Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Kedvenc előadóink kedvenc filmjei A Városmajorban

Kedvenc előadóink kedvenc filmjei A Városmajorban

Ahogyan arról korábban írtunk, a mostani Városmajori Szabadtéri Színpad helyén 1922. július 30-án nyitotta meg kapuit a Révész Artúr, az első magyarországi kertmozi alapítójának tervei szerint készült szabadtéri mozi. Mivel a kertmozik reneszánszukat élik, nem meglepő, hogy az idén is láthatunk a szinte mindig telt házas színházi előadások mellett mozifilmeket is a Városmajorban.


Ráadásul a kertmoziban vetített filmeket ismert és kedvelt előadóművészek ajánlják nekünk, augusztusban például Nagy Ervin színművész, Bangó Margit énekes és Alföldi Róbert színész-rendező kedvenc filmjeit láthatjuk.

Néma horror

Augusztus 2-án Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész, producer és szinkronszínész ajánlásával az egyik leghatásosabbnak és a horrorfilm műfajának megalapozójának tartott némafilmet, a Nosferatut láthatjuk a városmajori kertmoziban.

Az eredetileg 1922-ben bemutatott fekete-fehér, német némafilmet Friedrich Wilhelm Murnau rendezte, aki egy sok száz éves legendát, a Kárpátok vérszívó vámpírja, Drakula gróf történetét meséli el. A rendező a címet és a szereplők nevét megváltoztatta, mert az író örökösei pert nyertek ellene, ezért a stúdiónak a film összes meglévő kópiáját meg kellett semmisítenie. Szerencsére azonban néhány tekercs egyes külföldi filmszínházak jóvoltából megmaradt. 

A neveken kívül mást is megváltoztattak az eredeti regényhez képest, a vámpír ebben a filmben a pestis megtestesítőjeként, némileg patkányszerű vonásokkal jelenik meg. Több későbbi vámpírfilm merített a film gonosz ábrázolási mintáiból, mint például a főszereplő fényre való túlzott érzékenysége.

A filmet német nyelven, angol felirattal vetítik.
A műsorszám megtekintése 18 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Könnyed szórakozás

Augusztus 9-én Bangó Margit Kossuth-díjas előadóművész kedvencét, az 1954-ben bemutatott, Makk Károly által rendezett Liliomfit láthatjuk, amely 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar film közé. 

A film Szigligeti Ede nagyváradi születésű szerző, az elmondások szerint mindössze két délután alatt megírt háromfelvonásos komédiája alapján készült, amelynek az ősbemutatója, 1849. decemberben volt. Makk Károly bemutatkozó nagyjátékfilmje a szocialista realista korszak után a szabadság, a játékosság és az ifjúság nevében készült, a képmutatás ellenében. 

Az eredeti kolozsvári helyszínt Balatonfüredre helyezve át, végigkísérhetjük az 1830-ban a városba érkező vándorszínészek félreértésektől hemzsegő kalandjait. A főszereplő Kerencsey Marianne és Darvas Iván mellett a filmben brillírozik Dajka Margit, Ruttkai Éva, Soós Imre és Garas Dezső is.

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Az első Oscar-díj-jelölés

Augusztus 16-án Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező által választott 1980-ban bemutatott Bizalom című filmet tekinthetjük meg, amely az első Oscar-díj-jelölést hozta el a rendező és forgatókönyvíró Szabó István számára.

A film a második világháború alatt játszódik, egy asszony és egy férfi kapcsolatát mutatja be, akiket teljesen idegenként a háború összehoz, majd a vége elválaszt. A történet azt a személyiségbe beépülő bizalmatlanságot és gyanakvást járja körbe, amelyet a háborús helyzet vált ki az emberekből.

Az 1981-ben Oscar-díjra jelölt film főszereplői Bánsági Ildikó és Andorai Péter, akik mellett láthatjuk Halász Juditot, Kishonti Ildikót, Balázsovits Lajost és Dunai Tamást.

A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...