Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-30

A digitális röntgenkészülék előnyei

A digitális röntgenkészülék előnyei

A közelmúltban új munkatárssal gazdagodott az Egressy Dental budai rendelője. Az új kolléga magas és meglehetősen szűkszavúan álldogál a röntgenszobában. Ennek ellenére nagyon kedvelik, hiszen hatalmas segítséget nyújt a fogorvosoknak és az asszisztenseknek a mindennapokban. Ő nem más, mint egy digitális röntgenberendezés, amely panoráma- és teleröntgen-felvétel készítésére is alkalmas. 

A röntgensugárzás, illetve az általa létrehozható kép nem a mai kor találmánya. Wilhelm Conrad Röntgen 1895-ben fedezte fel az X sugarat, amiért 1901-ben elsőként kapott fizikai Nobel-díjat. Ez a módszer tehát több mint száz éve jelent segítséget az emberiség számára. A mai fogászati röntgentechnológiát mégis bátran nevezhetjük modern képalkotó eljárásnak. A legújabb berendezések egyre alacsonyabb sugárdózissal egyre több információt mutatnak meg. A röntgenkép az ismert fekete film helyett azonnal a számítógépbe kerül, ahol szoftver segítségével válik feldolgozhatóvá. A számítógépen megjeleníthető felvétel élesebb, részletgazdagabb, nagyítható, árnyékolható – azaz jóval több információ olvasható ki belőle.
 
Mire jó a fogászati panorámaröntgen?
 
Egy felvételen áttekinthető az összes fog helyzete, állapota – nem kell külön-külön minden egyes fogról röntgenképet készíteni. Segítségével diagnosztizálhatók az állkapocsízület, illetve az arcüreg rendellenességei is. Látható a csont lefutása, az esetleges fogágypusztulás mértéke.

Mind a normál fogpótlások, mind a fogbeültetéssel összekapcsolt fogpótlások tervezésekor felbecsülhetetlen értékű. Az orvos a felvétel segítségével tudja megtervezni a fogimplantációs fogpótlást a csont minősége, illetve a környező anatómiai képletek (idegek, arcüreg stb.) elhelyezkedése függvényében.

Egyszerű szájüregi vizsgálattal nem érzékelt, megbújó szuvasodások fellelésében szintén óriási jelentőségű.
 
Miért jobb a digitális röntgen, mint a hagyományos, előhívós?
 
1. Mert kisebb sugárterheléssel jár a páciensre nézve

Valójában az analóg röntgenkészítés sugárdózisa is elenyésző, és messze belül marad bármilyen egészségügyi határértéknek, de a digitális berendezések sugárkibocsátása akár 90 százalékkal alacsonyabb is lehet ezeknél.
 
2. Jobb képfelbontás – pontosabb diagnosztika

A képminőség nem csupán jobb, pontosabb és részletgazdagabb, de a röntgenértékelő szoftverek segítségével igény szerint lehet emelni a fényerőt, a kontrasztot, rendelkezésre állnak mérőeszközök és egyéb hasznos kiegészítő lehetőségek, amelyek mind segítik a megfelelő diagnózis felállítását.
 
3. Kevesebb hibalehetőség

A röntgenfilm a tárolás és az előhívás során fényt kaphat, sérülhet, az előhívó folyadékok szennyeződhetnek, ezek pedig mind rontják az elkészült felvétel minőségét. Ilyenkor – jobb megoldás híján – új képet kell készíteni. A digitális röntgeneknél ezek a hibalehetőségek ki vannak iktatva, a felvétel csak akkor sikerülhet rosszul, ha a páciens exponálás közben megmozdul.
 
4. A digitális röntgen környezetbarát

Egy digitális készülék az előhívó és fixáló vegyszerek nagy mennyiségű felhasználását fölöslegessé teszi, ezáltal kíméli a környezetet.
 
5. Egyszerűbb tárolás, továbbítás és adminisztráció

A digitálisan tárolt felvételek könnyen kereshetők és bármely adathordozóra rögzíthetők, igény szerint e-mailben vagy más online platformon is továbbíthatók.
 
6. Gyorsabb felvételkészítés

Egy digitális felvétel a páciens érkezésétől távozásáig nagyjából 5 percet vesz igénybe. Az analóg röntgeneknél meg kellett várni az előhívási, fixálási és száradási időt, amely a folyamatot 15 percre is elnyújthatta.
 
7. Egyszerű másolatkészítés – minőségromlás nélkül

A filmre készített felvételek másolása mindig is problémás volt, a másolatok minősége bőven elmaradt az eredeti képtől. A digitális megoldásokkal adatvesztés nélküli másolatok készíthetők, végtelen számban.

Ajánló
Ajánló
Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Jobban jár, ha reumatológushoz fordul!

Az ülő, mozgásszegény életmód miatt kialakuló bajok már fiatalkorban jelentkezhetnek,...

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha gyakran beteg a gyermekünk?

A legodaadóbb szülő türelmét is próbára teszi, ha a gyermeke betegség miatt szinte...

Milyen tüneteket okozhat az egyes vitaminok hiánya?

Milyen tüneteket okozhat az egyes vitaminok hiánya?

A tél elmúltával, tavasz elején gyakran előfordulhat, hogy csökken a szervezetünkben egyes...