Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-07

Segítsük szervezetünk öngyógyítását craniosacralis terápiával

Segítsük szervezetünk öngyógyítását craniosacralis terápiával

A craniosacralis terápia egy olyan rendkívül gyengéd, mégis hatékony módszer, amelynek során a terapeuta a koponyacsontok finom mozgatásával, “speciális fejmasszázzsal” segít beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait. A Fájdalomambulancia szakértőinek segítségével most mindent megtudunk erről a különleges eljárásról. 

A craniosacralis (ejtsd: kranioszakrális) terápia egy amerikai orvos, Dr. John Upledger által kidolgozott manuális módszer, amelynek fő célja a test és az idegrendszer blokkjainak oldása. A terápia alapja a craniosacralis rendszer (cranium: koponya, sacrum: keresztcsont), amelynek a légzéshez és a szívveréshez hasonló saját ritmusa van. Dr. Upledger különböző területekről érkező orvosok közreműködésével létrehozott egy kutatócsoportot, amelynek tagjai bebizonyították, hogy a koponyacsontok igenis elmozdíthatók, vagyis téves az az állítás, hogy az újszülöttkor után ezek szilárdan egyesülnek. A doktor és csapata kidolgozta azokat a módszereket is, melyekkel korrigálhatók a kóros koponyacsontmozgások. 

Testünk blokkjai 

Életünk során szervezetünket különböző fizikai és érzelmi traumák érik, amelyek elraktározódhatnak a testünkben, és folyamatos fájdalmakat, diszfunkciókat okozhatnak. Ezek a változások torzítják a craniosacralis rendszert, és feszültséget képezhetnek az agy és a gerincvelő körül, ami korlátozásokat eredményez. Ez akadályt jelenthet a központi idegrendszer egészséges működésében, és potenciálisan minden más rendszerben, amellyel kölcsönhatásban áll. 

Hogyan zajlik a kezelés?
 
A terapeuta vizsgálódása a koponya felületén kezdődik, és a keresztcsontnál végződik. A szakember finom kézmozdulataival járja be a köztes területet, az úgynevezett membránútvonalat, miközben gyengéden korrigálja a koponyacsontok mikromozgásait. Lényegében ezzel a koponyacsont-manipulációval stimulálja a páciens testét, beindítva vele a gyógyító mechanizmust.  A terápia során a koponyacsontok és a keresztcsont kóros pozícióját, valamint a szöveti, ízületi feszültségeket finoman korrigálja, ami az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki: összehangoltabbá válik az összes szerv működése, nő a vitalitás, javul az általános közérzet. Ne aggódjunk, a kezelés teljesen fájdalommentes, a terápia közben kellemes, mélyen relaxált állapotba kerülünk, amelynek során testi, érzelmi és mentális blokkok is oldódhatnak.
 
Milyen problémák esetén ajánlott?
 
A craniosacralis terápia a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatékony lehet krónikus fejfájás, álmatlanság, nyak- és hátfájdalmak, műtétek után fellépő működési zavarok, baleset után bekövetkező agyi és gerincvelői sérülések esetén. Orvosolható vele számos nőgyógyászati probléma, vagy csecsemőkori zavar, például szopási, nyelési nehézség, alvásprobléma, kólika, fülfájás, vagy a nagyobb gyerekeknél viselkedésproblémák, dühroham, tanulási nehézségek is.

Jelentős javulás érhető el az autizmusban szenvedő gyerekeknél. Az érintések finomsága miatt csecsemőknél, súlyos betegeknél és idős embereknél is biztonsággal alkalmazható a technika. Az idősebb korosztály főleg a szédülés, a meszesedés, a magas vérnyomás és a cukorbetegség javulását várja a kezelésektől. 

Ajánló
Ajánló
Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

A legodaadóbb szülő türelmét is próbára teszi, ha a gyermeke betegség miatt szinte...

A digitális röntgenkészülék előnyei

A digitális röntgenkészülék előnyei

A közelmúltban új munkatárssal gazdagodott az Egressy Dental budai rendelője. Az új...