Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-02-24

A Get Closer Jazz Fest 2022 koncertjei a MOM Kulturális Központban.

A Get Closer Jazz Fest 2022 koncertjei a MOM Kulturális Központban.

A jazzrajongók már hosszú ideje odafigyelnek a budapesti Get Closer koncertsorozatra. Március elején a MOM Kulturális Központ Színháztermében hazai és világsztárok is fellépnek. Olyan hírességek várnak ránk, mint Hajdu Klára, José James, a Párniczky Quartet, Christian McBride, Révész Richárd Latin Quartetje, Omar Sosa és egy páratlan, megismételhetetlen jam este.


Nem véletlen, hogy a jazzt nyelvi akadályokat nem ismerő és határtalan, a kulturális megkötöttségeket semmibe vevő, lenyűgözően szabad és erőteljes műfajnak tekintik. E zenei irányzat legkiválóbb képviselői évek óta nagy örömmel látogatnak el a Hegyvidékre, a rangos Get Closer rendezvénysorozat koncertjeire. Rövid összeállításunkban bemutatjuk, hogy március első hetében kikkel találkozhatnak az élő zenére vágyó jazzrajongók.
 
Feldolgozások és határtalan kreativitás

A rangos események sorozata március 3-án veszi kezdetét. Ekkor lép fel a Hajdu Klára Quartet és José James, a hagyományos jazz-sztenderdeket egészen egyéni módon „újrafeltaláló” énekes-producer.

Hajdu Klára a legjelentősebb magyar jazzénekesek és dalszerzők közé tartozik. Korábban a Balázs Elemér Groupban énekelt. Saját kvartettje megalapítása után több nagylemezt is megjelentetett, amelyen kortárs magyar szerzők műveit és népdalokat is feldolgozott. A koncerten Cseke Gábort, Soós Mártont és Richter Ambrust láthatjuk mellette a színpadon.

A nap második koncertjén egy nemzedékeket meghatározó hang zendül fel. José James könnyed eleganciával, otthonosan mozog a klasszikus jazz és az atmoszférikus soul területén. A zenekritikusok ugyanúgy odavannak Terry Callierhez vagy éppen Gil Scott-Heronhoz hasonló, füstös baritonhangjáért, mint a nagyvilág koncerttermeit megtöltő rajongói.
 
Az alsó frekvenciák ura és Bartók Béla-feldolgozások

Másnap további izgalmas fellépésekkel folytatódik a koncertsorozat. A kortárs klasszikus zenében és a magyar népzenében gyökerező jazzt Párniczky András quartetje képviseli. A csapat 2016-ban azért alakult meg, hogy feldolgozhassák Bartók Béla világhírű műveit. Itthon, és olyan helyeken, mint Athénban a Technopolis Jazz Fesztivál, Brüsszelben a Bravo Művészeti Fesztivál, a New York-i Guggenheim Múzeum vagy a Klezmor Fesztivál Bécsben, több mint háromszáz koncertet adtak. A kvartett további erőssége a tagok improvizációs tudása. Az alapító Párniczky András mellett Bede Péter, Gyányi Marcell és Baló István lép fel.

Ugyanezen a napon a nemzetközi jazzvilág igazi óriása, az ötszörös Grammy-díjas Christian McBride is fellép. Az „alsó frekvenciák urának” nevezett nagybőgős 1989 óta nyűgözi le tudásával a közönséget. Olyanokkal játszott már együtt, mint Chick Corea, John McLaughlin, Paul McCartney, Sting, Pat Metheny, Roy Haynes, George Duke és Wynton Marsalis. Folyamatosan turnézik, és kemény, lendületes jazzt játszik. A rajongói szerint a csapata egy igazi „akusztikus erőmű”. Az idén az Inside Straight új felállásban, megújult zenei kínálattal látogat el a Hegyvidékre.
 
Friss latin dallamok és afrokubai városi hangzás

Március 5-én, szombaton a hazai jazz kiemelkedő képviselői közül Révész Richárd és az ő Latin Jazz Quartetje találkozik a közönséggel. Fonay Tibor, Molnár Mátyás és Tar Gergely neve a garancia arra, hogy a műfaj rajongóira rengeteg improvizáció, virtuóz hangszeres megoldások, afrikai-kubai eredetű dallamok és könnyedén befogadható, friss ritmusok várnak. Révész Richárd csapata saját szerzeményeket és egzotikus hangzású, afrikai és karibi számokat is előad.

Ugyanezen a napon felcsendül napjaink egyik legsokoldalúbb jazzművésze, Omar Sosa friss és eredeti latinos játéka is. A megragadóan egyedi stílusú, dinamikus játékú zeneszerző és producer ugyanolyan remekül játszik zongorán, szintetizátoron, mint az ütőhangszereken. Több nép zenéjéből merít, és a klasszikus afrokubai hangzást bátran ötvözi az elektronikus zene elemeivel.

Omar Sosa játékából nyers érzelmi erő és erőteljes humor árad. Megragadja az Amerikába átültetett afrikai hagyományokat, és ezeket a saját egyéni stílusában felkínálva spontán, könnyed, örömteli ritmusok keverékében tálalja fel a közönségének. Páratlan az, ahogy a közös muzsikálásba bevonja a hallgatóságát. A társait ugyanúgy tűzbe hozza, mint a teremben ülő jazzrajongókat. Omar Sosa mellett a Színházteremben fellép Childo Thomas, Ernesto Simpson és Leandro Saint-Hill Montejo.
 
Egy hatalmas buli

A Get Closer koncertsorozatra március 6-án egy megismételhetetlen program teszi fel a koronát. Alföldi, kubai, cigány, mozambiki és szardíniai zenészek állnak együtt színpadra, hogy a fesztivál zárókoncertjén egy varázslatos, közös műsorral mutassák meg, mennyire összehozza a jazz a különféle kultúrák, országok népeit. A jammelés résztvevői között ott találjuk Childo Thomast, Gavino Murgiát, az Artisjus-díjas cimbalmos Lukács Miklóst, az egyik legkeresettebb magyar ütőhangszeres Mogyoró Kornélt és Omar Sosát. Közös fellépésük bizonyítja, hogy a jazz valóban nem ismer határokat.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...