Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-11

Melodikus dallamok

Melodikus dallamok

Márciusban a Hegyvidéken lép fel a kortárs jazz egyik poétikus, különutas énekesnője, a lenyűgöző Patricia Barber. Ezt a páratlan egyéniségű, sokoldalú hölgyet nemcsak előadóként, de komponistaként is briliáns művésznek tartják a hozzáértők. A XII. kerületi fellépés a 2019 tavaszán megjelenő Higher című lemezét bemutató turné első európai állomása lesz. 

Március 30-án érdemes lesz ellátogatni a MOM Kulturális Központba a kortárs jazz rajongóinak. A Get Closer Jazz Fest 2019 koncertsorozat keretében egy lenyűgöző előadó lép fel a színházteremben. A zongorán is csodálatosan játszó énekesnőt Patrick Mulcahy kíséri bőgőn, Jon Deitmyer pedig dobon. Amerikai vendégeink előtt két rendkívül tehetséges hazai zenész, Mózes Tamara és Benkó Ákos ad koncertet.
 
Chicagóból a világhírbe

A neves amerikai jazz- és bluesénekesnő 1955-ben született Chicagóban. Első albuma, a Split 1989-ben jelent meg. Dalaival és sajátos, mély érzelmeket kiváltó hangjával gyorsan a jazzt kedvelő közönség kedvence lett.

Érdekes, hogy első fellépéseire ugyanúgy két kísérő zenész társaságában vállalkozott, mint ahogy most fellép nálunk is a Hegyvidéken. Később neves amerikai zenészek csatlakoztak hozzá gitáron, basszusgitáron, ütő- és billentyűs hangszereken.

Fellépett többek között Wolfgang Muthspiel, Carla White, Big Kahuna, Dave Douglas, Charlie Hunter, Chris Potter, Neal Alger, Michael Arnopol, Eric Montzka és Kenny Verner társaságában. Későbbi lemezein komoly szerep jutott a szaxofonnak és a trombitának is.

2007-ben egy háromlemezes összefoglaló albumban adták ki pályafutása első évtizedének legszebb dalait. Külön CD-n jelentek meg az eredeti és a poposabb hangzású számok. A 2000-es évek elején kiadott albumokat nem csupán CD-n, hanem korlátozott példányszámban bakelitlemezen is kiadták.
 
Koncertezik és filmben is szerepelt

Az elmúlt évek során folyamatosan nőtt a rajongói tábora, nem csoda, ha ma már a jazz egyik nagyasszonyának tartják. Rajongóinak odaadása azonban nem szállt a fejébe, és mind a mai napig jól emlékszik arra, hogy milyen nagy munkával járt világhírű énekesnővé válnia. Külön albumot szentelt nagy példaképének, Cole Porternek, akitől rengeteg tanult a dalszerzésről. Michael Toth felkérésére írta meg a Grey in White and Black című mozifilm betétdalát.

Az énekesnő igencsak meglepődött, amikor a rendező ragaszkodott ahhoz, hogy Patricia is beálljon a kamerák elé. Amikor nem éppen a nagyvilág koncerttermeiben lép fel, akkor nagy valószínűséggel egy amerikai kisváros bárjában vagy egy éjszakai klubban találkozhatunk vele. Imádja ezeket a helyeket, a sajátos hangulataikat, és az itt megfigyelt dolgokat gyakran a dalaiban is megörökíti.

Meglepő módon néha azért eltávolodik a hagyományos amerikai témáktól. Miután Guggeinheim-ösztöndíjat kapott, megszületett Mythologies című albuma. Ennek dalai klasszikus történeteket dolgoznak fel, hogy az antik világ hősein keresztül mutassák meg az emberi lélek mélységeit. 
A MOM Kulturális Központban egészen különleges élmény vár mindazokra, akik szeretik a merész zongorajátékot, a melodikus dallamokat, és örömmel hallgatnak meg egy hátborzongatóan komor tónusú, szinte már misztikus alt hangot. 

Jegyinformációk

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Kapjon kedvet a kerthez!

Kapjon kedvet a kerthez!

Kertészkedni jó, és ha most teszi meg a kezdő lépéseket, érdemes szakemberhez fordulni....

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Klasszikus, nyári filmélmény – Grease a Barabás Villában

Szüleink fiatalkorában a nyár elképzelhetetlen lett volna egy-egy hangulatos kertmozi...

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

Lenyűgöző mesék, abszurd fantázia – Dani Orsolya kiállítása

A mesék és az álmok világát nem könnyű illusztrálni. Éles szem, szárnyaló fantázia...