Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-11-03

Novemberi Hangfoglaló-koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Novemberi Hangfoglaló-koncertek a Hegyvidéki Kulturális Szalonban

Korábban már írtunk a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programról, amely a Nemzeti Kulturális Alap keretén belül komoly erőfeszítéseket tesz a magyar könnyűzene támogatására, belföldi és külföldi népszerűsítésére, a színvonalas fellépési lehetőségek számának növelésére. 


Novemberben három Hangfoglaló-koncertre kerül sor a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, amelyből az egyik kifejezetten gyerekeknek szól.

A capella

Az eredetileg hangszerkíséret nélküli, többszólamú kórusműre utaló a capella elnevezés az olasz nyelvből terjedt el a XVI. században. A jelentése, a „templomi stílusban” onnan ered, hogy a Sixtus-kápolna karzatán csak az énekkarnak jutott hely. Manapság ezt a stílust már nemcsak a komoly-, hanem a könnyűzenében is szívesen alkalmazzák, és ebben sokat segített az Amerikába behurcolt rabszolgák által látogatott vallási közösségekben elterjedt gospel műfaj népszerűsége is.

November 5-én 19 órától a Sixtones Acappella öt fiatal énekesét hallgathatjuk meg a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Az együttes repertoárja jó néhány stílusra kiterjed: jazz-sztenderdektől és filmzenéktől a gospel dalokon, illetve a barbershop-átiratokon keresztül magában foglal magyar és nemzetközi slágereket is.

Szájharmonika

Az eredetileg a 19. századi Európában kifejlesztett szájharmonika Amerika közkedvelt hangszerévé vált, először rézfúvós zenekarok, majd a country, később a blues alapvető kelléke lett.

Magyarországon a második világháború előtt a cserkészmozgalmon belül vált népszerűvé, aztán a világháborút követő időszakban a szájharmonika-zenekarok szerelték át szájharmonikákra az akkor népszerű könnyű- és komolyzenei darabokat. 

A 70-es években olyan popzenei előadók, szólisták lemezén volt hallható a hangszer, mint Koncz Zsuzsa, a Fonográf vagy az LGT. A szájharmonikázásnak a 80-as években sorra nyitó blueskocsmák, illetve a blues műfaj magyarországi elterjedése új lendületet adott.

November 11-én, 19 órától Pribojszki Mátyás, az egyik legismertebb hazai és európai szinten is jegyzett, elismert szájharmonikás, aki szólóban, illetve különböző formációival bejárta Európát, és Amerikában is megfordult, szólaltatja meg a herflit. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban Pribojszki Mátyás zenekara, a Jumping Matt &His Combo ad koncertet.

Családi koncert

November 19-én, szombaton 11.30-tól, a Hegyvidéki Kulturális Szalon Családi délelőttjén lép fel a 2008 őszén Zalaegerszegen alakult Zabszalma együttes, amely a gyermekeket és családjukat szólítja meg sajátos, egyedi stílusban, Simkó Tibor verseinek zeneiségével. 
 
A zenekar eddig megjelent lemezein magyar költők megzenésített verseit hallhatjuk, és fellépéseiken a szórakoztatáson felül a megszólaltatott hangszereket is bemutatják, ezzel próbálva felkelteni a gyerekek érdeklődését a zene iránt.

Az előadások támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program. 

Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a helyszínen, valamint a kulturalisszalon.jegy.hu oldalon.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...