Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-16

Fogpótlási kisokos

Fogpótlási kisokos

A fogászati korona az egyik leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus, amely a szuvasodás miatt kezelt vagy az esztétikailag nem megfelelő fogra kerül. A fogpótlás megerősíti a fogat, és visszaadja annak eredeti, természetes formáját és színét. Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagból készül, hiszen egyszerre funkcionális és esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni a megfelelő korona kiválasztásánál, tudtuk meg az Egressy Dental szakértőitől. 

Mikor érdemes fogászati koronán gondolkozni?

Letört vagy sérült fog esetében, illetve gyökérkezelt fogak helyreállításakor a legmegfelelőbb megoldás a fogászati korona, hiszen védi a gyenge fogat/fogmaradványt a további töréstől. Ezen kívül abban az esetben, ha fogunk elszíneződött, vagy egy formátlan fogat szeretnénk kiigazíttatni, illetve ha egy meglévő fogtömés már túlságosan nagy, és nem maradt elég foganyag a helyreállításhoz.
 
Mitől fémmentes egy korona?

Abban az esetben, ha a lecsiszolt fogra nem készül fémsapka, fémmentes vagy teljes kerámia koronáról beszélünk. Mivel ilyenkor nincs jelen fém, és önmagában a kerámiának nagy a fényáteresztő képessége, ezért a magas esztétikai követelményeknek is megfelel. 
 
Miért jobb a fémmentes fogpótlás?

A koronák és hidak rögzített fogpótlások, melyek készülhetnek saját lecsiszolt fogakra, vagy adott esetben implantátum csonkokra - különböző anyagokból. A fémmentes fogpótlások fém felhasználása nélkül készülnek, és az eredeti foghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Fényáteresztő, így természetes hatást kelt a szájban is, szemben a fémkerámia koronák matt megjelenésével.
 
Milyen esetben ajánlják a fémmentes fogpótlásokat?

A fémmentes fogpótlások általában a frontfogaknál ajánlottak, ahol kiemelten fontos az esztétikus megjelenés. Szóló koronákhoz, két-háromtagú hidakhoz is ajánlják a fogorvosok. Az ideális korona típusa azonban függ a fog állapotától, a sérülés vagy szuvasodás mértékétől és a hiányzó fogak számától is.

Okozhat-e allergiás reakciót egy fémmentes korona?

A fémmentes koronák biokompatibilisek, így fémallergiásoknak, illetve fémérzékenyeknek is ajánlottak. A fémmentes fogpótlásokkal egyébként elkerülhető még az ínyszéli szürkeség is, amely fémkerámia koronák esetében előfordulhat.
 
Mi jellemző a cirkon, illetve a préskerámia koronákra?

A cirkon koronák olyanok, akár az eredeti fog: tartósak és biokompatibilisek. A préskerámia koronákról pedig elmondható, hogy szintén az élő foghoz hasonló érzetet adnak és esztétikusak, azonban elsősorban szóló koronákhoz, kisebb hidakhoz ajánlottak.
 
Gyökérkezelt fogra is kerülhet fémmentes korona?

Gyökérkezelt fogak esetében az úgynevezett üvegszálas csapos rögzítést alkalmazzák, hiszen a fog koronai része olyan mértékben sérült, hogy azt nem lehet töméssel vagy egyszerű koronával helyreállítani. Az üvegszálas csapok – szemben a régi fémcsapokkal – egy ülésben elkészíthetők, nem kell hozzájuk lenyomatot venni, így jelentősen meggyorsítják a kezelési folyamatot.
 
Rövidebb a fémmentes koronák élettartama?

Az Egressy Dental a rendelőjükben, fogtechnikájukon készülő koronákra három év garanciát vállal, akár hagyományos fémkerámia, akár fémmentes koronákról legyen szó. Megfelelő szájhigiénia és rendszeres konzultáció mellett akár több évtizedig is élvezheti a páciens az új mosolyát. Vannak olyan körülmények azonban, mint például a fogínysorvadás, amelyek esetén ez az idő csökkenhet.

Ajánló
Ajánló
A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappan, ami túlmutat a tisztításon

A szappanok ma újra reneszánszukat élik, a folyékony kiszerelésű változatok mellett ismét...

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

Hogyan gyógyít a talpreflexológia?

A talpon rengeteg idegvégződés található, amelyek kapcsolatban állnak az egész...

A rugalmas ízületek titka

A rugalmas ízületek titka

Ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük, időről időre érdemes...