Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-01

Mérlegeljünk okosan!

Mérlegeljünk okosan!

Egyre többen tudjuk, hogy szervezetünk állapotáról, esetleges túlsúlyunkról nem elég egy átlagos mérleg segítségével tájékozódnunk. A Fájdalomambulancia orvosi pontosságú testösszetétel-mérése fontos iránymutató lehet számunkra.

A testsúlyunk rendszeres ellenőrzése teljesen természetes igény a mai, mozgásszegény életmódunk mellett. Ezáltal is igyekszünk elkerülni az elhízást, ami a zavaró esztétikai problémákon túl számos betegség okozója lehet. Azonban egyre-másra derül ki az addig pontosnak tartott mérésekről, hogy nem elegendők ahhoz, hogy igazán megbízhatóan feltérképezzék valós állapotunkat. A testösszetétel-mérés segítségével például sokkal átfogóbb képet kapunk, mint ha csak egy szobamérleg segítségével vizsgálnánk a testtömegünket. 

Ami félrevezető lehet

Gyakran a testtömegindex (BMI – body mass index) alapján határozzák meg az ember állapotát. A testtömegindex egy statisztikai mérőszám, az egyén testmagasságának és testtömegének arányát méri. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. A testtömegindexet széles körben alkalmazzák az egészséges testsúly, túlsúlyosság vagy soványság meghatározására. Újabban azonban ennek módosítását javasolják, mivel több testalkatnál félrevezetően torzíthat, hiszen a magas BMI nem egyértelműen utal elhízásra, a nagy tömeg eredhet izomból is (például nehézatléták esetében). 

Lényeges a pontos mérés

Nem elég tehát kizárólag a testtömeget vizsgálni, fontos meghatározni, hogy a test hány százaléka zsír, ebből mennyi található a belső szervek körül, továbbá, hogy a test hány százalékát képezi az izomtömeg. A mért értékekből arra következtethetünk, hogy milyen irányban célszerű megváltoztatni a testösszetételt, hogy ideális formába kerüljünk.

Sportolóknak is beválik

A mérés sportolók esetében is jól bevált módszer. Segítséget nyújt az év folyamán a játékosok állapotának pontosabb nyomon követéséhez. Megmutatja, hogy az alapozás előtt és után hogyan változott a zsír, illetve izom aránya. A rendszeres mérések tendenciákat mutathatnak meg, amelyek segítségével meghatározhatjuk az edzésmunkát, a pihenőidőt és a táplálkozást is.

Emellett képesek vagyunk a sérülésveszélyt csökkenteni, hiszen a diéta során bekövetkező zsír- és izomcsökkenés mellett az eszköz képes kimutatni, hogy mennyire lett dehidratált, vagyis kiszáradt a szervezet, utóbbi tényező ugyanis jelentősen megnöveli a sérülésveszélyt.
A 10 perces vizsgálat különösen ajánlott mind élsportolóknak, mind szabadidős sportolóknak, hiszen a vizsgálat során kapott értékekből nyomon tudjuk követni az egyén fejlődését és kiszűrhetjük azokat a rizikótényezőket, amelyek akár sérülést is okozhatnak.
 
Erre figyeljünk a mérés előtt!

Ahhoz, hogy ideális eredményt kapjunk, tartsuk be az alábbi pontokat:
 
Ne együnk és ne igyunk a mérés előtt két órával!

Ne sportoljunk közvetlenül mérés előtt!

Menstruáció esetén kérjünk új időpontot, mivel ilyenkor nagyobb a test vízvisszatartása, ezért az eredmény pontatlan lehet.

A mérés előtt közvetlenül ne fürödjünk! Még az izzadás is átmeneti változásokat okozhat a test összetételében.

Ha tudunk, vizelet- és székletürítést követően jöjjünk a mérésre.

Tavasz van, itt a jó idő, ezért testösszetételünktől függetlenül elkezdhetünk sportolni, mozogni, amihez itt a kerületben is számtalan lehetőség adott (például futóutak: Városmajor, Gesztenyés kert, Normafa), és az Aktív Hegyvidék program részeként egyéb ingyenes sportolási lehetőségeket is találunk!

Ajánló
Ajánló
Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

A legodaadóbb szülő türelmét is próbára teszi, ha a gyermeke betegség miatt szinte...

A digitális röntgenkészülék előnyei

A digitális röntgenkészülék előnyei

A közelmúltban új munkatárssal gazdagodott az Egressy Dental budai rendelője. Az új...