Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-05-02

Felfedezőutak kalandoroknak és természetbarátoknak

Felfedezőutak kalandoroknak és természetbarátoknak

A tavaszi jó idő arra biztatja a városlakókat, hogy fedezzék fel a természet csodáit. A kerületünkben élők nagyszerű lehetőségek közül válogathatnak, hiszen itt van nekünk – karnyújtásnyi távolságban – a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő és hazánk egyik leggazdagabb élővilágú nemzeti parkja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Ezek májusban is izgalmas kirándulási lehetőségekkel lepik meg a természetbarátokat.


A hegyvidékiek nem panaszkodhatnak, ha szóba kerül a kirándulások és a természetjárás témája. Szerencsés módon a bőség zavarával küszködhetünk. Csak pár lépést kell megtennünk ahhoz, hogy elérjünk egy erdőig. A Budakeszi Vadasparkban már nyári nyitvatartási idő szerint várják a látogatókat. Ha pedig valaki szeretné megismerni a pilisi és a börzsönyi tájvédelmi körzetet, az Ipoly legszebb szakaszait, ártereit és a Szentendrei-sziget élőhelyeit, annak jó szívvel ajánlhatjuk a Duna-Ipoly Nemzeti Park tavaszi túráit.
 
A havasi cincér hazája

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-ben jött létre korábbi tájvédelmi körzetek egyesítéséből. A címerállata egy igazi különlegesség, a havasi cincér. Ez a védett faj Európa egyik legszebb bogarának számít, és négy évvel ezelőtt kiérdemelte az év rovara címet. Ha valaki úgy dönt, hogy kirándulni indul a nemzeti park területén, az olyan meseszép tájak között válogathat, mint a visegrádi Dunakanyar, a Börzsöny, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Szentendrei-sziget, a Duna szigetei, a Sződ-Rákos patak és a hozzá csatlakozó vizek. Séta közben láthatunk havasalji rózsát, gímpáfrányt, magyarföldi husángot, hegyi tarsókát, szentendrei rózsát, pirosló hunyort, homoki nőszirmot és piros madársisakot is.

Legalább ilyen gazdag a park állatvilága. A nemzeti park vizeiben selymes dubrincs, sebes pisztráng, magyar bucó és homoki küllő is él. Felnézve a magasba, egy kis szerencsével megpillanthatjuk a parlagi sast, a kígyászölyvöt, a böjti récét és a kerecsensólymot. A fűben erdei cickány motoszkál, de vidrával is összefuthatunk. A sokszínű és ezerarcú élővilág miatt gyerekeknek és felnőtteknek érdemes ellátogatni ezekre a helyekre. Májusban erre szervezett keretek között több lehetőségünk nyílik.
 
Kalandorok ne kíméljenek!

Május 6-án tapasztalt erdőjárók várják a természetbarátokat. Huszonnégyórás túrát tartanak a Börzsönyben. Nem csupán a járt ösvényeken lehet haladni, más tájakat is bebarangolhatunk. Az egésznapos erőpróba résztvevői az éjszakát is az erdőben töltik. Megismerhetik, hogyan éltek őseink a hegyek között.

Ugyanezen a napon a Haraszt-hegyen is sétálhatunk. Erre a tanösvényre érdemes elhozni a fényképezőgépet, mivel az út szabadföldi orchideák között vezet. A kirándulásra profi és amatőr fotósokat is szeretettel várnak. Ráadásul szétnézhetünk a Pilisszentiván fölötti Borbás-gerincen, ahol gyönyörködhetünk a naplementében. Jó esély van arra, hogy védett madarakkal is találkozzunk.

Az előbb említett lehetőségek mellett 6-án Dinnyésen 15-20 különböző madárfaj énekét hallgathatjuk meg. A Strázsa-hegynél madárgyűrűzési bemutatót tartanak, és Esztergomból felsétálhatunk a hegyen álló kilátótoronyba is.

Május 7-én ünnepeljük az édesanyákat. Ha valaki ezen a napon is szeretne egy jót kirándulni, az elmehet egy olyan, fokozottan védett területre, ahová csakis vezetővel szabad bemenni. Az egykori katonai lőtéren nem csupán az itt állomásozó fegyveresek emlékét tekinthetjük meg, de láthatunk különleges orchideákat, sőt betekintést nyerhetünk a rendkívül ritka Pannon-tölgyesek élővilágába is.
 
Madarak és meselények

Május 11-én az óvodásokat és a kisiskolásokat várják az Ócsai Meseösvényen. Az Öregfaluban és a Tájvédelmi Körzetben a csodálatos hétlábú paripa ismerteti meg a környezetvédelem fontosságát a gyermekekkel.

Tizenharmadikán Pilisszentivánon a madarak élőhelyei állnak a kirándulás középpontjában. A madarak és fák napja jó alkalom a tudásunk elmélyítésére. Aznap este Naszályon éjszakai túrára indulhatunk. Közelebb kerülhetünk a fülemüléhez és a halastavak madárvilágához. Túrák indulnak Pusztamarótról a Gerecse szentélyébe, Pisznicére, ahol a vándorsólyom fészkel, és a Farkasréti temető bejáratától könnyed sétát tehetünk a tölgyfák között a Sas-hegyen.

Tizenkilencedikén Pilisszentivánon meghallgathatjuk az éjjeli lepke zúgását, és megismerkedhetünk az éjszakai természet jó néhány titkával.

Másnap Dinnyésen egy igazi különlegesség vár ránk. Az érdeklődők eljuthatnak a kócsagok birodalmába, Ócsán pedig szervezett túra keretében ismerhetjük meg a lápi réteket, Tardoson bekukkanthatunk egy fokozottan védett kisemlőshöz, az ürgéhez.

Az orchideák kedvelői a Sas-hegyi Természetvédelmi Területen egy könnyű séta keretében, a meredek dolomi sziklák árnyékában gyönyörködhetnek pompás orchideákban. A résztvevők letérhetnek a megszokott tanösvényről, és szakértők társaságában sétálhatnak a hegy déli lejtőjén. Biztosak lehetünk abban, hogy bármelyik programra megyünk el, egészen különleges élményekben lesz részünk.
 
További részletek

További információért érdemes ellátogatni a nemzeti park honlapjára. Fontos időben tájékozódni, mert egyes programokhoz előzetes bejelentkezés szükséges, és a kirándulások egy részére a természet védelme érdekében korlátozott számban van hely.
 
Kapcsolat
www.dunaipoly.hu/hu/programok
1121 Budapest, Költő u. 21.
+36 1/391 4610
+36 1/200 1168
e-mail: dinpi@dinpi.hu

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...