Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-02

Itt a tavasz: vizsgáltassuk meg az anyajegyeinket!

Itt a tavasz: vizsgáltassuk meg az anyajegyeinket!

Mielőtt eljön az igazi nyáridő, érdemes feltérképeztetnünk bőrünk állapotát, és megvizsgáltatni az anyajegyeinket. Az Istenhegyi Klinikán a jelenleg elérhető legmodernebb módszert alkalmazzák annak érdekében, hogy a gyanúsnak ítélt bőrképletek változásait a lehető legpontosabban nyomon tudják követni.

Ha megérkezik a tavasz, és ragyogóan süt a nap, mindannyian vágyunk a hosszú tél után a szabadba, és legszívesebben minden percünket kinn, a természetben töltenénk. De mi a helyzet a fényvédelemmel? Egyik nap azt halljuk, hogy a napsugárzás veszélyes, másik nap annak jótékony hatásaira hívják fel a figyelmünket. Hol az igazság? Valahol a kettő között, a lényeg, hogy a napozást sose vigyük túlzásba. Egy rövidtávon tetszetős barna szín hosszútávon súlyos bőrkárosodást okozhat, és ez akár rosszindulatú daganat kialakulásához is vezethet.

Gyógyításra teremtve

A Fotofinder nevű eszköz egy digitális dermatoszkópiás rendszer, ami lehetővé teszi a melanomák és az egyéb rosszindulatú bőrdaganatok legkorábbi stádiumban való felismerését, amikor ezek a daganatok még meggyógyíthatók.
 
Hogyan működik a rendszer?

A Fotofinder a teljes testfelület ellenőrzésére alkalmas eszköz: a legelső vizsgálaton az egész testet lefotózzák az akár 72 megapixeles felbontást is lehetővé tevő ATBM kamerarendszerrel. Az adatokat digitális formában rögzítik, majd szoftveres úton elemzik.

Ezt egy kézi dermatoszkópos eszközzel való vizsgálat követi, amelyet egy szintén nagy felbontású, Full HD-s kamerával végeznek el. Így a rosszindulatúság szempontjából gyanús anyajegyeket és más bőrképleteket külön-külön is meg lehet vizsgálni: az anyajegyek elemzése során „rosszindulatúsági pontszámokkal” látják el az egyes anyajegyeket.

A nagy felbontású bőrmikroszkópos felvételeket eltárolják, így ezeket könnyen össze tudják hasonlítani a későbbi kontrollvizsgálatokon készítettekkel. Az anyajegyek méret-, alak- és színbeli változásai így egyszerűen és nagyon pontosan nyomon követhetővé válnak, a gyanús elváltozások felismerését követően pedig késlekedés nélkül sor kerülhet az anyajegyek rosszindulatúságát igazoló vagy kizáró szövettani vizsgálatra.
 
Az évtizedes gyakorlattal rendelkező bőrgyógyász szakorvosok a legtöbb esetben szabad szemmel is felismerik a daganatgyanús elváltozásokat, a Fotofinder szoftverének mintázatfelismerő algoritmusa azonban minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy egy-egy szakorvosi vizsgálat során azonosítatlanul maradjon egy korai stádiumú és sebészeti úton még tökéletesen eltávolítható daganat.

Minden változás észrevehető 

A teljes testről két különböző időpontban készített felvételek ugyancsak összehasonlíthatók: erre azoknál lehet szükség, akiknek a családi halmozódást mutató, örökletes diszpláziás anyajegyszindrómája vagy 20-30-nál több anyajegye van. Ezekben az esetekben nemcsak az első alkalommal, hanem a későbbi kontrollvizsgálatokon is elvégzik a teljes test vizsgálatát. (Az örökletesség igazolására molekuláris diagnosztikai vizsgálatok is végezhetők.)

A Fotofinder szoftverének komplex algoritmusával minden újonnan megjelent anyajegy azonnal észrevehető, emellett a már korábban is jelenlévőkben végbemenő legapróbb változások is azonosíthatók. Ezzel a rendszerrel nemcsak a melanomák, hanem a hámeredetű bőrdaganatok, sőt ezek rákmegelőző állapotai is felismerhetők.

A teljesen fájdalommentes bőrvizsgálat ideje – az anyajegyek számától függően – átlagosan 20-30 percet vesz igénybe. Ebben már az előzetes konzultáció ideje is benne van, amelynek során áttekintik a korábbi leleteinket, valamint feltérképezik az esztétikai és egyéb bőrproblémák lehetséges okait.

Tanácsok a napozáshoz

Ha napra megyünk, fogadjunk meg pár tanácsot, hogy élvezetes legyen a kikapcsolódás és közben ne veszélyeztessük egészségünket sem.

Ne féljünk attól, hogy nem leszünk barnák, nyugodtan húzódjunk árnyékba, kerüljük a direkt UV sugárzást,

használjunk megfelelő fényvédő krémeket, 

a fényvédő krém védjen UV-A és -B sugarak ellen is,

2-3 óránként kenjük be újra a testünket,

figyeljünk a folyadék utánpótlására,

gondoskodjuk fizikai fényvédelemről is (ruha, sapka, napszemüveg),

a bőrgyógyászok által a 30+ faktorszámú napvédők ajánlottak,

lehetőleg 11 és 15 óra között ne menjünk napra.

Ajánló
Ajánló
Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Gyakran felmerülő kérdések a fogfehérítésről – A fogorvos válaszol

Manapság az egyik legnépszerűbb fogászati esztétikai beavatkozás a fogfehérítés, amely a...

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Állandó fáradtságérzet és a lehetséges egészségügyi okok

Divatos téma a fáradtság, amely szinte minden évszakban aktuális lehet, hiszen télre...

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

Irodai fertőzések – Mire figyeljünk, hogy ne betegedjünk meg?

A leggondosabban takarított munkahelyen is akadnak olyan, közösen használt dolgok, amelyek...