Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-10

Fogtündérek igenis léteznek!

Fogtündérek igenis léteznek!

Az igazi fogtündérekről ritkán esik szó, pedig ők azok a fogászatokon dolgozó asszisztensek és dentálhigiénikus szakemberek, akik munkája nélkül a fogorvosi rendelő nem működőképes. Mivel foglalkoznak a fogászati asszisztensek, és mivel a dentálhigiénikusok, hogyan néznek ki a mindennapi feladataik? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben az Egressy Dental Buda szakértőinek segítségével. 

A fogászati témájú oldalak, blogok cikkei közt böngészve elsősorban a kezelésekkel, különleges és innovatív technológiákkal, esetleg fogorvosok bemutatásával foglalkozó cikkeket találunk leggyakrabban. Ez persze természetes is, de az orvosok munkáját segítő dolgozók nélkülözhetetlenek a mindennapokban.
 
A fogászati asszisztens
 
Aki valaha járt fogorvosnál, szinte biztosan találkozott már fogászati asszisztenssel. Az, hogy pontosan mi is tartozik az ő munkakörükhöz, rendelőnként változhat, ám abban biztosak lehetünk, a kezelések közben ők azok, akik szó szerint a fogorvos “keze alá dolgoznak”. 
 
Végzettségük

A fogászati asszisztensek pályája egy (intenzitástól függően) általában 1 éves, OKJ szakma megszerzésével záruló képzéssel kezdődik. A tanult tárgyak közt szerepel a foganatómia, a fogászatban használt eszközök és anyagok ismerete, mint az etika, a betegjogi ismeretek és az ápolástan is.
 
Ezt követően, vagy akár már az elméleti képzés alatt, az asszisztens hallgatók gyakorlati képzésen vesznek részt állami vagy magánfogászatokon, ahol egy képzett asszisztens és több fogorvos mellett apránként elsajátíthatják a szakma alapjait. 
 
Mindennapok

A fogászati asszisztens számára egy átlagos rendelési nap jóval korábban kezdődik, mint a fogászat többi munkatársának, mivel az ő feladata előkészülni a rendelésre. Általában ők készítik elő a műszak során szükséges (papír vagy elektronikus) dokumentációt, betegkartonokat. Az egyes kezelések előtt és során ők segítik az orvost az anyagok és eszközök előkészítésével, hogy a kezelés minél gördülékenyebb legyen. 
 
Az asszisztensek felelősek azért is, hogy a kezelőhelyiségekben rend és tisztaság legyen, valamint hogy a használt eszközöket fertőtlenítsék, sterilizálják.
 
A dentálhigiénikus

Bár a dentálhigiénikusok többsége részben asszisztensként is dolgozik, a dentálhigiénikus szakmához egészen más képességek és tapasztalatok kellenek.
 
Végzettségük

A hivatalos nevén klinikai fogászati higiénikusként ismert szakmához korábban higiénikusként OKJ bizonyítvánnyal lehetett működési engedélyt kapni, amely képzés a fogászati asszisztens alapképzésre épült, az asszisztens végzettség tehát feltétele volt a dentálhigiénikus bizonyítvány megszerzéséhez. Jelenleg az OKJ rendszerű képzés továbbra is működik, ám néhány éve a felsőoktatás keretein belül is lehet jelentkezni klinikai fogászati higiénikus szakra, nemsokára tehát több diplomás higiénikus is lesz.
 
Mindennapok

A dentálhigiénikusok bizonyos kezeléseket önállóan végeznek. Ezek a kezelések elsősorban a szájhigiéniára koncentrálnak, ilyen például a fogkőeltávolítás és a polírozás. A kezeléshez kapcsolódóan, vagy akár önmagában is, szívesen adnak szájhigiéniával kapcsolatos tanácsokat, segítenek a megfelelő fogkefe, fogkrém, fogselyem kiválasztásában, a helyes fogápolási technika elsajátításában. 
 
Ezen kívül tipikusan a dentálhigiénikusok feladata szokott lenni a fogfehérítések elvégzése, igény szerint a fogékszerek felhelyezése, de kisgyermekek részére is ők tartanak fogászati beszoktató alkalmakat

Ajánló
Ajánló
A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

A pattanásos bőr nem csak serdülőkori probléma lehet

Szerencsés az a kamasz, akinek nem kell megtapasztalnia az aknéval, hétköznapi nevén a...

Óvjuk a gerincünket!

Óvjuk a gerincünket!

Ritkán gondolunk az élet tengelyének is nevezett gerincoszlopunkra, inkább akkor figyelünk...

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

Nem fog fájni: beszéljünk az ultrahangos vizsgálatokról!

A diagnosztikai célú képalkotó eljárások közül az ultrahang a legbiztonságosabb,...