Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-11

Hogyan óvhatjuk a babák érzékeny bőrét?

Hogyan óvhatjuk a babák érzékeny bőrét?

A babák érzékeny és vékony bőre sok törődést igényel, jóval többet, mint a felnőtteké vagy a nagyobb gyermekeké. Most, amikor a napfény hatása amúgy is erősebb, utánajártunk, hogy mire érdemes figyelnünk a bababőr gondos ápolásánál.


A tudatos szülők mindenből a legjobbat szeretnék választani gyermeküknek, de sokszor a bőség zavarával küzdenek, ha babaápolási termékekről van szó. 
 
Hallgassunk a szakemberre!

Amikor babánk számára krémet, fürdetőt vagy más bőrápoló terméket választunk, ne az éppen divatos márkák, tévében futó reklámok jussanak eszünkbe, hanem elsődleges tanácsadónk a gyermekorvosunk, illetve a védőnőnk legyen. Igyekezzünk azokat a színezék-, tartósítószer- és illatmentes termékeket megkeresni, amiket ők javasolnak. Ha speciális problémával állunk szemben, akkor pedig egy bőrgyógyász szakember segítségét is kérhetjük.

Laikusként belefuthatunk egy olyan hibába, hogy bár igyekszünk minél kevesebb kemikáliát tartalmazó terméket leemelni az áruház polcairól, közben elfeledkezünk arról, hogy bizonyos természetes, növényi hatóanyagok is okozhatnak allergiás reakciókat, különösen csecsemőknél.

Óvatosan a napfénnyel!

Bőrük érzékenysége miatt a kisbabák különösen ki vannak téve a leégés veszélyének: a hajuk, a szemük és a bőrük még kevesebb melanint tartalmaz, amely a bőr természetes védelmezője az UV-sugarakkal szemben. Egyéves kor alatt semmiképp se napoztassuk gyermekünket, és a szabadtéri programokat is inkább kora reggel vagy délután négy utánra tervezzük.

Babák esetén a fényvédelem terén több tényezőt is szem előtt kell tartanunk. Például, hogy a vékony bőr fokozott felszívóképessége és fejletlen szervezetük alacsonyabb lebontóképessége miatt a kémiai fényvédők használata káros lehet nekik. Így jobban tesszük, ha fizikai fényvédő krémet alkalmazunk. 

A fizikai, illetve a kémiai fényvédő krémek közötti legnagyobb különbség az általuk biztosított védelem módjában rejlik: míg a kémiai fényszűrők hagyományosan elnyelik az UV-sugarakat, addig a fizikaiak közé sorolt termékek kismértékben, de vissza is tükrözik azokat a bennük lévő ásványi anyagok (cink, titánium) által. A szakértők nagy része azonban leginkább azért ajánlja az utóbbi kategóriába tartozó krémeket, mert ezek nem hatolnak be olyan mélyen a bőrbe, mint a kémiai hatásúak, így a sejtekben sem eredményeznek olyan mértékű változásokat és sokkal kevésbé irritálják a bőrt.
 
Vigyázzunk a hőséggel!

Kisbabánk szervezete még nem tudja olyan mértékben szabályozni hőháztartását. Ez azt eredményezi, hogy ha felkúszik a hőmérő higanyszála, a babának hirtelen nagyon melege lehet, és ugyan erősen izzadni kezd, ez mégsem elegendő minden esetben ahhoz, hogy megóvja a túlmelegedéstől.

A verejtékmirigyek elzáródása és gyulladása miatt kisbabáknál különösen gyakori a melegkiütések megjelenése. A kicsi piros pöttyök a testen mindenfelé viszkető, kellemetlen érzést okoznak a picinek. A nyári időszakban ezért fordítsunk különös figyelmet babánk higiéniájára: alaposan fürdessük meg langyos vízben, és naponta többször is törölgessük át a kis hurkák közti bőrfelületet. Ha kisbabánk hajlamos a kiütésekre, fürdetésnél lehetőleg ne használjunk babaolajat vagy testápolót, mivel ezek további póruseltömődést okozhatnak.
 
Védjük a babát sapkával, kendővel is!

Figyeljünk oda, hogy a meleg hónapok alatt jól szellőző, lenge viseletet hordjon kisgyermekünk és próbáljuk mindig szárazon tartani ruháit. A bőrfelületet takaró öltözet és a nyári sapka viselése nagyban hozzájárul gyermekünk védelméhez. Ha betérünk például nyári fejkendőért vagy sapkáért a Manubaba boltba, a LuannaBaby termékeinek vidám színei azonnal felkelthetik érdeklődésünket. 

A márka megálmodója Lukács Marianna ruhaipari üzemmérnök, varrónő, akinek a pamutanyagok és a minőségi babatermékek iránti szeretete ihlette termékeit.
„Amikor édesanya lettem, akkor tapasztaltam meg, milyen nehéz jó minőségű, pamutból készült és nem utolsósorban vidám ruhaneműt vásárolni gyermekünknek. Elhatároztam, hogy saját kis manufaktúrámban egyedi ruhácskákat fogok készíteni a kicsiknek. Azóta már számtalan sapka, csősál, nyálkendő, szundikendő, nadrág, kombidressz, mellény, kislányruha került ki a kezeim alól. Prémiumminőségű termékeim Oeko-Tex minősítéssel ellátott, bababarát pamutanyagokból készülnek, több minőségjavító művelet beiktatásával, nagy figyelmet fordítva a legapróbb részletekre is” – mondja Marianna saját tervezésű, praktikus babaruhácskájáiról.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...