Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-03

Figyeljünk arra, hogy ne hízzon el a gyerek!

Figyeljünk arra, hogy ne hízzon el a gyerek!

Manapság a túlsúly általános probléma. Ahhoz azonban, hogy a jövő generációja, azaz gyermekeink ne legyenek kövér felnőttek, érdemes szemléletet váltani. Csak nyerhetünk, ha mi, szülők jó példával járunk elöl, és saját életmódunkat is képesek vagyunk megváltoztatni utódaink egészségének érdekében.

Az európai országok közül hazánkban a legmagasabb az elhízottak aránya a felnőtt lakosság körében, a világon pedig Magyarország a negyedik helyen áll. Ez a nem túl dicsőséges helyezés a legtöbb esetben a mozgásszegény életmód és a túlzott kalóriabevitel kombinációjára vezethető vissza. 
 
Az elhízás elsősorban nem esztétikai probléma, hiszen a súlyfeleslegnek közvetlen hatása van az egészségre és a várható élettartamra. A túlsúly rizikófaktor, amely kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, több rákfajta, illetve egyes ízületi rendellenességek kockázatának növekedésével.
 
Számít a családi minta

Az elhízás hátterében sokszor a családban megszokott életmód áll, hiszen a túlsúlyos szülők gyermeke a legtöbbször szintén pluszkilókkal küzd. Fontos a szülői példamutatás, mert a tettek mindig többet érnek a szavaknál gyermekeink számára is.

Hiába prédikálunk arról, hogy kevesebbet kell a mobilon lógni, ha a gyerek azt látja, hogy bár lekísérjük őt a játszótérre, mi nem kapcsolódunk be a mozgásba, játékba, hanem a padon ülve a saját telefonunkat nyomkodjuk. 

Tehát számunkra is fontos üzenet: ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk ne legyen elhízott, saját szokásainkat is érdemes megreformálni, időnket és figyelmünket arra szánni, hogy kimozdulva komfortzónánkból egy újfajta családi életet hozzunk létre.
 
Válasszuk az aktivitást!

Hétvégén, bármennyire is csábítónak tűnik otthon maradni, menjünk a szabad levegőre. A gyerekek egész héten épp elegendő időt vannak a négy fal között ahhoz, hogy a szombatot és a vasárnapot a természetben töltsék. A hétvégi mozgásprogramok megtervezéséből ne hagyjuk ki őket. Rengeteg aktív kikapcsolódás közül lehet választani, így nem lesz kötelező jellege a mozgásnak, hiszen a gyermek döntheti el, hogy melyik mozgásformához lenne leginkább kedve. A túrázás, a közös tollaslabdázás, az úszás, a kerékpározás, a kispályás foci, a kosárlabda, esetleg a szabadtéri fitneszgépek kipróbálása mind örömforrás lehet.
 
Tartsunk kutyát! 

Ha már megfelelő felelősségtudata van és szereti az állatokat, pártoljuk gyermekünk kutyatartását. Természetesen csak akkor, ha biztosak vagyunk abban, hogy az állat sétáltatása, mozgatása, ellátása nem marad majd teljes egészében ránk, hiszen azzal nem nyertünk semmit.

Viszont ha a gyermek, főleg kamaszként, gazdája lehet egy ebnek, kipróbálhatja a kutyával futást, illetve más kutyás ügyességi versenyeket. Ez családi programnak sem utolsó, ráadásul észrevétlenül mozgatja meg a sokszor kedvetlen, lusta kamaszokat és tölti el őket büszkeséggel a versenyeken elért sikerélmény.
 
Figyeljünk az étkezésre!

Fontos, hogy a gyerek ne menjen éhen iskolába, hanem reggelivel kezdődjön a nap. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér joghurtos túrókrémmel, paradicsommal, paprikával jó alapot ad az elinduláshoz. Legyen tízórai és uzsonna az iskolatáskában, például rostos, teljes kiőrlésű gabonából készült keksz, alma, banán, palackos joghurt, amit bármikor elővehet, hogy az éhségét csillapítsa. Hangoljuk össze az iskolai menüt az otthonival, tudjuk meg, mit evett gyermekünk ebédre, ehhez igazítsuk a vacsorát. Otthon este akár fél óra alatt elkészülhet egy finom, meleg étel, amit aztán együtt, kényelmesen beszélgetve fogyaszthatunk el.
 
Ha elakadtunk, forduljunk szakemberhez!

Természetesen előfordulhat, hogy olyan helyzettel találjuk magunkat szemben, amelyet nem vagyunk képesek kezelni, megoldani. Ne szégyelljünk ilyenkor szakemberhez fordulni. A Medhelp4Kids csapata több éve foglalkozik gyermek gasztroenterológiával.

Ennek keretében feladatuk a konzultációra érkező betegek gyomor-bélrendszeri panaszainak, táplálkozási zavarainak véleményezése, kivizsgálásuk megtervezése és megszervezése a gyors, illetve pontos diagnózis felállításának érdekében.

A szülőket folyamatosan tájékoztatják gyermekük állapotáról, betanítják az esetleges gyógyszeres kezelés alkalmazását, szükség esetén speciális étrendeket állítanak össze. Emellett folyamatosan követik a gondozást igénylő betegeket, valamint korszerű szakmai irányelvek alapján ellenőrzik állapotukat

Ajánló
Ajánló
A stressz és az allergia

A stressz és az allergia

A tartósan fennálló stressz, a folyamatos feszültség, amely állandó készenléti...

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli...

Vérnyomás csökkentés természetes módszerekkel

Vérnyomás csökkentés természetes módszerekkel

A magas vérnyomás problémája sokakat érint, ám megfelelő életmódváltással hatékonyan...