölgyből indul és a Normafa parkolónál ér véget. Elsősorban totyogóknak és kisóvodásoknak ajánlják ezt a kirándulást, amelynek nagy előnye, hogy minden métere új élményeket nyújt, bármilyen időben érdemes bejárni, és végül, de nem utolsósorban, olyan szép, hogy felnőttként is rácsodálkozhatunk egy-egy öreg bükkfára, a gyönyörű kilátásra vagy az örökké változó aljnövényzetre.
 
Hétvégi családi kirándulás: a Normafától a Hármashatárhegyig

Az applikációban is megtalálható túra hossza 12,9 kilométer. A zömével a Budai Zöld útvonalán vezető út a Normafától a Hármashatárhegyig tart, nagyobbrészt az erdőben, néhány aszfaltos szakasszal és építészeti érdekességgel fűszerezve. A kirándulás során persze természeti látnivalókban sincs hiány: a Tündér-szikláról és az Apáthy-szikláról fantasztikus panoráma tárul elénk, kísérteties látványban lesz részünk a vöröses talajú Kőkapu-barlangnál, de az Árpád-kilátót és a Guckler Károly-kilátót is útba ejthetjük közben.
 
Aki esetleg idegenkedik az applikációktól, de mégis szeretne online utána nézni a kirándulási lehetőségeknek, a Normafapark weboldalon nehézségi fokok szerint válogathat az útvonalak között.
 
Biztonságunk érdekében

Ha túránk közben bajba kerülünk, használjuk a Pánikgomb nevű applikációt:
 
App Store

Google Play

A Hegyvidéki Önkormányzat a kerületben élők, illetve az odalátogatók biztonságának növelése érdekében kifejlesztette azt az egyedülálló kerületi okostelefonos alkalmazást, amelynek segítségével vészhelyzetekben két gyors mozdulattal tárcsázható a Hegyvidéki Rendészet segélyhívó száma, miközben az applikáció automatikusan megküldi a bejelentő aktuális tartózkodási helyének címét és GPS-pozícióját a rendészet, illetve a korábban megadott kontaktok számára, így a segítség rövid idő alatt megérkezik.

Az alkalmazás lényege, hogy ha valaki a XII. kerület bármely részén jut bajba, a telefon kijelzőjén megjelenő pánikgomb megnyomásával a nap 24 órájában segélykérést adhat le a Hegyvidéki Rendészetnek.

A pánikgomb megnyomása esetén az okostelefon automatikusan felhívja a Hegyvidéki Rendészetet, ahol a segélykérő szóban bejelentheti a vészhelyzetet. A rendszer emellett automatikus e-mailt is küld a rendészeti központba, amelyben – a telefonban aktivált GPS pontosságától függően – a készülék megadja a bajba jutott aktuális helyzetét. Ez a funkció különösen hasznos lehet olyan szituációkban, amikor a segélykérő valamilyen okból nem tud beszélni. A felhasználó továbbá előzetesen három ember elérhetőségét is megadhatja, akik részére az applikáció a vészhelyzet jelzésével egy időben SMS-ben elküldi a bajba jutott helyzetét is.

A pánikgomb megnyomásával egy időben az applikáció szirénázó hangjelzést is ad az esetleges támadó megzavarása, illetve a figyelemfelhívás érdekében. A hegyvidéki rendészek a kerületből érkező minden vészjelzés esetén a jelzést leadó segítségére sietnek, szükség esetén pedig rendőri intézkedést kérnek.

Az alkalmazás használatához SIM-kártya, internet kapcsolat és helymeghatározás szükséges, valamint a pontos helymeghatározás érdekében Google Maps alkalmazás használata javasolt.

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...