Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-09-07

Hogyan rázódjunk vissza a nyári szabadság után a munkába?

Hogyan rázódjunk vissza a nyári szabadság után a munkába?

Mindenkinek ismerős helyzet, amikor egy hosszabb nyaralás után vissza kell térnie a munkába. Ilyenkor általában rosszabb a kedvünk, úgy érezzük, hogy feldolgozhatatlan e-mail- és feladathegyek tornyosulnak előttünk. Bizony nem könnyű felvenni a fonalat két-három hét kihagyás után, de néhány apró trükkel sokkal könnyebb lehet a visszatérés a munkába. Íme néhány ötlet, hogy a vakáció vége ne legyen annyira lelombozó.


Bár ezen a nyáron a vírushelyzet miatt inkább itthoni utakra vállalkoztunk, a Balaton partjáról épp olyan nehéz visszatérni az irodába, mintha egy távoli ország tengerpartjáról kellene visszazökkennünk a normál mindennapokba. A jellegzetes zöld színű víz, a lángos és a vízibicikli emléke még túl közeli ahhoz, hogy éles kontrasztot képezzen a városi reggelekkel. Nézzük, hogy a Budai Egészségközpont szakértői mit tanácsolnak a szabadságuk után munkába indulóknak.
 
Hagyjunk időt az átmenetre!

Ha megtehetjük, akkor ne rögtön a hazaérkezésünk utáni első nap menjünk dolgozni. Szerencsésebb, ha hagyunk egy-két napot magunknak az átállásra. Ráadásul egy hosszabb vakáció után nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is felhalmozódnak a tennivalók, így ezeket is el tudjuk intézni munkába állás előtt.

A pár napos átmenet arra is jó, hogy feldolgozzuk magunkban a nyaralás élményeit és azt is, hogy véget ért a vakáció.
 
Első nap menjünk be kicsit korábban

Hasznos lehet, ha a nyaralás utáni első napon egy kicsit korábban, 30-40 perccel a rendes munkakezdés előtt érkezünk meg. Így van mód kicsit átnézni a terepet, rendet tenni az íróasztalunk vagy a munkapadunk környékén, ráhangolódni a munkára, mielőtt a kollégáink megérkeznek. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel jobb benyomást keltünk, ha nem úgy esünk be a nyaralásról, hanem felkészülten várjuk a többieket.

Ne szégyelljünk tájékozódni!

Egyáltalán nem kínos rákérdezni arra, hogy a távollétünk alatt mi történt a munkahelyen, a projektek mennyit haladtak, milyen új feladatok merültek fel. Ha volt helyettesünk a szabadságunk alatt, akkor bátran üljünk le vele egy félórára, és beszéljük át a dolgokat. Ezáltal sokkal hamarabb értesülünk az esetleges változásokról, így azok nem érnek minket váratlanul munka közben.

Állítsunk fel fontossági sorrendet a feladataink között

Amikor egy hosszabb szünet után újra dolgozni kezdünk, olyan érzésünk lehet, mintha hirtelen egy hegynyi munkamennyiség zúdulna ránk. Ez nagyon ijesztő lehet, de jó tudatosítani magunkban, hogy ezek a feladatok nem egyformán fontosak. Sőt: egy részük valószínűleg egyáltalán nem sürgős, vagy már nem is aktuális. Érdemes minél előbb kiválogatni a valóban fontos elintéznivalókat, és ennek megfelelően ütemezni a munkát.

Ne rémüljünk meg az e-mailek tömegétől

Szabadság után az egyik legijesztőbb az a rengeteg felhalmozódott e-mail és egyéb üzenet, ami vár minket. Ha azok közé tartozunk, akik a pihenés alatt nem olvasnak céges leveleket, akkor ez akár több száz üzenetet is jelenthet. Ilyenkor nem igazán érdemes időrendi sorrendben, a legrégebbi e-mailtől elkezdeni a feldolgozásukat, inkább a tárgyat vagy a feladót kell nézni, és ez alapján szortírozni.

Ne az első napokra tegyük a legnehezebb feladatokat

Még ha adtunk is magunknak néhány napot az átállásra, akkor sem biztos, hogy rögtön az első munkanapunkon a legjobb teljesítményre leszünk képesek. Kell egy kis idő, amíg visszarázódunk, ezért az első pár napra ne tegyünk különösen fontos meetingeket, ne ilyenkor hozzunk meg hosszútávon ható döntéseket. Pár nap múlva újra elérjük a korábbi teljesítőképességünket, érdemes ekkorra halasztani a fontos ügyeket.

Csak pozitívan!

A nyaralás utáni depresszió nem ritka jelenség. Ilyenkor a munkavállaló nem tud beletörődni, hogy a régen várt szabadsága véget ért, és újra a taposómalomban találta magát. Állandóan arra gondol, hogy milyen kellemes volt a pihenés, és milyen messze van még az az idő, amikor újra elutazhat valahova. Nem szerencsés, ha nagyon átengedjük magunkat az ilyen gondolatoknak, hiszen a szabadnapjaink számán nem tudunk változtatni.

Ehelyett érdemes pozitívan gondolkodni, és azokra a dolgokra koncentrálni, amelyekért szeretünk az adott helyen dolgozni, legyenek azok a kollégák vagy az inspiráló feladatok.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...