Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-13

Mozduljunk ki a családdal!

Mozduljunk ki a családdal!

A június remélhetőleg szép kirándulóidőt hoz, érdemes kimozdulni és programokat szervezni az egész családnak. Ha nem akarunk messzire menni, felfedezhetjük a környékünkön lévő tanösvényeket.


A tanösvények azért nyújtanak nagyszerű kikapcsolódást, mert tematikájuk szerint szórakoztatnak és tanítanak is. A kicsiknek a meseösvények jelentenek feledhetetlen élményt, de a felnőttek sem unatkoznak például egy interaktív tanösvényen. Válogathatunk a jobbnál jobb témakörökből, közben pedig a szabad levegőn vagyunk, és élvezzük a napsütést a családtagjaink körében.
 
Sas-hegyi meseösvény

A budai Sas-hegy 30 hektárnyi természetvédelmi terület a főváros felett. Itt nem csak a tanösvények érdekesek, a látogatóközpont interaktív kiállítását is érdemes megnézni. A kilátóból csodálatos panorámában gyönyörködhetünk, a kristálytiszta időben a Mátra csúcsait is láthatjuk. Cincér Kázmér, a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata mutatja be, hogy milyen állatok és növények élnek a Sas-hegyen. A kis túrázók több játékkal és élménnyel is találkoznak, van például növénypárosító vagy állatforgós feladat is.

Kis-svábhegyi meseösvény

Ez a meseösvény a gyermekek érzékszerveit foglalkoztatja, hogy azok tudatos használatával jobban megismerjék a terület növény- és állatvilágát. A madarakat távcsővel nézhetik, a természet hangjait zeneláda, az illatokat illatfa mutatja meg. Katica, csiga és más szobrok is várják a kicsiket.

A Városmajor fölött található természetvédelmi terület a Széll Kálmán tértől gyorsan elérhető.

Kőpark tanösvény

A Svábhegyen található Jókai-kertben alakították ki a hazai kőzeteket bemutató tanösvényt. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események „termékeivel” ismerkedhetünk meg, ami nemcsak a tudományos kíváncsiságot elégítheti ki, de képes esztétikai élvezetet nyújtani a laikusok és a szakemberek számára. Itt 440 millió év képződményeivel találkozunk. A monolitokat a kiállítás készítői igyekeztek úgy rendezni, hogy valami érzékelhető legyen kurtára szabott életünk dimenziójából. 

Tanösvények a Budakeszi Vadasparkban 

Ha a Budakeszi Vadasparkba látogatunk, rengeteg izgalmas élményben lehet részünk, hiszen itt egy helyen változatos tematikájú tanösvényeken is végigmehetünk.

Madárbarát kert

A kertben a madáretetés és -itatás, valamint a madárodúk kihelyezésének legfontosabb tudnivalóival ismerkedhetünk meg, ha pedig a tanösvényt is végigjárjuk, olyan hasznos trükköket leshetünk el, amiket otthon is könnyedén tudunk alkalmazni. A hüllőbarát sziklakertben a talajba fektetett, különféle méretű csövek megfelelő búvóhelyet, létfontosságú telelőjáratokat biztosítanak a hüllők számára, ha pedig kellő napfény éri, a szikla felülete ideális napozóhelye lesz a felbukkanó gyíkoknak, siklóknak. A tanösvény olyan állatok megtelepedését elősegítő eszközöket is bemutat, mint a süngarázs, a darázsgarázs és a lepkekert. 

Interaktív tanösvény

Az interaktív tanösvény érdekes és izgalmas módon kalauzol körbe minket a Vadasparkban. Az állatok kifutói mellett található állomások más és más megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak. Négy hangos táblán a közelben lévő, ám a vadonban ritkán hallható állatok hangját lehet lejátszani. Pele Pali vezet állomásról állomásra, ahol megleshetjük az itatóra járó madárkákat, valódi szarvakat és agancsokat tapinthatunk, az ugrópályán pedig összemérhetjük ügyességünket az állatvilág bajnokaival. Az interaktív tanösvény igazi családi kikapcsolódás, felejthetetlen kaland kicsiknek és nagyoknak.

Kalandpark tanösvény

A Magyar Madártani Egyesület közreműködésével jött létre ez a tanösvény, ahol nemcsak aktív élménnyel, hanem hasznos tudással is gazdagodnak a Kalandpark vendégei. A két tanösvény célja a madárbarát eszközök bemutatása, valamint a fatörzsek és lombkoronák élővilágának megismertetése. A kisebbek a Kalandpark B pályáján haladva megismerkedhetnek Pele Pali történetével, a nagyobbak pedig a D pályán tudhatnak meg rengeteg érdekességet a madarak világából, így nemcsak az ügyességüket próbálhatják ki, de játszva tanulhatnak a hazánkban élő madarakról és fafajtákról is. A két tanösvény 23 madárfajról és 3 hazánkban élő pelefajról nyújt információkat.

Vadászati tanösvény

Ennek a tanösvénynek az elsődleges célja, hogy játszva, interaktív módon mutassa be a vadászati kultúrát, betekintést adjon a vadászati módszerekbe. A már jól ismert Pele Pali a hazai vadgazdálkodás nagy múltra visszatekintő hagyományát és az örökerdő-gazdálkodásban betöltött szerepét mutatja be. Egymáshoz hálózatszerűen kapcsolódó állomásokon szerezhetünk ismereteket a vadászat történelméről, kulturális és művészeti vonatkozásairól, a vadászkutyák speciális fajtáiról is, valamint megtekinthetjük Magyarország öt nagyvadjának trófeáit is.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...