Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-08

Mesék zeneszóra – Esti Mashup a Lóvasúton

Mesék zeneszóra – Esti Mashup a Lóvasúton

Milyen izgalmas dolgok várnak ránk, ha a komolyzenei igényesség találkozik a jazz szabadságvágyával és az örömzenélés spontán erejével? Erre a kérdésre július 13-án a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban kaphatunk választ az Esti Mashup igencsak különleges, és valljuk be, enyhén őrült koncertjén. Ráadásul gyermekkorunk imádott dallamaival is találkozhatunk, például a Macskafogó, a Csipet Csapat, a Süsü vagy éppen a Mekk mester varázslatos világából.


A Zugligeti úton, a hajdani lóvasút-végállomás közelmúltban újjászületett, gyönyörű műemlék épületében működik Budapest egyik legizgalmasabb kulturális intézménye, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont. Itt néha olyan különlegességek várják a zenebarátokat, hogy még a legkifinomultabb ízlésű ínyencek is elégedetten csettinthetnek. Ezek közé tartozik Farkas Izsák, Simkó-Várnagy Mihály, Alpár Balázs és Weisz Nándor, vagyis az Esti Mashup fellépése.
 
A hajnali ködben született

Mi történik akkor, ha komolyzenei képzettségű, Zeneakadémiát végzett muzsikusok váratlanul rádöbbennek arra, hogy mennyire hiányoznak az életükből gyermekkoruk meséi? Főleg, ha zenészként elsősorban a kedvenc sorozataik vagy filmjeik főcímzenéi merülnek fel bennük? A kérdésekre egy ködös hajnal adott választ, amikor négy muzsikus a rájuk törő nosztalgia erejének engedve úgy döntött, hogy megőrzi gyermekkoruk kedvenc dallamait.

Mivel irtóztak a megszokott dolgoktól, ezért egy új műfajt teremtettek meg. A Lóvasút Peronján így hiphopverzióban hallgathatjuk meg a Macskafogó zenéjét, reggae-ben a Süsüt és kipróbálhatjuk, milyen, ha a Csipet Csapat főcímdala pszichedelikus jazzrockként hangzik fel a színpadon.

A fiatal zenészeknek ily módon sikerült szembeszállniuk a felnőtté válással, és megőrizték gyerekkoruk legszebb zenéit. Egy olyan műsorral állnak a Lóvasútra érkező zenebarátok elé, amelyben műfajokon átívelő feldolgozásokat, szeretettel teli paródiákat találunk. Nem csupán a régi mesefilmek főcímzenéjét hallgathatjuk meg, hanem az Esti Mashup saját, egyszerre virtuóz és szórakoztató számait is.

Az előadás hősei jól ismert mesefigurák. Az egyes dalokban akár több történetből is összekeveredhetnek a jellegzetes karakterek, és a humoros előadás színpadi show-ként is remek szórakoztatást ígér.
 
Igényesen és vidáman

Az együttes négy tagja gyakran szerepel komolyzenei koncerteken. Emellett sikerült megőrizniük lelkesedésüket, így kapva kapnak az alkalmakon, ha spontán örömzenélésre nyílik lehetőségük. Nem meglepő, hogy otthonosak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, de a Búgócsiga Zenede művészei között is, és valamennyien szépen szerepeltek az itthoni, valamint a nemzetközi tehetségkutatókon.

Az elektromos hegedűn játszó és éneklő Farkas Izsák az egyetemi évei alatt specializálódott erre a hangszerre. Imádja az új, formabontó hangzást. Folyamatosan jelen van a legújabb színházművészeti irányzatokban, és a hazai fúziós cross-over jazz-, valamint rockélet ismert személyiségének számít. Előszeretettel dolgoz fel jól ismert slágereket, mégpedig elektronikus hangszerek és effekt pedálok beiktatásával egészen újszerű módon, miközben végig hűséges marad a hegedűhöz. A Vígszínházban hat évig találkozhattunk vele, mégpedig a Hegedűs a háztetőn címszerepében.

Az elektromos csellót megszólaltató és éneklő Simkó-Várnagy Mihály kiskorában eldöntötte, hogy mi lesz az élethivatása. Klasszikus zenész szülei örültek neki, hogy a gyermekük már ötévesen is tudta, csellón akar játszani. Ilyen családi háttérrel nyilvánvaló volt, hogy bekerül a klasszikus zene világába. Emellett mindig is nagyon érdekelte a könnyűzene. A Liszt Ferenc Zeneakadémián nemcsak sokat tanult, de rengeteg érdekes egyéniséggel ismerkedett meg. Míg korábban a rock és a metál izgatta, egyre jobban megkedvelte a fúziós és a cross-over műfajt, majd az elektronikus zenét és a jazzt. 2006 óta a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar csellószólam-vezetője, megismerte és megszerette az elektromos cselló újszerű lehetőségeit. Szerzeményeivel és átirataival szép sikereket aratott.

A billentyűs hangszereken játszó Alpár Balázs is szívesen énekel. Az Európai Filmakadémia tagja kórusok, szimfonikus zenekarok és kamaraegyüttesek számára ír muzsikát. A legjobb hazai filmzenei szakemberek közé sorolják, aki nemcsak magyar televíziócsatornákkal, de külföldi világcégekkel és nemzetközileg elismert cégekkel dolgozik együtt. Rendszeresen koncertezik, és a közelmúltban olyanokkal lépett fel, mint Tátrai Tibor, Laár András, Harcsa Veronika és Tompos Kátya.

Weisz Nándor Münchenben, a Zeneakadémia Ütőhangszeres tanszakán szerzett diplomát. Az együttes dobosa is kisgyerekként döntötte el, hogy a koncerttermekben kívánja eltölteni az életét. Ebben komoly szerepet játszott, hogy a szülei kiskorában elvitték az újévi hangversenyekre. Immár huszonegy éve tagja a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak. Tisztában van a technika fontosságával is, hiszen a Magyar Rádióban szerzett hangmesteri képesítést. Örömmel vesz részt turnékon, a legjobb hazai zenészek társaságában eljutott a világ legismertebb koncerttermeibe. Talán furcsa, de az ütőhangszerek mellett a trombita a nagy kedvence. Tőle sem idegen a nyitottság és a szakmai sokszínűség. Szereti az elektronikus hangszerek különleges lehetőségeit. Otthonosan mozog a cross-over területén, örömmel játszik jazz, rock és popzenét is.

A július 13-i koncert megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap és a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program tette lehetővé.
 
Jegyinformáció

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...