Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-09-17

A túlsúly és az inzulinrezisztencia kapcsolata

A túlsúly és az inzulinrezisztencia kapcsolata

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani az inzulinrezisztenciáról, amelynek kialakulásában szerepet játszik a túlsúly és az egészségtelen életmód.  

Az inzulinrezisztencia egy igen gyakori betegség, amely nem feltétlenül egyértelmű tünetekkel jelez, vagy legalábbis sokan nem tulajdonítanak ezeknek túl nagy jelentőséget. Az inzulinrezisztens állapot tulajdonképpen egy prediabétesz stádium. Az inzulinrezisztencia egy szénhidrát-anyagcsere probléma, ami, ha nem változtat valaki az életmódján, II-es típusú cukorbetegséggé súlyosbodhat. A problémával kapcsolatban a Swiss Prémium Egészségközpont szakemberét kérdeztük.
 
Hogyan alakul ki?

Az inzulint a hasnyálmirigy béta sejtjei termelik. A gyomorban és a bélrendszerben lebontott szénhidrátok a véráramba kerülnek, ahonnan a sejtek az inzulin segítségével felveszik a glükózt, és felhasználják azt energia formájában, például a májban vagy az izmokban.

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor a szervezet inzulint termel, mégsem tudja azt hatékonyan felhasználni. Elégtelen inzulintermelés estén a sejtek nem tudják felvenni a glükózt a vérből, ez magasabb vércukorszintet eredményez, amely a későbbiekben prediabétesz (az az állapot, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen ki az orvos), illetve diabétesz kialakulásához vezethet.
 
Kockázati tényezők

Az inzulinrezisztencia kialakulásában az elhízás, főleg a deréktáji elhízás jelent fokozott kockázatot. További kockázati tényezők: 

ülő életmód,

4500 gramm feletti újszülött kihordása,

családban diabétesz előfordulása,

terhességi cukorbetegség,

PCOS (policisztás petefészek betegség),

szívbetegség,

stroke,

hipertónia,

magas koleszterinszint

Fontos a szűrés

Ez az állapot általában évekig tünetmentes, emiatt ebben a stádiumban a legfontosabb a szűrés, mert korai felismeréssel, életmódváltással még visszafordítható a prediabétesz, illetve késleltethető a diabétesz kialakulása is. A szűrést általában OGTT (vércukorterhelés) vizsgálattal végzik.

Inzulinrezisztencia esetén az izom, a zsír és a májsejtek nem adnak megfelelő inzulinválaszt, ezért egyre több inzulintermelésre lesz szükség, amely előbb-utóbb a béta sejtek kimerüléséhez is vezethet.
 
Változtassunk életmódunkon!

Mivel az inzulinrezisztencia és a prediabétesz visszafordítható, nagyon fontos, hogy időben változtassunk életmódunkon. Javasolt a testsúlycsökkentés, a testmozgás (aerob és anaerob mozgás kombinációja hetente többször), a dohányzás elhagyása, és az úgynevezett mediterrán diéta bevezetése.

A sokak által a világ legegészségesebbnek tartott mediterrán diéta sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, leveles zöldek és olívaolaj fogyasztását javasolja. Vizsgálatok bizonyítják, hogy már néhány százalékos testsúlycsökkentéssel is akár 50-60%-kal is kisebb a diabétesz kialakulásának az esélye.

Ha kétségei vannak, vagy úgy érzi, érintett lehet ebben a betegségben, akkor keressen fel egy diabetológus szakembert a Swiss Prémium Egészségközpontban!

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...