Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-03

Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Három édesség, amit érdemes elkerülnünk húsvétkor

Önnél is elmaradhatatlan fogásnak számítanak az édességek húsvétkor? A legtöbb háznál a locsolásért járó csokoládétojás mellé gyakran kerül a csomagba savanyú és kemény cukorka, szeletes vagy táblás csokoládé, illetve gumicukor. Hogyan tudja elkerülni a cukortúladagolást és az azzal járó fogászati kezeléssorozatot? A fogorvosok most megmutatják a három legkárosabb húsvéti édességet.

 
A húsvéti édességek egy része nem jelent komoly veszélyt a fogakra nézve, ám a következő három típust érdemes elkerülnie, ha nem szeretné a húsvét utáni napokat a fogászati kezelőben tölteni.

Savanyú cukrok

Sok szülő, nagyszülő csomagol a húsvéti ajándékkosárba savanyú gumicukrot. Ezek az édességek nagy arányban tartalmaznak savas összetevőket, amik rendkívül károsak, hiszen lemarják a fog védő- és szigetelőrétegét, a zománcot. A zománckárosodás elsőként az idegeket éri el: hideg ételek vagy italok fogyasztásakor lép fel fogérzékenység, nyilalló fájdalom. A rendszeres és nagy mennyiségű savanyúcukor-fogyasztás a fog csorbulásával vagy akár eltörésével is járhat.

Kemény cukorkák

A kemény cukorkák szopogatása akár húsz percig is eltarthat: ilyenkor gyakorlatilag cukorban és savban úsznak a fogak. A gyakori cukorkázás eredménye a szuvas, illetve lyukas fog, amelyet csak töméssel vagy inlay/onlay betéttel lehet rendbe hozni. Ha mindenképpen választani kell valamilyen örömforrást, mi inkább a rágós fajtákat ajánljuk.

„Ragadós” cukorkák

A ragadós cukorkák számítanak az első számú fogellenségnek. Ilyenek a karamellel, kókusszal vagy diófélékkel töltött csokik és cukrok. Ezek beleragadnak a fogakba, illetve ráragadnak az íny felszínére, tökéletes táptalajt biztosítva a baktériumoknak, amik lassan bomlasztani kezdik a fogzománcot. A legtöbb csokoládészelet (pl. Twix, Milky Way és Snickers) tartalmaz ilyen ragadós összetevőket, ezért a fogyasztásukat alapos fogmosással érdemes leöblíteni.
 
A fogmosás helyes technikája

Bár többfajta fogmosási technika is létezik, érdemes a következő pár szempontot figyelembe venni minden alkalommal:

Borsónyi mennyiségű fogkrémet nyomjunk a fogkefére.

A fogkefe sörtéi és a fogaink által bezárt dőlésszög 45 fokos legyen.

Egyszerre 2-3 fog külső felszínét tisztítsuk meg, egymás után haladva, függőleges mozgásokkal.

A belső felületet hasonló módon tisztítsuk.

Az első fogak belső felszínének tisztása könnyebb, ha a fogkefét függőlegesen tartjuk.

Ezt a mozdulatot foganként (2-3 foganként) legalább ötször ismételjük meg.

A rágófelszínek megtisztításához helyezzük a fogkefét a fogak felszínére, és enyhén mozgassuk előre-hátra.

Háromhavonta cseréljünk fogkefét.

Két fogmosás között mindig hagyjuk megszáradni a fogkefét.

Ne mossunk túl erősen fogat. Ettől nem lesz kevesebb a lepedék, de a fogzománc sérülhet.

Félévente menjünk el fogorvosi kontrollra és dentálhigiénés kezelésre.

Ne felejtsük el a nyelvet is megtisztítani, mert a lepedék azon is megtelepszik, ennek a következménye többek között a kellemetlen szagú lehelet lehet.

Érdemes szénhidrátok fogyasztása után fogat mosni, vagy legalább egy rágót bevenni, mert a rágás fokozza a nyáltermelést, ami tisztítja a szájüreget.
 
Így válasszunk fogkefét
 
Hagyományos fogkefék: bár rengeteg fajta fogkefe létezik, mégis van néhány irányelv, amit vegyünk figyelembe a kiválasztáskor. Érdemes puhább fejű kefét venni, mert kevésbé sérti az ínyt és a zománcot, míg a tisztítóképessége ugyanakkora. A kisebb fejű fogkefe azért szerencsésebb választás, mert az ilyenekkel jobban elérjük az apróbb, rejtettebb helyeket is.

Elektromos fogkefék: a mai technológiákat ismerve vagy szónikus elektromos, vagy olyan elektromos fogkefét érdemes választani, ami nemcsak előre-hátra és jobbra-balra mozog, hanem föl és le is, azaz 3D-s mozgást végez.

A fogkrém kiválasztása

Nagyon sok fogkrém létezik, ezért meglehetősen nehéz a választás. Érdemes lehet a fogorvosunkkal is egyeztetni, hogy milyet vásároljunk. Amennyiben nincs különösebb igényünk vagy allergiánk, érdemes fluoridtartalmút venni, ami beépül a fogzománcba és erősíti a fogakat. Javasolt több típusú fogkrémet felváltva használni.

Ajánló
Ajánló
A horkolás gyógyítható?!

A horkolás gyógyítható?!

Minden harmadik ember horkol, és legalább ennyien vannak, akik ezt kénytelenek elviselni....

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

Meddig marad meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelés egy köztes megoldás, amelyhez abban az esetben fordulnak a fogorvosok, ha a...

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Ökoszorongás: mit tehetünk ellene?

Egyre többen – leginkább a fiatalabb korosztály tagjai – éreznek növekvő, nem múló...