Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-04-14

Erdei ragadozók, tollas kisbarátok és zümmögő dolgozók – ők mind fontosak a Budakeszi Vadasparkban

Erdei ragadozók, tollas kisbarátok és zümmögő dolgozók – ők mind fontosak a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdővel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen tavaly elindította a vadmacska fajmegőrzési programot, és 2021-et a Vadmacska évének nevezte. Azonban hazánk egyik legveszélyeztetettebb fajának megmentésére irányuló törekvések mellett más fontos állatfajok érdekében is történtek, történnek fejlesztések a vadaspark területén.


Az utóbbi két évben a pandémia alatt kevesebb lehetőségünk volt ellátogatni a Budakeszi Vadasparkba, azonban ott a látogatók nélkül sem állt, állhatott meg az élet. Most pedig bárki megnézheti, hogy milyen fejlesztések történtek, illetve néhány új lakó is beköltözött.

Szilveszter új szomszédja

A vadasparkban élő vadmacskapéldány, Szilveszter, akinek segítségével az érdeklődők még jobban megismerhetik a vadmacskák titokzatos és többnyire színfalak mögött zajló életét, maga is részt vesz a fajmegőrzési programhoz kapcsolódó kutatásban. A kifutójába vadkamerát és szőrcsapdákat helyeztek el, amelyek segítségével a szakemberek tesztelhették a később a természetbe kerülő eszközöket.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben a természetközeli erdőgazdálkodással létrejött élőhelyi sokszínűség kifejezetten kedvező az erdei ökoszisztémában fontos szerepet betöltő vadmacskának. Ezt azonban rontja a jelentős mértékű hibridizáció – a vad- és a házimacska keveredése –, amely jelenleg a legnagyobb veszély a faj fennmaradására.

Egy vadmacska fajtisztaságát csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, így a 2021 őszén a Börzsöny egy zárt erdős, lakott területektől távol eső területén talált kölyökvadmacska esetén is genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, a fellelt csöppség valóban fajtiszta egyed-e. Ebben az esetben a vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacskáról van szó, amely eleinte a vadaspark elkülönített részén kapott helyet, amíg maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről döntött a szakmai bizottság.

A vadasparkban nemrég átadott új kifutó lehetőséget adott a Vadmacska fajmegőrzési program keretében megmentett, mára sokkal jobb állapotban lévő kandúr tartós elhelyezésére, hozzájárulva ezzel a fokozottan védett faj jobb megismeréséhez és megismertetéséhez.

Madarak éjjel-nappal

„A Pilisi Parkerdő által alapított Budakeszi Vadaspark a főváros környéki erdők kapujaként több mint negyven éve mutatja be a látogatóknak a Kárpát-medence állat- és növényvilágát. Az évek során igazi családi interaktív-ismeretterjesztő centrummá fejlődött – nemcsak látványosságait, de programjait tekintve is. A 2022. március 30-án átadott fejlesztések modern, élhető és állatbarát környezetet teremtenek a vadaspark lakóinak, miközben újabb lehetőséget nyújtanak a minket körülvevő természet felfedezésére és megismerésére” – mondta a fejlesztések átadásán Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Az újdonságok között a leglátványosabb elem a már említett új kifutó mellett az a nyolc röpde, amely közel 200 négyzetméternyi, a legmagasabb pontjain hatméteres belmagasságú otthont ad a legkülönbözőbb erdei madaraknak. Az új röpdében megfigyelhető madarak közt van éjjeli, illetve nappali életmódot folytató példány, így a látogatók megfigyelhetik a hóbaglyok, a macskabaglyok, a szarkák, a csókák, a dolmányos varjak, a vörös vércsék és a fülesbaglyok életét.

Mint egy zsongó méhkas

Az interaktív-ismeretterjesztő centrum részeként az állatok mellett az emberek kényelméről is gondoskodott a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen megpályázott, a Széchenyi Terv keretében megvalósított beruházás során. 

„A bejárat mellett több mint 80 főt befogadni képes foglalkoztató tér épült, amely egyrészt fedett pihenő- és étkezőterületként szolgál, másrészt környezeti nevelési programok minőségi helyszíne lesz. 

A fejlesztések egy része a közönség számára láthatatlan, de nagyon fontos ahhoz, hogy a Vadaspark elláthassa a feladatát: 200 méteres úthálózat épült ki, a hozzá tartozó közmű- és elektromos vezetékekkel, amely közel 15.000 négyzetméterrel bővíti a látogatható területet.

Igazi különlegesség az a tematikus játszótér és tanösvény, amely a beporzó rovarok fontosságát emeli ki, hangsúlyozva a méhek, a darazsak és társaik fontosságát az erdei életközösségben. A nyolc elemből álló játszótéren méhecske mászóka és kaptárbújócska is található, míg a tanösvényen az öt állomás között egy darázsgarázzsal is megismerkedhetnek az érdeklődők” – áll a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóközleményében.

* A képek forrása: Budakeszi Vadaspark, Burányi Virág

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...