Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-24

A tizennégy karátos autó – Koncertszínház a Várkert Bazárban

A tizennégy karátos autó – Koncertszínház a Várkert Bazárban

Ki ne szeretné az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenőt, akinek írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban? Ezúttal a legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó, a TRIP koncertszínházi sorozat egyik szenzációja érkezik április 5-én este hétkor a Várkert Bazárba (az eredeti március 7-i időpont technikai okok miatt lett elhalasztva).


A tizennégy karátos autó főhőse Gorcsev Iván, az ifjú Nobel-díjas matróz, aki egy tudóstól kártyán nyerte el a díjat és a hozzá tartozó jelentős pénzösszeget. A gazdaggá vált tengerész ezután a Riviérán próbál szerencsét, és szinte pillanatokon belül sötét nemzetközi kémhistória kellős közepébe csöppen.

Az ügy bonyodalmaiban persze nincs egyedül: társa Vanek úr, a titkárok gyöngye, egy szó szerint aranyat érő Bugatti túraautó, valamint Vendriner úr, aki a szavannák kiérdemesült királya. Bűnözők, kikötői vagányok, az idegenlégió állományának egy jelentős része és sok más jellegzetes rejtői alak, valamint egy gyönyörű lány – Gorcsev mellett ők több generáció kedvenc regényírójának főszereplői. 
 
Dalok is születtek a briliáns karakterekhez

Rejtő Jenő művei időtlenek, kortalanok. Az író fordulatos cselekményvezetésével, lenyűgöző nyelvi humorával, szerethető zsáneralakjaival a legszélesebb társadalmi osztályokat képes megszólítani, megnevettetni a kezdetektől fogva. Ezt bizonyítja az is, hogy napjaink művészei is újra és újra felfedezik maguknak, inspirálódnak általa, igyekeznek újraértelmezni legnépszerűbb alkotásait.

Rejtő és utánozhatatlanul egyedi főhősei egy olyan zenekart is megihlettek, amely stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás kulcsjeleneteihez a Budapest Bár zenészei és a kitűnő dalszerző, Szűcs Krisztián írták a dalokat. Így lett Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester sivatagi ámokfutásából varázslatos összművészeti élmény.

„Rejtő feszes poéntornádójához elsőre megtisztelő, azonban lehetetlennek tűnő feladatnak látszott dalokat írni.Szerencsére a briliáns karakterek szinte maguk írták a szövegeket és a dallamokat a fejemben, sokat segítettek Keresztes Tamás zenei szempontból is értő, érzékeny iránymutatásai” – vallott Szűcs Krisztián a munkafolyamatról.
 
A bohém ifjúkor dicshimnusza

A koncertszínház legalább annyira színházi, mint zenei élmény, a dalokat nem énekesek, hanem nyolc kitűnő színművész adja elő, a produkció rendezője és díszlettervezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, aki Divinyi Rékával együtt adaptálta színpadra a regényt. „Ez az első önálló rendezésem egy remek stábbal, valódi örömmunka volt az egész próbafolyamat” – nyilatkozta Keresztes Tamás.

A mű egyfajta parafrázisa az ikonikus regénynek. Bár valóban nagyrészt hűen követi az eredeti művet, visszaadja legendás párbeszédeit, nyelvi játékát, humorát, újra is értelmezi azt. Keresztes Tamás értelmezésében A tizennégy karátos autó a gondtalan, bohém ifjúkor dicshimnusza. Gorcsev Iván a fiatalok naivitásával, szertelenségével, legyőzhetetlenségükbe vetetett töretlen hitével felvértezve legyőzi az akadályokat, hőssé válik, és elnyeri a szeretett nő kezét.

Ezzel révbe ér, tisztes, megállapodott polgárrá válik. De vajon valóban jutalom mindez, vagy inkább béklyó az eddig szabad ifjún? – teszi fel a kérdést az utolsó jelenet zenés fináléja, és ezzel a darab újraértelmezésére is készteti a nézőt.

Szereplők:

Narrátor, Oroszlán – Keresztes Tamás

Bertinus tanár, André, Lingström, Marvieux, légiós tiszt, Corot – Dankó István

Vanek úr – Mikó István

Laboux, Privát Elek, Vendier őrmester – Mertz Tibor

Anett – Mentes Júlia

Grocsev Iván – Lengyel Benjámin

Hallgatag Drugics – Szécsi Bence e.h.

Rézláb – Jakab Balázs e.h.

Budapest Bár zenekar: Farkas Richárd, Farkas Róbert, Kisvári Bence, Ökrös Károly, Ürmös Sándor

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...