Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-18

Babákról, mamáknak – hasznos gondolatok a gyereknevelésről

Babákról, mamáknak – hasznos gondolatok a gyereknevelésről

A gyermekvállalásra készülő fiatalok sokszor nem tudják, kihez fordulhatnak megbízható és korszerű tanácsokért. Szerencsére jó néhány olyan könyv közül válogathatnak, amelyek kézen fogják a szülőket, és végigvezetik őket a gyermekneveléssel kapcsolatos leglényegesebb témákon. Ráadásul olyan kiadványokat is találunk, amelyek a nagyobbakra is összpontosítanak, így a szülők az ovis vagy a kisiskolás gyerekek nevelése során sem maradnak egyedül. 


Összeállításunkban nem csak gyakorló anyukák osztják meg a tapasztalataikat a gyermeknevelés kérdéseiről, neves szakemberek is elmondják, milyen kreatív játékokkal és gyakorlatokkal járulhatunk hozzá az újszülött fejlődéséhez. A tanácsok kitérnek egy rendkívül fontos területre is: a babák étrendjére. Ezenfelül találtunk egy igazi csemegét, amelyikben nem egy nevelési szakember, hanem egy amerikai közgazdász számol le a várandóssággal kapcsolatos tévhitekkel.
 
Szórakozás, fejlődés, és tanulás

Simon Cave és dr. Caroline Fertelman professzor legújabb könyve, Az okos baba azoknak szól, akiknek már megszületett a gyermekük. A két szerző száz olyan gyakorlatot és játékot javasol, amelyek révén lendületet vesz a kicsi érzelmi és értelmi fejlődése. A szülők többsége tisztában van azzal, hogy a játék milyen fontos szerepet tölt be az újszülöttek életében. Az otthonunkban több olyan eszköz található, amely segítségével könnyedén és szórakoztató módon köthetjük le a babák figyelmét.

Mindenekelőtt időt kell szánnunk a közös aktivitásra, mert a legtöbb jó játék nem valamilyen méregdrága bolti portéka, hanem olyasmi, amiből a háztartásunkban is van elég. A könyvben a gyerekek kétéves koráig találunk egyszerűen megvalósítható, kreatív tippeket. A szerzők figyeltek arra, hogy az egyes életkoroknak megfelelő tevékenységeket, gyakorlatokat ajánljanak. Ezek elsajátítása ugyanolyan vidám, mint utána a gyakorlásuk és az ismétlésük. A közös játékkal eltöltött órák a család mindennapjainak részévé válnak és később örömmel emlékszünk vissza rájuk.

Caroline Fertelman gyakorló orvos, Cambridge-ben és Londonban járt egyetemre. A gyermekgyógyászat szakértője, akinek világszerte kikérik a véleményét a legkisebbek egészségével, valamint a nevelésével kapcsolatban. 
 
A felkészült és nyugodt várandósság titkai

A Tudatos babavárás című könyv szerzőjéről, Emily Osterről elmondhatjuk, hogy igazi csodabogárnak és valódi különlegességnek bizonyult csecsemőkorában. Emily szülei is közgazdászok. A kislány csupán kétéves volt, amikor az anyukája és az apukája arra figyelt fel, hogy a gyerek magában beszél. Ez nem csupán egyszeri jelenség volt, mivel Emily mindig jókedvűen karattyolt, ha a szülei kimentek a szóbából.

A család úgy döntött, hogy kazettára veszik a gyerek monológjait, majd a felvételeket megmutatták egy ismerős nyelvésznek és pszichológusnak. Emily azonnal az érdeklődés középpontjába került, amikor kiderült róla, hogy önmagával sokkal magasabb szinten beszélget, összetettebb nyelvezetet használ, mint amikor a szüleihez szól. Felnőve közgazdaságtannal, azon belül az egészséggel kapcsolatos kérdésekkel kezdett el foglalkozni.

Elemezte a terheséggel kapcsolatos szabályokat, hiedelmeket és íratlan törvényeket. Az alapos vizsgálat meglepő eredményre vezetett. Kiderült, hogy nagyon sok hagyományt nem lehet egzakt módon alátámasztani. Mivel a várandósság a felnőttkor egyik meghatározó élménye, ezért jó lenne, ha az ifjú anyákat a szakemberek egyenrangú partnerként, felnőttként kezelnék, és világos szabályok segítségével mondanák el nekik nemcsak azt, hogy mit szabad és mit nem szabad megtenniük, de ezeknek az okait is.

Emily Oster abban segít, hogy a terhesség kilenc hónapja a legkevésbé legyen kellemetlen, és minden kismama a legjobb döntéseket hozza meg. A könyvből kiderül, hogyan hat a koffein, miért nem szabad alkoholt, kávét vagy nyers halat fogyasztani. A megbízható adatokra támaszkodó és közérthető elemzések megnyugtatónak hathatnak minden olvasóra. Emily a saját tapasztalatait is figyelembe vette, amelyeket két gyermeke felnevelése során gyűjtött. A hangját gyakran hallatja a koronavírussal kapcsolatos vitákban is. A könyvét azoknak ajánljuk, akik felkészülten és a körülményekhez képest a lehető legnyugodtabban szeretnék átélni a babavárás hosszú és különleges időszakát. 
 
Teli hassal szebb az élet

Annabel Carmel a világ egyik legtekintélyesebb szakírója az újszülöttek táplálkozásával kapcsolatban. A háromgyerekes anyuka eddig több mint húsz sikerkönyvet írt mindazoknak, akiknek éhes gyermekeket kell jóllaktatnia. Huszonöt év után bővített kiadásban jelent meg a kétszáz íncsiklandó, ugyanakkor egyszerű receptet tartalmazó Babaétrend című könyve.

Ráadásul a receptek mellett az egyes életkori szakaszoknál heti menütáblázatot és időspóroló ötleteket találunk. Carmel akkor is segít, ha egy-egy új ételre akarjuk rászoktatni a gyermekünket. A könyv mindenki számára hasznos, azok pedig, akik saját maguk vásárolják meg az összes nyersanyagot, sok izgalmas jó tanácsot találnak benne. A receptkönyv mind a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.
 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...