Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-12

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Korosztályra bontott tanácsok az egészséges szívért

Bár úgy gondolhatjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek csak az idősebbeket fenyegetik, ez nem igaz. Sokan csak ötvenéves koruk körül kezdenek először foglalkozni szívük, érrendszerük állapotával, pedig minden korosztály érintett lehet. A kockázatot növeli, ha a családban már előfordult szívbetegség, vagy ha valaki kóros elhízásban vagy cukorbetegségben szenved. Életkortól függetlenül mindenki egészségét segít megőrizni az egészséges étrend és a fizikai aktivitás.

 
A szív- és érrendszeri betegségek a halálozási statisztikák élén állnak, becslések szerint a világon évente 17 milliónál is többen halnak meg ezek következtében. A hazai számok különösen riasztók: a haláleseteknek mintegy felét teszi ki a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás, évi ötvenezernél is több embert veszítünk el emiatt. A Budai Egészségközpont szakértőinek segítségével korosztályokra bontva összegyűjtöttük, mit tehetünk szívünk védelmében.
 
Hány éves? Segítünk végiggondolni, mit tehet a szíve érdekében!

Húszas éveikben járók:

Válasszon orvost, és egészségesen is évente keresse fel, hogy egészségi állapotának legfontosabb paraméterei (pl. vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint, testtömegindex) folyamatos kontroll alatt legyenek. Szoktassa magát rendszeres fizikai aktivitáshoz, edzésben maradni mindig könnyebb, mint újrakezdeni. Ne szokjon rá a dohányzásra, és ha kamaszként cigarettázott, itt az ideje leszokni róla!

Harmincas éveikben járók:

A család és a karrier foglalja el az idejét, az egészséges életmódra kevésbé tud figyelni? Tegyen ellene! Mozogjon minél többet a gyermekeivel, mindannyiuk érdekében alakítsa ki számukra is az egészséges szokásokat. Használjon ki minden lehetőséget az aktivitásra, őrizze meg a normális testsúlyát! Ismerje meg családjának egészségügyi történetét, és tájékoztassa az orvosát arról, ha közeli rokonai, felmenői között szívbeteg is volt. Sajátítson el egy alkalmas stresszkezelő technikát, például jógázzon vagy relaxáljon!

Negyvenes éveikben járók:

Vigyázzon a súlyára, mivel 40 fölött az anyagcsere lassulni kezd. Keressen olyan edzésformát, amit szívesen végez, és ha motivációra van szüksége, csatlakozzon edzőtárshoz vagy csoporthoz! Ellenőrizze a vérnyomását és a vércukorszintjét, vegyen részt a szervezett szűrővizsgálatokon! Ha horkol, kezeltesse időben, mivel az alvási apnoé elősegíti az érrendszeri problémák kialakulását.
 
Ötvenes éveikben járók:

Ebben az életkorban már a nőket is a férfiakhoz hasonló mértékben fenyegeti a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. Ezért egyre fontosabb tenni ellene, életmódváltással, aktivitással. Ismerje meg a szívroham és a stroke figyelmeztető jeleit! A szívroham tünetei a nőknél különbözhetnek a férfiakétól.

Ha krónikus betegséget diagnosztizáltak önnél, tartsa be az orvosi utasításokat, a magas vérnyomás elleni kezelést például akkor sem szabad abbahagyni, ha rendeződött az érték!

Hatvanas éveikben járók:

A korral nagyobb a szívbetegség kockázata, jobban oda kell figyelni a kockázati tényezőkre, a vérnyomás, a koleszterin megfelelő szinten tartására. Az idősödő szervezetnek kevesebb kalóriára van szüksége, kerülje el a súlygyarapodást!
 
Mindenkire érvényes tanácsok

Az évenkénti háziorvosi vizsgálat, a laboratóriumi rutintesztek, vagyis a vérnyomás-, a koleszterin- és a vércukorértékek nyomon követése minden életkorban fontos. Ha ezek valamelyike eltérést jelez, ha terhelésre hamar kifullad, kifárad, mellkasi fájdalma jelentkezne, vagy ha ritmuszavart észlel, alaposabb kardiológiai vizsgálatra van szükség.

Az életmódreform életet menthet!

A szív- és érrendszeri rizikófaktorok kontroll alatt tartása segít megelőzni vagy késleltetni az érrendszeri betegségek kialakulását. Az egészséges életmód kialakítása életkortól függetlenül jelentősen csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Az életmódreform legfontosabb lépései:

Szokjon le a dohányzásról, kerülje a passzív dohányzás ártalmait is!

Váltson egészséges étrendre! Kerüljön az asztalára minél több friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, zsírszegény tej, hal, baromfi, sovány húsféle, olajos diófélék és magvak. Kerülje a feldolgozott, tartósított, túl sok sót tartalmazó ételeket!

Ha jelentős túlsúllyal küzd, különösen, ha az jellemzően a hasára rakódott le, kérjen dietetikus szakembertől segítséget, és tegyen meg mindent a súlyának normalizálásáért!

Legyen aktívabb! Beszéljen orvosával, hogy milyen mozgásformákat ajánl leginkább, de a rendszeres séta, a gyaloglás, az úszás, a kertészkedés, a tánc, a torna, a pilátesz is tökéletes választás. Legalább fél órát mozogjon naponta!

Korlátozza az alkoholfogyasztást!

Pihenjen eleget, rendezze az alvását, sajátítsa el a stresszkezelő módszerek valamelyikét!

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...