Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-26

Kézműveskedjünk együtt a gyerekekkel!

Kézműveskedjünk együtt a gyerekekkel!

A vakáció hosszú heteiben bizony embert próbáló feladat lekötni a gyerekek mérhetetlen energiáját, különösen egy esős nyári napon. Ilyenkor jó szolgálatot tesz, ha együtt kézműveskedünk, így a család apraja-nagyja megtapasztalhatja az alkotás örömét.

Amikor a nyári szünetet várjuk, nevető, boldog gyerekekre, valamint türelmes, kedves szülőkre és nagyszülőkre gondolunk, nem pedig felborzolt idegrendszerű felnőttekre és duzzogó arcocskákra. Ahhoz, hogy egy kézműves délután valóban felszabadultan teljen, érdemes kicsit előre gondolkodni. Nézzük, hogyan tervezzünk!
 
Szerezzünk be mindent előre!

Ha kitaláltuk, mit szeretnénk együtt elkészíteni, gondosan vásároljunk meg minden hozzávaló alapanyagot. Rendkívül bosszantó lehet, ha a kartonból készült figurákat, a megálmodott gyurmafalut vagy egy festett faliképet azért nem tudunk befejezni, mert kifogyunk a hozzávalókból. A vásárlás is lehet örömteli együttlét, hiszen ha közösen elmegyünk a papírboltba, és nézelődünk, kiválasztjuk a megfelelő dolgokat, eszközöket, az jó program mindannyiunk számára. Ha viszont a gyorsaság és a praktikum hívei vagyunk, akkor webáruházban is megrendelhetünk mindent, amire szükségünk van. 

Ne legyünk maximalisták!

Mindig igazítsuk a gyermek életkorához, kézügyességéhez, igényeihez és persze saját türelmünkhöz a készítendő művet. Figyeljünk arra, hogy a közös alkotómunka végén sikerélménye legyen a legkisebbeknek is.

Az sem baj, ha a tárgy vagy a festmény nem olyan tökéletes, mint a fotókon látott megalkotandó, hiszen itt inkább az együttes élmény számít, nem pedig a hibátlan kinézetű végeredmény.
 
Készüljünk elő!

Tervezzük meg, hogy a lakás melyik helyiségében lesz az alkotóműhely. Elengedhetetlen, hogy az asztal stabil és megfelelő magasságú legyen, hogy legyen elég tere mindenkinek, hogy az egész társaság odaférjen, az eszközök, ecsetek, ollók, ragasztók karnyújtásnyira legyenek, és a világítás hiánya se akadályozzon minket az alkotásban. Jó szolgálatot tehet egy festéshez használatos nejlon is, amivel letakarhatjuk a padlót vagy a szőnyeget. Ne felejtsünk el odakészíteni megfelelő mennyiségű papírtörlőt vagy kéztörlő rongyot, hogy néha felitathassuk a kis művészek mancsairól a felesleges festéket.

Öltözzünk megfelelően!

Azt sem árt előre tisztázni magunkban, hogy épp a közös alkotás hozhat olyan pillanatokat, amikor egyikünk sem tud figyelni a ruhájára. Ilyenkor óhatatlanul előfordul, hogy elcseppen a festék vagy a ragasztó, tehát érdemes olyan öltözéket viselnünk, amiért nem kár.

Felvehetünk egy kötényt vagy köpenyt is a ruhánkra, ami így védve lesz a kézműveskedés közben. A lányok haját pedig fogjuk lófarokba vagy csatoljuk fel.

Adjuk meg a módját!

Nem véletlenül mondják, hogy jó munkához idő kell, ugyanez igaz az örömteli barkácsolásra is. Az alkotás örömét elrontja a kapkodás, mint ahogy az is, ha sietni kell valahová, vagy ha vendégeket várunk, ezért a legjobb, legkreatívabb pillanatokban kell berekeszteni a házi műhelyfoglalkozásunkat. Hadd legyen a közös kézműveskedés igazi elmélyülés, flow-élmény mindenkinek! A kisebb gyerekeknél figyeljünk arra is, hogy se éhesek, se álmosak ne legyenek, okosan illesszük be a napirendjükbe a házi művészórákat!

Ha pedig kedvet kaptunk jobban is elmerülni az alkotásban, általában a tanítási időszak alatt a Hegyvidék kulturális intézményeiben számos ilyen jellegű foglalkozást is találunk.

Ajánló
Ajánló
Erős nők nehéz helyzetben – novemberi könyvajánló

Erős nők nehéz helyzetben – novemberi könyvajánló

Mostanában egyre hosszabbak az éjszakák és hidegebbek a nappalok. Ilyenkor érdemes egy jó...

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

E havi összeállításunkban a nagyobb gyerekeknek és a világot mostanában megismerő...

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

A szép könyvek és a bibliofil ritkaságok kedvelőinek érdemes lesz december 5-én...