Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-13

Életöröm – Palya Bea-koncert a Városmajorban

Életöröm – Palya Bea-koncert a Városmajorban

Palya Bea a magyar zenei élet egyik meghatározó személyisége. Bár sikert sikerre halmozott, meg kellett tapasztalnia, hogy az élet egy-egy váratlan húzással csúnyán el tud bánni az emberrel. Ő azonban nem hagyta, hogy elsodorja a gyász, a depresszió, hanem tanulásra használta fel a traumát, és képes volt újrakezdeni az életét. Az idén nyáron új lemezének örömöt és életigenlést sugárzó dalaival tér vissza kerületünkbe, a Városmajori Szabadtéri Színpadra. Július 17-én a jól ismert dalai mellett meghallgathatjuk az énekes-dalszerző legújabb alkotásait.


Már kiskorában felfedezte a népzenét, hatéves korában lett a Muharay Elemér Népi Együttes tagja. A néptáncot és az éneklést soha egy pillanatig nem felejtette el. Kamaszként belépett a Zurgó együttesbe, majd a Laokoón csoportban énekelt. Megismerte és megszerette a világ ősi népeinek muzsikáját. Bár a zenei anyanyelve nem más, mint a Kárpát-medence népzenéje, munkásságára óriási hatást gyakorolt az afrikai, a bolgár, a cigány, az indiai és a szefárd népi zene is. 
 
A legnagyobbaktól tanult

Évtizedeket átívelő zenei munkássága során érdeklődéssel tanulmányozta napjaink kiemelkedő dalírók munkásságát is. Sokat tanult Aretha Franklintól, Leonard Cohentől vagy éppen Joni Mitchelltől.

A zenélés mellett maradt ideje az önképzésre is. Arra törekedett, hogy zenei tudását a legalaposabb és legmagasabb szintű társadalomtudományi háttérrel támassza alá. Az ELTE-n szerzett diplomát néprajzból. 2002-ben pedig ösztöndíjasként a bengáli származású Kakoli Sengupta indiai énekesnő mellett tanulhatott, aki életcéljának tekinti, hogy megismertesse a klasszikus indiai zenét a nyugati közönséggel.

2005-ben immár saját együttesével, a Palya Bea Quintettel állhatott a rajongói elé. Rengeteget koncerteztek, így az egyedi hangzású társaság gyorsan belopta magát a hazai zenerajongók szívébe. Nem kellett sokat várni arra, hogy a nevét a nagyvilág is megismerje. Fellépett New Yorkban, Washingtonban, Londonban, Athénban, Amszterdamban és Japánban is. 2002-ben Artisjus-díjat kapott, öt évvel később pedig a Magyar Kultúra Nagykövete lett. Az elmúlt évtizedek során munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el. A színpadon a legnevesebb hazai zenészekkel együtt léphetett fel. Mindezek alapján könnyű lenne azt gondolni, hogy önfeledten élvezhette az életét.
 
Trauma és letörtség

Palya Bea életében óriási törést jelentett a válása. Nehezen tudott kiszabadulni a sokkot okozó élmény hatása alól. Megpróbált talpon maradni, ám belülről még sokáig égette a gyász. Eltelt fájdalommal, panasszal és elzárkózott a világ elől. A sors azonban nem akarta, hogy elkallódjon. Az útmutatást egy tapasztalt írótól kapta. Bea kételkedett abban, hogy van-e élet a válás után. Amikor erre rákérdezett, az író mosolygó válasza felrázta, és elindította egy jobb élet felé.

A traumát így sem volt könnyű feldolgozni, de megtanulta, miként fogadja el önmagát és azt, milyen szemmel kell nézni a világot ahhoz, hogy őszintén örülhessen a mindennapok apró csodáinak. A korábbi boldogtalanság helyét átvették a pozitív érzelmek. Emberként és művészként is megnyílt az öröm előtt. Eltelve erővel képes volt szívhez szóló friss dalokat írni. Ezek is felkerültek az új lemezére, az Életre.

Dalainak középpontjában a létezés legfontosabb kérdései állnak. Szókimondóan, nemritkán fájdalmas őszinteséggel tesz fel mindenki számára fontos kérdéseket. Minden embert megszólít, tükröt tár elénk, megfogja a kezünket, hogy elvezessen egy boldogabb élet irányába.
 
Erőt ad a tanulás

Miközben sikerült talpra állnia, az élet új területén is tanúbizonyosságot tett tehetségéről, ugyanis tanácsadóvá, szervezetfejlesztővé, trénerré képezte ki magát. Magyarországon meglepő dolognak számít, ha egy színpadi vagy televíziós sztár képes teljesen új területen bizonyítani. Beának ez azért sikerülhetett, mert számíthatott negyedszázados önismereti munkájára. A tapasztalatai aranyat értek, amikor az emberek nonverbális válaszait, reakciót kellett megfigyelnie.

Ma már otthonosan mozog az internet, az online munkavégzés és tanulás világában is. Remekül kihasználta az elmúlt év viszontagságos hónapjait, és ezért ugyanolyan nyugalommal szólít meg minket webszemináriumain, mint korábban a színpadon. Nem csupán üzleti témákkal foglalkozik, magánéleti kérdésekben is szívesen ad tanácsot.

Nagy érdeklődésre tarthatnak számot azok az előadásai, amelyek során elmondja, hogyan lehet érett párkapcsolatot kialakítani vagy éppen megfelelő párt találni magunknak. Azt szeretné, hogy mindazok, akik erről az új oldaláról megismerik, gazdagabbá és érettebbé váljanak. Bea tanácsait megfogadva jobban megy majd nekik a konfliktusok kezelése és erősebbé válik a kommunikációs rendszerük.

Július 17-én persze énekes-dalszerzőként áll elénk a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Hangjával és a személyiségéből áradó energiával valószínűleg most is ugyanúgy elbűvöli majd a közönséget, mint korábban. A hallgatóságra egy különleges zenei élmény és néhány komoly, a boldog élet irányába mutató gondolat is vár.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...