Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-01

Mérlegeljünk okosan!

Mérlegeljünk okosan!

Egyre többen tudjuk, hogy szervezetünk állapotáról, esetleges túlsúlyunkról nem elég egy átlagos mérleg segítségével tájékozódnunk. A Fájdalomambulancia orvosi pontosságú testösszetétel-mérése fontos iránymutató lehet számunkra.

A testsúlyunk rendszeres ellenőrzése teljesen természetes igény a mai, mozgásszegény életmódunk mellett. Ezáltal is igyekszünk elkerülni az elhízást, ami a zavaró esztétikai problémákon túl számos betegség okozója lehet. Azonban egyre-másra derül ki az addig pontosnak tartott mérésekről, hogy nem elegendők ahhoz, hogy igazán megbízhatóan feltérképezzék valós állapotunkat. A testösszetétel-mérés segítségével például sokkal átfogóbb képet kapunk, mint ha csak egy szobamérleg segítségével vizsgálnánk a testtömegünket. 

Ami félrevezető lehet

Gyakran a testtömegindex (BMI – body mass index) alapján határozzák meg az ember állapotát. A testtömegindex egy statisztikai mérőszám, az egyén testmagasságának és testtömegének arányát méri. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. A testtömegindexet széles körben alkalmazzák az egészséges testsúly, túlsúlyosság vagy soványság meghatározására. Újabban azonban ennek módosítását javasolják, mivel több testalkatnál félrevezetően torzíthat, hiszen a magas BMI nem egyértelműen utal elhízásra, a nagy tömeg eredhet izomból is (például nehézatléták esetében). 

Lényeges a pontos mérés

Nem elég tehát kizárólag a testtömeget vizsgálni, fontos meghatározni, hogy a test hány százaléka zsír, ebből mennyi található a belső szervek körül, továbbá, hogy a test hány százalékát képezi az izomtömeg. A mért értékekből arra következtethetünk, hogy milyen irányban célszerű megváltoztatni a testösszetételt, hogy ideális formába kerüljünk.

Sportolóknak is beválik

A mérés sportolók esetében is jól bevált módszer. Segítséget nyújt az év folyamán a játékosok állapotának pontosabb nyomon követéséhez. Megmutatja, hogy az alapozás előtt és után hogyan változott a zsír, illetve izom aránya. A rendszeres mérések tendenciákat mutathatnak meg, amelyek segítségével meghatározhatjuk az edzésmunkát, a pihenőidőt és a táplálkozást is.

Emellett képesek vagyunk a sérülésveszélyt csökkenteni, hiszen a diéta során bekövetkező zsír- és izomcsökkenés mellett az eszköz képes kimutatni, hogy mennyire lett dehidratált, vagyis kiszáradt a szervezet, utóbbi tényező ugyanis jelentősen megnöveli a sérülésveszélyt.
A 10 perces vizsgálat különösen ajánlott mind élsportolóknak, mind szabadidős sportolóknak, hiszen a vizsgálat során kapott értékekből nyomon tudjuk követni az egyén fejlődését és kiszűrhetjük azokat a rizikótényezőket, amelyek akár sérülést is okozhatnak.
 
Erre figyeljünk a mérés előtt!

Ahhoz, hogy ideális eredményt kapjunk, tartsuk be az alábbi pontokat:
 
Ne együnk és ne igyunk a mérés előtt két órával!

Ne sportoljunk közvetlenül mérés előtt!

Menstruáció esetén kérjünk új időpontot, mivel ilyenkor nagyobb a test vízvisszatartása, ezért az eredmény pontatlan lehet.

A mérés előtt közvetlenül ne fürödjünk! Még az izzadás is átmeneti változásokat okozhat a test összetételében.

Ha tudunk, vizelet- és székletürítést követően jöjjünk a mérésre.

Tavasz van, itt a jó idő, ezért testösszetételünktől függetlenül elkezdhetünk sportolni, mozogni, amihez itt a kerületben is számtalan lehetőség adott (például futóutak: Városmajor, Gesztenyés kert, Normafa), és az Aktív Hegyvidék program részeként egyéb ingyenes sportolási lehetőségeket is találunk!

Ajánló
Ajánló
Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Gyógyuljon a harkányi termálvízben!

Hazánk fürdőnagyhatalom, gyógyvizeink rendkívül hasznosak az egészségre vágyók...

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Vitaminok - kinek milyen kell?!

Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, mindannyiunknak szüksége van vitaminokra...

Fiatalodjon szemhéjplasztikával!

Fiatalodjon szemhéjplasztikával!

Elképzelte már, hogy egy látványos és tartós, alig egyórás beavatkozással esztendőkkel...