Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-18

Plácido Domingo gálakoncertje – filmen egy fantasztikus karrier

Plácido Domingo gálakoncertje – filmen egy fantasztikus karrier

Fél évszázaddal ezelőtt zenerajongók gyülekeztek Veronában az Aréna színpada előtt. Egy fiatal madridi énekes fellépésére vártak, aki a legmagasabb elvárásokat támasztó zenebarátokat is lenyűgözte. Plácido Domingo ötven évvel később visszatért ide, hogy újra találkozzon rajongóival. Az erről készült kétrészes filmet a Várkert Bazár online terén keresztül nézhetjük meg.

Plácido Domingo az idén ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A tizenegy Grammy-díjjal kitüntetett előadóművész karrierje átívelte a 20. század második felét, és „a három tenor” tagjaként, Luciano Pavarotti és José Carreras társaságában, valamint szólóművészként is a világ legrangosabb koncerttermeiben, színpadjain vagy ókori amfiteátrumokban állt a közönség elé.

Domingót egész különleges kapcsolat fűzi a veronai Arénához. 1970-ben, életében első alkalommal léphetett fel a történelmi jelentőségű kőfalak között egy szabadtéri koncerten. Beleszeretett a helyszínbe, Veronába és az ottani zenerajongókba. E kapcsolat tartósnak bizonyult. Tavaly visszatért, hogy méltóképpen emlékezhessen meg első ottani fellépéséről és az azóta eltelt évekről. Valószínűleg az elmúlt kétezer évben a zenebarátok kevés olyan lenyűgöző hangban gyönyörködhettek ott, mint amilyen akkor a telt házas előadásra érkező nézőket fogadta. A szervezők az estét Giuseppe Verdi munkásságának szentelték. 
 
Biztonságos szórakozás

Tavaly fejtörést okozott a zenebarátoknak egy-egy koncert megtekintése. Nagy segítséget jelentett számukra, hogy a 
Várkert Bazárban beindult az online tér. Ez lehetővé teszi, hogy regisztráció és a jegyünk megvásárlása után egy-egy filmet az otthonunkból tekintsünk meg. A filmek esetén egyszerű a dolgunk, mivel mi dönthetjük el, hogy mikor kezdődjön a „vetítés”.

A Plácido Domingóról szóló alkotást például június legvégéig bármikor megnézhetjük. 

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a legmegfelelőbb időpontban, kényelmesen és zavartalanul nézzünk meg egy-egy filmet. Időnként élő közvetítésekre is vehetünk jegyet. Ebben az esetben a közvetítés akkor kezdődik, amikor az adott előadás vagy koncert. Ilyenkor fél órával a kezdés előtt is megvásárolhatjuk a jegyünket. Ha az ön érdeklődését is felkeltették ezek a lehetőségek, akkor itt juthat további információhoz:
ügyfélszolgálat: online@interticket.hu 
telefonszám: 06-1/422-2029 (h.–p.: 9–17 óráig)
 
Egy lenyűgöző életút

Plácido Domingo 1941-ben született, Spanyolországban. Nyolcéves volt, amikor a család átköltözött Mexikóba. A kisfiú szülei egy spanyol népi színpadi műfaj, a zarzuela művészei voltak. Imádtak zenélni és énekelni, így Plácido életére a kezdet kezdetétől rányomta a bélyegét a muzsikálás. A fiút beíratták a mexikói Nemzeti Konzervatóriumba, ahol nem csupán az énekhangját képezte, de megtanult zongorázni és zenekarokat vezényelni.

Bár imádta a spanyol népzenét, valamint a klasszikus műveket, tizennyolc éves korában őt is meglegyintette a rock and roll: a Los Black Jeans együttesben vokálozott. Egy évvel később viszont már klasszikus darabokban is színpadra állhatott. A Rigolettóval vette kezdetét pályafutása.

Csodálatos énekhangja miatt örömmel fogadták a világ minden részén. A hatvanas évek elején 280 alkalommal lépett fel Izraelben. Az évtized végére meghódította a nyugati világ legrangosabb színpadjait, és visszatérő vendég lett New Yorkban. A hetvenes évek elején már az egész világ ismerte a nevét. Néhány szerencsés magyar a szomszédos Bécsben láthatta az Operaház színpadán. 

Ekkorra kiderült, hogy nemcsak tehetséges énekes, de nagyszerű karmester is. Nem csupán operákat vezényelt, de szimfonikus zenekarok koncertjeit is. A kilencvenes évek óta lépett fel együtt Luciano Pavarottival és José Carrerasszal. A leukémiás betegek javára adott jótékonysági koncertet több közös fellépés követte. Bár az elmúlt tíz évben megrendült az egészségi állapota, keményen ellenállt a betegségeknek. Tavaly még a koronavírust is le tudta győzni.

A világhírt annak is köszönheti, hogy napjainkban alighanem ő a legsokoldalúbb tenor. Az összes klasszikus tenorszerepben állt már a közönség előtt, de nem idegenkedik a kortárs daraboktól sem.
 
A nagy visszatérés

Tavaly egy hosszú koncert erejéig visszatért Veronába, hogy együtt ünnepeljék meg debütálásának ötvenedik évfordulóját. A koncert során előadta A kék Foscari, a Macbeth és a Nabucco legszebb dalait. A mester mellett fellépett Anna Pirozzi, Arturo Chacón-Cruz, Marko Mimica, Jordi Bernacer, valamit az Arena di Verona kórusa és balettkara. 

A művészt a magyar közönség is a szívébe zárta.  Többször járt hazánkban, 1978-ban a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Sass Sylviával lépett fel Puccini Manon Lescaut-jában. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora lett.

A gálaestről készült film kétrészes, a koncert hossza két óra és negyvenöt perc. Az egyes részeket külön-külön tekinthetjük meg. 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...