Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-13

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

Könyvaukció második rész - a Németvölgyi Antikvárium különlegességei

A szép könyvek és a bibliofil ritkaságok kedvelőinek érdemes lesz december 5-én ellátogatni a MOM Kulturális Központba. Itt kerül sor ugyanis a harmadik Budai Könyvárverésre. A licitre kerülő műtárgyak között számos igazi csemege is akad, amelyek alighanem megdobogtatják majd a lelkes könyvbarátok szívét.

A könyvárverésekkel foglalkozó előző cikkünkben röviden áttekintettük, miért örvendenek világszerte, így hazánkban is töretlen népszerűségnek az effajta rendezvények. A közmondást kissé átalakítva elmondhatjuk, hogy „aki a jó könyvet szereti, az rossz ember nem lehet”. Valószínűleg nem tévedünk, ha úgy véljük, ha valakinek az otthonában teli könyvespolcokat találunk, és a kötetek gazdája nagy lelkesedéssel mesél e gyűjteményéről, megosztja velünk legjobb olvasmányélményeit, akkor az illető minden bizonnyal a művelt és kulturált embertársaink szerencsére még ma is népes táborát gyarapítja.
 
Jó könyv, jó befektetés

Bár körülöttünk rohamléptekben alakul át a világ, az igazán mély műveltség elsajátításának ma sincs hatékonyabb módszere az olvasásnál, bár az is igaz, hogy mára részben átköltözött a világhálóra vagy a különféle készülékek képernyőjére. Hiba lenne azt gondolni, hogy azok a fiatalok, akik a buszon vagy a villamoson a kütyüiket bámulják, mind valamilyen ostoba filmet néznek, zenét hallgatnak vagy színvonaltalan módon szórakoznak. Jó az esélye ugyanis annak is, hogy valamilyen korszerű formátumban kiadott értékes művet vagy szórakoztató zsánerirodalmat olvasnak.

Persze nem mindenki kedveli az efféle technikai megoldásokat. Sokan szeretik kézbe venni egy-egy neves nyomda alkotását, végigsimítani a borítót, tenyerükön érezni a könyv súlyát és beszívni a nyomdafestéket hordozó papír markánsan kellemes illatát. Ráadásul szép könyveket gyűjteni remek befektetés is.
 
Kincsek a könyvespolcon

A szép könyvek, az értékes kéziratok nem csupán komoly eszmei, de igen jelentős anyagi értéket is képviselnek.

Nem csupán külföldön, de itt, hazánkban is. Az egyes ritkaságoknak megvan a maguk kultúrtörténeti értéke, ám az igazi ínyencségeket már a komoly pénzemberek is a festményekhez vagy a szobrokhoz hasonló biztonságos befektetésnek tekintik. Az elmúlt évtized során a budapesti könyvárveréseken is gyakran előfordult, hogy egy-egy tétel kikiáltási ára átlépte a korábban elképzelhetetlennek tartott egymillió forintot is.

A kerületünkben a Városmajor utca 13. alatt működő Németvölgyi Antikvárium szakemberei 2009 óta foglalkoznak antik és használt könyvekkel. Az első pillanattól kezdve arra törekedtek, hogy belopják magukat a hegyvidéki polgárok szívébe, és a kerület legkedveltebb antikváriumává váljanak. Ajánlatukban könyveket, kéziratokat, papírrégiségeket, metszeteket és képeslapokat is találunk. A harmadik Budai Könyvárverésen ezek közül válogathatunk.
 
Mire számíthatunk?

Az aukcióra december 5-én, csütörtökön 17 és 21 óra között kerül sor. A szervezők kérik, hogy ha valaki nem csupán érdeklődőként szeretné megtekinteni az eseményt, hanem licitálni is akar, akkor az jelentkezzen december 4-éig. A könyvárverésre a MOM Kulturális Központban, az emeleti kupolateremben kerül sor. A meghirdetett ritkaságokat előtte a Németvölgyi Antikváriumban tekinthetjük meg.

Rendkívül sok érdekességre licitálhatunk, mint például József Attila Nagyon fáj című verseskötetének első kiadása, amely 1936-ban jelent meg, vagy Kosztolányi Dezső Az élet könyvei – modern költők című műve ennél is régebbi, és a szerző ezt 1913 decemberében saját kezűleg dedikálta. Szerb Antal Magyar irodalomtörténetében egy 1943-as dedikációt találhatunk.

Az sem fog csalódni, akik Kassák Lajos, Miklós Imre, Déry Tibor vagy Tamási Áron műveit kedveli. Stein Aurél, a nagy magyar utazó egzotikus tájakra csábít minket, A Nagy Sándor nyomában Indiába 1929-ben megjelent művében száz képet és illusztrációt találhatunk.

Az összesen 506 tétel között vannak még árjegyzékek és katalógusok, cseh nyelvű bibliofil kiadványok, a múlt század húszas éveiből való gasztronómiai, élelmiszeripari művek, genealógiai ritkaságok, helytörténeti, jogtudományi, kriminológiai és judaikai könyvek is.

Jó pár kötet foglalkozik a labdarúgással, a sakkal, a különféle sportágakkal, a honvédelemmel vagy éppen Széchenyi Istvánnal és korával. A színművészet rajongói ugyanúgy találhatnak igazi kincseket, mint akik az egzotikus országok leírásait kedvelik. Kalapács alá kerül egy tucatnyi olyan mű is, amelyek tiltott könyvekkel és a politikai propagandával foglalkoznak. 

A legmagasabb kikiáltási ára Thomas Mann Wälsungenblut című művének van, amelynek különlegessége, hogy nemcsak a szerző, hanem az eredeti illusztrációkat készítő Th. Th. Heine is dedikálta. A kézzel számozott, kőnyomatokkal illusztrált, félpergamen kötésű tétel kikiáltási ára 200.000,- forint.
 
A több száz tétel bemutatása meghaladná cikkünk korlátait, ezért ha szeretné átböngészni őket, akkor a képre kattintva megtalálja az egyes tételek legfontosabb adatait és persze a kikiáltási árat is.
 
Remek szórakozás

Már az is izgalmas időtöltés, amikor a licitálás előtt a világhálón megnézzük a bő kínálatot. Az árverések rajongói azonban azt a pillanatot tartják a legfontosabbnak, amikor az árverésvezető kihirdeti az első tétel katalógusszámát és a kikiáltási árát. Akik szeretik megszerezni maguknak a könyveket, azok a filmekből jól ismert módon a tárcsájuk felemelésével teszik meg az ajánlatukat.

Az egyes tételeket az a vevő szerzi meg, aki a legnagyobb árajánlatot tette. A mai világban persze nem kell feltétlenül beülnünk abba a terembe, ahol a könyvek vannak. Az árverést élőben követhetjük, sőt, ajánlatokat is tehetünk az axioart.com oldalon.

Ajánló
Ajánló
Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Újra itt a nyár, és most már az erkélyen élvezve a napsugarakat, vagy kiülve egy tó, egy...

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Az elmúlt hónapok során bőségesen jutott alkalmunk arra, hogy otthon elmerüljünk kedvenc...

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Akik az állatokat szeretik, nem feltétlenül „csak” kutyában, macskában gondolkodnak....