Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-25

Mikor forduljunk gyermekünkkel szemészhez?

Mikor forduljunk gyermekünkkel szemészhez?

A látás fejlődésében a hatéves korig tartó életszakasz meghatározó. Ha bármilyen elváltozás, probléma van a szemmel, akkor azt ilyen korán fel kell ismerni, és idejében kezelni, mert néha később már nem gyógyítható gondok származhatnak belőle. Gyermekünk a szemünk fénye, tegyük lehetővé számára a tökéletes látást! 


A szem a világból származó információk mintegy kilenctized részét közvetíti számunkra, de a születésünk után meg kell tanulnunk használni, élni vele. 
A természetes adottságnak vélt látás is olyan, amit előbb el kell sajátítanunk, és ez nem csupán a szem működésének kérdése, hanem az idegrendszer fejlődésén is múlik.

Mikor segíthet a csecsemőszemészet?

Az egészen természetes, hogy néhány hónapba is beletelik, amíg a baba felismeri a szüleit vagy az őt körülvevő fontosabb tárgyakat, játékokat. Bármely más szerve (keze, lába stb.) ugyanígy működik: a babának apránként „használatba kell vennie” azokat, hogy lassacskán beinduljon a világ megismerése, illetve a világban való tájékozódás és cselekvés.

Az újszülöttek csak foltokat, erősebb fény-árnyék kontrasztokat látnak. A színek, a formák, az élesebb körvonalak nem részei a személyes világuknak, amely a látás szempontjából egyébként is legfeljebb 40 centiméterre korlátozódik a születés után. Mi több, a csecsemők eleinte fejjel lefelé látják a képeket, mert a szemük és az idegrendszerük még nem sajátította el az együttműködést, amelynek hatására a képek egyszer csak megfordulnak, és ekkor a feje tetejéről a talpára áll számukra is a világ.

Három hónapos korára azonban a baba már rendszerint ránéz, figyel a körülötte sürgölődő felnőttekre, gondoskodó édesanyjára. Elkezdi nézegetni a kezeit, rácsodálkozik erre a csodálatos érdekességre: a saját ujjaira, a tenyerére.

Egy hónapra rá már azt is jobban fel tudja mérni, hogy mi van közelebb és mi távolabb, félévesen pedig már aktívabban, kíváncsian nézeget mindenfélét, ami két méteren belül van: a saját végtagjait, a játékait és az embereket. Sőt, akár még „olvas” is a baba! Vagyis ilyenkor már érdekesek lehetnek számára a színes képeskönyvek, főleg élénk szülői magyarázat kíséretében.

Egy gyermek- vagy csecsemőszemészet felkeresése mindenképp indokolt, ha a csecsemő 3 hónapos kora után sem reagál a fényhatásokra, vagy ha úgy tűnik, hogy nem ismeri fel az arcokat.

Milyen esetekben javasolt a gyermekszemészet meglátogatása?

Néhány szimptóma intő jel arra nézve, hogy érdemes lenne a teendők listájára felvenni a gyermekszemészeti vizitet. Ilyen gyakori tünet elsősorban a kancsalság, amely hosszú távon gyengébb, tompább látáshoz vezet a kancsalító szem esetén.

Ennél általánosabban a gyermekszemészetet ajánlhatja a figyelmünkbe bármi egyéb is, ami furcsának tűnik a gyerekünk szeme kapcsán, például a fehéres szín a pupillán, a szemhéj lecsüngése, vagy nem is csupán a szemmel kapcsolatos anomáliák, hanem az, ha sokszor az állát leszegve vagy ‒ éppen ellenkezőleg ‒ felemelve néz. 

A gyakran könnyező, pirosodó, váladékot kibocsátó szem szintén olyan figyelmeztető jelzés lehet, amely indokolttá teszi a szemvizsgálatot.

De látászavarra utaló tünet lehet az is, ha a gyerekünk rendszeresen túl közel hajol a játékaihoz, vagy ‒ nagyobb gyerek esetében ‒ közelről nézi a tévét. 

Összefüggésben lehet egymással a gyakori fejfájás és a látás gyengesége is, amely a szem elfáradását, túlterhelését okozza. A gyermekszemészet ilyen esetekben nemegyszer olyan problémákat is megold, amelyek közvetve kapcsolódnak a látás zavaraihoz: az írással-olvasással kapcsolatos gondokat, sőt akár a tanulási nehézségeket is.

Miért jó, ha minél előbb eljutunk a gyermekszemészetre?

Nem érdemes tétovázni a gyermekszemészet meglátogatása kapcsán, mert a gyerekek ritkán jelzik, ha nem látnak egészen jól, hiszen nincs mihez hasonlítaniuk a számukra megszokott, normálisnak tűnő állapotot. Szülőként kell tehát résen lennünk, és felismernünk, ha a gyerekünk viselkedésében a gyenge látásra utaló jelek mutatkoznak. 

Ha pedig a családban eleve gyakoriak a szemproblémák, és a szülők, a nagyobb testvérek nagyrészt szemüvegesek, biztosan nem lesz fölösleges felvenni a kapcsolatot a gyerekszemésszel.

A problémák megoldása felé az első lépés a felismerés. A látáscsökkenésre utaló jelek ismeretében a csecsemő-, illetve a gyermekszemészet meg tudja állapítani a gond mibenlétét és mértékét, a recept alapján pedig már készülhet is a gyermek által is szerethető módon tetszetős, biztonságos és strapabíró gyerekszemüveg. A Buda egyetlen AVA század dioptria pontos, érintésmentes látásvizsgálati lehetőségét biztosító Galéria Optikánál is foglalhatunk időpontot látásvizsgálatra és szakmai tanácsadásra.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...