Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-17

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Tudjunk róla: a túlsúlyosok 80 százalékát érinti a zsírmáj

Európában több millió embert érint a zsírmáj, a máj enyhe, illetve középsúlyos anyagcserezavara. Jellegzetes „jóléti betegségről” van szó, amely legtöbbször semmilyen panasszal nem jár.

A zsírmáj tipikus civilizációs betegség. Eredetét tekintve megkülönböztetünk alkoholos és nem alkoholos zsírmájat, az elsőt, ahogy a neve is mutatja, a túlzott alkoholfogyasztás okozza. A továbbiakban elsősorban nem ezzel, hanem a nem alkoholos eredetű zsírmájjal szeretnénk egy kicsit bővebben foglalkozni. Ez a betegség a lakosság több mint 20 százalékát érinti, ám ez az arány a fejlett nyugati országokban elérheti a 40-50 százalékot is, ellenben Afrikában kevesebb mint 10 százalék a gyakorisága. 
 
Mik a máj legfontosabb feladatai? 

koleszterin-epesavak termelése
anyagcseretermékek lebontása, átalakítása
méregtelenítés
vércukor szabályozása
zsír-, szénhidrát-, vitamin-, vasraktározás
immunfolyamatok
 
Hogyan alakul ki?

A zsírmáj úgy alakul ki, hogy a trigliceridek (a sejtek fő energiaforrásai, amelyek glicerinből és különböző zsírsavakból épülnek fel) túlzott mértékben felhalmozódnak a májsejtekben. Maga a raktározás teljesen normális, ősi, genetikailag kódolt folyamat.

A szervezet a túlélés érdekében a felesleges táplálékot elraktározza, majd a diéta és/vagy az éhezés alkalmával felhasználja. A probléma a túlzott felhalmozódással van, így ma már nem túlzás elhízási járványról beszélni a fejlett országokban. Ennek következtében már a gyermekek körében is megjelent a betegség, akiknél fiatal felnőtt korukban már fellelhetők a szerkezeti átépülés jelei a májon.

A triglicerid felhalmozódását követően szabadgyök-termelődés, gyulladásos folyamat indul meg a szervezetben. Amennyiben a gyulladás tartósan (ez zsírmáj esetén egy-két évtizedet jelent) fennáll, kötőszövetes átépülés, végstádiumban májcirrózis stádiuma jellemzi. A máj súlyos kötőszövetes állapota rákmegelőző állapot. Egyes becslések szerint 2030-ra a májrákok mögött leggyakrabban a zsírmáj áll majd, 2060-ra pedig a májtranszplantációk vezető oka lesz ez a kórkép.

Fő kockázati tényezők

Önmagában az elhízás háromszorosára emeli a májdaganatok kialakulási esélyét, cukorbetegség esetén ez négyszeres kockázatot jelent a májrák előfordulására. 
 
2-es típusú cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia
elhízás (főleg a hasi típusú)
mozgáshiány
magas vérzsírszint 
PCOS (policisztás ovárium szindróma)
pajzsmirigy-alulműködés 
obstruktív alvási apnoe 
egyes gyógyszerek (hormonok, szteroidkezelés)
terhességi másodlagos zsírmáj
idült hepatitisek (hepatitis C) másodlagos zsírmája
éhezés
hasnyálmirigy-betegség, felszívódási zavar, gyulladásos bélbetegségek
ritka anyagcsere-betegségek, pl. Wilson-kór
genetikai okok
 
Tünetek 

Fontos tudni, hogy a nem alkoholos zsírmáj tünetei már csak előrehaladott állapotban specifikusak.

jobb oldali nyomásérzékenység
puffadás
hasi diszkomfortérzés
étvágytalanság
nagy fokú fáradékonyság
a máj tapintható megnagyobbodása
előrehaladott esetben sárgaság, hasvíz megjelenése, bevérzések a bőrön
 
Hogyan történik a diagnosztizálás?

Laboratóriumi vizsgálatokkal: ilyenkor a koleszterin- és a trigliceridszint magas, vércukor-, Hba1C-emelkedés, GPT, GGT esetleg GOT emelkedése, direkt súlyos esetben a bilirubinszint magasabb, lehetnek véralvadási zavarok, vagy a fehérje-, illetve albuminszint csökkenése.

Hasi ultrahanggal: zsírfényű, megnagyobbodott máj, előrehaladott esetben a máj kötőszövetes átalakulásának jelei.

Ultrahanggal vezérelt biopszia: kivételes esetekben végzik, kellemetlen, szövődményekkel járhat, és a betegség utánkövetésére több mintavétel is szükséges.

Fibroscan vizsgálat: nem invazív, fájdalom nélküli, ultrahangelven működő vizsgálat, amelynek segítségével stádiumra pontosan, azonnal megmondható a zsírmáj és a következményes kötőszövetes átalakulás mértéke is. Magas specificitású és szenzitivitású vizsgálat, amit 2-3 órás éhezést követően optimális elvégezni. Különböző testalkatú pácienseknél és gyermekeknél is kivitelezhető. 

Javasolt minden betegnek, akiknél a zsírmájra hajlamosító állapotok fennállnak, akár diagnosztizálásra és az utánkövetésre, továbbá alkohol, vírusok, gyógyszerek, immunmechanizmusú, illetve anyagcserezavarok okozta májbetegségek következményes kötőszövetes átalakulásának, valamint zsírosodásának mértékére is választ ad.

Ajánló
Ajánló
Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

Kellemetlen, de megszüntethető: a túlzott izzadás

A túlzott mértékű, kellemetlen szagú izzadás kezelésére több módszer is létezik, ezek...

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Ételintolerancia - honnan tudhatjuk, hogy nekünk is az van?

Emésztési gondokkal, bélproblémákkal, gyomorgörccsel, puffadással, hasmenéssel vagy...

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

Férfigondok: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatra!

A férfiak nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokon való részvételre, mint a...