Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-03-10

Tavaszi megújulás otthonunkban is

Tavaszi megújulás otthonunkban is

Egyre hosszabbak a nappalok, de még mindig több időt töltünk a lakásban, mint a szabadban. Ez azonban nem lehet akadálya, sőt inkább egy jó indok rá, hogy az otthonunkban is megjelenjenek a tavasz jellegzetességei és színei.


Lehet, hogy banálisan hangzik, de a legokosabb, amit tehetünk, ha egy nagytakarítással kezdjük a tavaszi megújulást a lakásban, hiszen a téli fűtési szezon alatt óhatatlanul több szállókosz rakódik le a falakon belül is. 

Egyszerre, de nem egyedül

A heti rutintakarításon felül kimoshatjuk a függönyöket, megtisztíthatjuk az ablakokat, beleértve az ablakkereteket is, és ne feledkezzünk meg a belső ajtókról, keretekről sem. Ez így egyszerre nagyon sok munkának tűnhet, de ha a hétvégéből rászánunk egy egész napot, akkor egy közepes lakás kitakarítását meg lehet oldani. Főleg, ha a családtagokat is bevonjuk a munkába, a gyerekeket is beleértve, persze mindenkinek a méretéhez és ügyességéhez mért feladatokkal. 

Figyeljünk rá, hogy környezetbarát tisztítószereket használjunk, amelyeket a Zöldboltban is beszerezhetünk, és az egyszer használatos papírtörlők helyett is inkább nézzünk szét a szekrényünkben, biztosan akad olyan pamutpólónk, amit már nem használunk, de a takarításhoz pont megfelelő lesz.

A színek hatása

A téli szürkeség után érthető, ha már nagyon vágyunk a természetet is felvidító színekre, a fák zöldjére, a virágok sárgájára és rózsaszínjére, amelyek látványa a hangulatunkra is jó hatással van. Ha nem is festjük át minden tavasszal az egész lakást, néhány kisebb-nagyobb változtatással teljesen felfrissíthetjük a megszokott, talán néha már unalmassá vált enteriőrt. 

Mi az, amin viszonylag könnyen változtathatunk, és mégis jelentősen befolyásolja egy helyiség képét? A legegyszerűbb, ha a textilkiegészítőkkel kezdjük, a függönyök például azonnal szembetűnnek, amint belépünk egy szobába, hiszen nagy felületen látszódnak, és a fő fényforrás, vagyis az ablak előtt vannak. Akár ugyanabból, vagy színben harmonizáló anyagból tehetünk párnákat a kanapéra, esetleg a színvilággal megegyező képeket, képkereteket is használhatunk.

Az év színe 2022-ben

A Pantone cég, amely eredetileg festékgyártással foglalkozik, ma már a divatirányzatokra is nagy hatással van, amelyet úgy ért el, hogy 1999 óta minden évben nyilvánosságra hozza a következő év színét.

Ezt persze nemcsak hasraütés-szerűen teszik, hanem trendeket, közízlést, divatot, reklámokat, filmeket, műalkotásokat vesznek figyelembe, és arra is figyelnek, hogy az év színének a társadalom felé is legyen üzenete. Ez lehet olyan, ami az adott évet határozta meg, vagy éppen a következő évet befolyásolja.

Az előző évek extrém kihívásait tükrözi, hogy 2021-ben nem egy, hanem két színt választottak az év színének. Az egyik a szürke lett a maga szilárd és biztos alapjával, a másik pedig a nagyon vidám és energikus sárga, egy kis optimizmust csempészve a kilátástalannak tűnő hétköznapokba.

Ezek után a 2022-es év színe a Very Peri fantázianevű árnyalat lett, amely egy főként Közép- és Dél-Európában, illetve Ázsia néhány részén honos, kicsi virágú, aprócska, törékeny növényről kapta nevét. Ezt a színt sokan lilának vagy levendulaszínnek látják, azonban inkább a kékek családjába tartozik, magában hordozva az árnyalat megnyugtató hatását, de a lilás-vöröses beütés miatt az izgalmat és játékosságot is. Ez a különleges szín kicsit misztikus, ám dinamikus, beindítva a képzelőerőnket és a fantáziánkat az alkotáshoz, így jól használhatjuk a lakásunk alakításakor is.

Akár a festés, akár a textilkiegészítők vagy bútorok megújítása mellett döntünk, a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt itt a kerületben is találunk hozzá megfelelő üzletet, így már csak a kreativitásunk szabhat határt a megújulásnak.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...