Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-07

Letört fog - van rá megoldás!

Letört fog - van rá megoldás!

Bármikor megeshet velünk, hogy hibátlan fogsorunk csorbát szenved. Véletlen baleset miatt megsérült a metszőfogunk? Vagy egy rossz harapás okozott kellemetlen pillanatokat számunkra? Az MDent Buda szakértői azt ajánlják, hogy ilyen esetekben semmiképp se halogassuk a kezelést! Egy gyors beavatkozással megóvhatjuk a fog épen maradt részeit – bármi is volt az ok, akár baleset, akár szuvasodás miatt tört le. 

A törött fog nem csak esztétikailag zavaró: a sérült fogrész érzékenyen reagálhat a hideg-meleg ételek és italok fogyasztására, az időjárás-változásra, sőt, akár egy erőteljesebb levegővételre is. Annak érdekében, hogy a fog ne sérüljön tovább, érdemes az azonnali kezelés mellett dönteni. A különböző okok, illetve a fogvesztés mértéke eltérő kezelési módokat kíván meg. Szerencsére a mai modern fogászati technológiák már olyan sikeresen állítják helyre az eredeti állapotot, hogy a kezelés után igazán elégedetten mosolyoghatunk!
 
Baleset miatt letört fog

Az elülső fogak gyakran esnek áldozatul egy rossz mozdulatnak: általában a metszőfogakból törik le kisebb-nagyobb darab. Ezeket élpótlással, direkt héjjal vagy koronával lehet pótolni. A direkt héjat a fogorvos készíti el a fogászati székben egy speciális rétegezési technika segítségével. A kezelés módja minden esetben a sérülés mértékétől függ.
 
Minimális fogveszteség

Ha a fogból csak egy kicsi rész hiányzik, az egy egyszerű töméssel pótolható. Amennyiben több mint a fele megmaradt, inlay-onlay betéttel vagy a fent említett direkt héj technikával korrigálható. Az inlay-onlay egy fogtechnikus által készített betét, amelyet a fogorvos ragaszt be. Ha a foghiány egyszerű töméssel tartósan már nem helyreállítható, esetleg túl nagy méretű az üreg, akkor ezt a hiányt inlay vagy onlay segítségével kell pótolni.

Az inlay és onlay lényegében betétet jelent, amelyet gondos tervezés után a fogtechnikus mindenkinek egyénileg alakít ki. Ezek a betétek keményebbek és tartósabbak, mint a sima fogtömések. Anyagukat tekintve lehetnek aranyból, kerámiából, arany-kerámia ötvözetből, kompozitból.

Súlyos fogveszteség

Ha a fog több mint a fele hiányzik, indirekt héj vagy korona mellett érdemes dönteni. Az indirekt vagy kerámiahéj nem közvetlenül a szájban, hanem a fog előkészítése és lenyomatvétel után, fogtechnikus közreműködésével, fogászati laboratóriumban készül, amelyet a fogorvos ragasztóval rögzít a fogra.

A kerámiahéj legnagyobb előnye, hogy nem kell a fogat lecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, csupán a látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség. A fém- vagy fémmentes koronák esetén gyakori, hogy a sérült fogat gyökérkezelni kell, majd esztétikus üvegrost csappal megerősítve felépíteni.

A porcelán héjról egy videó is készült, amit a képre kattintva tudtok megnézni:
 
Jelentős fogveszteség

Nagy fogkoronahiányoknál, de még egészséges gyökerek esetén a gyökércsatornát az idegek eltávolítása után centrálisan ki kell fúrni, és egy a gyökércsatornába helyezett csapos műcsonk segítségével helyreállítani.

Ezt a gyökércsapos műcsonkot kell rögzíteni a gyökércsatornában, majd erre tetszés szerinti készíthető fém- vagy fémmentes korona. A modern technikáknak köszönhetően az új fog megkülönböztethetetlen lesz az eredetitől.

Szuvasodás miatt letört fog

A korán felismert szuvasodás egy- vagy többfelszínű fogtöméssel könnyen korrigálható, és akár évekig problémamentes maradhat. Amennyiben a szuvasodást nem vagy nem jól kezelték, előfordulhat, hogy a megterheléstől (például kemény ételektől, foghoz koccanó üvegtől stb.) letörhet. Ez az elülső és a hátulsó fogakkal egyaránt megtörténhet. A kezelés módja minden esetben a sérülés mértékétől függ.

Ajánló
Ajánló
Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

Kismamák a fogászaton – Mikor menjünk fogorvoshoz?

A kismama nyugalma rendkívül fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben...

A stressz és az allergia

A stressz és az allergia

A tartósan fennálló stressz, a folyamatos feszültség, amely állandó készenléti...

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Nátha az irodában – Tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a téli...