Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-03

Batman – a jellegzetes sziluett újra feltűnik a mozivásznon

Batman – a jellegzetes sziluett újra feltűnik a mozivásznon

Utoljára 2016-ban láthattuk feltűnni a jellegzetes hegyesfülű, denevérszárnyú sziluettet a filmszínházak szélesvásznán. Március 3-tól egy újabb mozifilm látható hazánkban is, amiben a régebbi részek szereplői köszönnek vissza.

A következő filmajánló nem tartalmaz a Batman-filmélményt befolyásoló spoilerelemeket, inkább megnézzük, hogy az újkori denevéremberes mozifilmek milyen utat jártak be, amíg eljutottak a most bemutatásra kerülő filmig.
 
Batman-filmek 1989-től

Természetesen már a fenti dátum előtt is születtek filmek az amerikai milliomosról, aki éjszakánként denevérre hasonlító ruhában járja Gotham városát, azonban most az úgymond modern kori franchise-feldolgozásokat vesszük sorra.

Elsőként a Tim Burton rendező nevéhez fűződő, egyszerűen csak Batman (1989) címet viselő filmet kell megemlíteni, amely a 80-as évek minden tipikus vonását magán viseli, a jelmezek szabásától és színvilágától kezdve egészen az egyértelmű klasszikus főhős-főgonosz konfliktusig, és természetesen a szerelmi szálat sem hagyták ki a forgatókönyvírók.

A rendező nem bízta a véletlenre a film sikerét, amikor csupa "A" listás hollywoodi sztárt szerepeltett a filmben: a milliomos Bruce Wayne-t Michael Keaton, a főgonosz Jokert Jack Nicholson, a gyönyörű hősnőt pedig Kim Basinger alakította. 

Michael Keaton még a következő Tim Burton-rendezésben, a Batman visszatér (1992) című filmben is magára öltötte a denevérjelmezt, itt azonban már a gonosz Pingvin Danny de Vito és a kétes oldalon álló Macskanő Michelle Pfeiffer volt a partnere.

A szuperhős is segítségre szorul néha

A franchise következő két nagyfilmjét Joel Schumacher rendező neve fémjelzi, és míg a Mindörökké Batman (1995) pozitív hőse Val Kilmer volt, addig a Batman és Robin (1997) már George Clooney főszerepléséhez fűzhető. A két filmben közös pont a denevérember segítője, Robin feltűnése, akit mindkét filmben Chris O’Donnell játszott. 

Jogos kérdés, hogy egy Batman szintű szuperhősnek miért van szüksége segítőre, ezt az első filmben a Rébusz (Jim Carrey) és Kétarc (Tommy Lee Jones), míg a második filmben Mr. Jégcsap (Arnold Schwarzenegger) és Méregcsók (Uma Thurman) feltűnése indokolta. Mivel Méregcsók női főgonoszt alakított, így ebben a részben egy szintén hölgy pozitív hős, Batgirl (Alicia Silverstone) is szerepet kapott.

Sötét trilógia

A 2005-ös év egyik leginkább várt filmje volt a nyolc év kihagyás után mozikba kerülő Batman: kezdődik (2005), amelyet már a készítésekor trilógiában gondolkodó Christopher Nolan filmrendező álmodott filmvászonra. Erre az is utalt, hogy a denevérember szerepét eljátszó Christian Bale-t három filmre szerződtette le a stúdió, így ő volt a Sötét lovag (2008) és a Sötét lovag – Felemelkedés (2012) főszereplője is. 

A trilógia első filmje ténylegesen a kezdetekről, illetve arról az útról szól, amelyet bejárva a megárvult milliomos csemetéből Batman lesz, és kicsit jobban megismerhetjük az igazságosztó tevékenységét támogató hatalmas technikai arzenált, illetve annak fejlesztőjét, akit Morgan Freeman játszik.

A Sötét lovag bemutatását sajnos egy tragikus haláleset is beárnyékolta. A főgonosz Jokert megszemélyesítő, sokak szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtó Heath Ledger a forgatások befejezése előtt, máig nem teljesen tisztázott körülmények közt veszítette életét.

Ezek után a trilógia befejező részében egy érdekes csavarral Batmant Gotham városa ellenségként kezeli, és a manipulációnak köszönhetően a város felett egy terrorista vezér veszi át az uralmat, akit Tom Hardy személyesít meg.

Szuperhősök egymás ellen

A forgatókönyvíróknak egyre nehezebb volt túlszárnyalni a korábbi denevéremberes történeteket, így a legutóbb mozikba került filmben egy korábban még nem látott fordulatot alkalmaztak, mégpedig két pozitív hőst állítottak szembe egymással. A Batman Superman ellen (2016) című produkcióban a két hasonló életkezdetű, gyermekként szüleit elveszítő hősnek kell megküzdenie egymással, amikor a magyar felmenőkkel bíró Ben Géza Affleck Batmanként egy milliomos technikai arzenálját vonultatja fel, a születése miatt szó szerinti szupererőkkel rendelkező Superman, azaz Henry Cavill ellen.

Bár a film kasszasiker volt, és Ben Affleck eleinte a főszerep mellett a franchise következő részének produceri posztjára is pályázott, végül nemcsak lemondott mindkettőről, hanem még a stúdióval is megszakított minden kapcsolatot.

További nehézségek

A főszereplő visszalépése mellett nagy szerepe volt az idén bemutatandó film elkészültének késlekedésében a pandémiának is, azonban érdekes módon a forgatókönyvírók és Matt Reeves rendező úgy döntöttek, hogy visszanyúlnak a gyökerekhez.

Ez már a film címében is tükröződik, maradtak az egyszerű Batman (2022) címnél, és a szereplők is ismerősök lesznek. A főhős milliomos/denevérembert a korábban a mozivásznon vámpírként nagy sikereket elérő Robert Pattinson játssza el, mellette feltűnik Macskanőként Zoë Kravitz, Pingvinként Colin Farrell és Rébuszként Paul Dano.

A történetben Batman már alig néhány emberben bízhat, mindenfelől korrupt hivatalnokok és romlott nagymenők veszik körül. Az üldözött gyilkos szadista machinációi után hátrahagyott titokzatos nyomok a város alvilágába, majd a saját otthona felé vezetik, és minél jobban szűkül a gyanúsítottak köre, annál félelmetesebbé válik ellenfele.

A Cinema MOM-filmbemutató időpontja: 2022. március 3.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...