Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-04

A pletyka izgalmas titkai – miért fontos az információ áramoltatása?

A pletyka izgalmas titkai – miért fontos az információ áramoltatása?

A MOM Kulturális Központban Szám Kati, a Képmás magazin főszerkesztője Mosolygó Sári, Kovács Lehel és M. Steinbach Annamária pszichológus segítségével arra a kérdésre keres választ, hogy miért olyan fontos az életünkben a pletykálkodás. A szórakoztató, ám izgalmas beszélgetés sorra veszi mindennapjaink jelentős pszichológiai kérdéseit. A közreműködők több eltérő nézőpontból kiindulva ugyanazt a dolgot vizsgálják meg: az emberek boldogságát.


A Képmás magazin nevével a múlt század legvégén találkozhattunk először. A lap hosszú utat futott be, és egyre népszerűbbé válva több átalakuláson ment keresztül. Illésy Mátyás solymári plébános 1999 őszén alapított lapot az egyházközösség számára. A közreműködők tapasztalták, hogy milyen nagy az érdeklődés a családok számára fontos tartalmak iránt.

2001-ben vehettük először kézbe a családok magazinjának szánt, és immár nemcsak Solymáron, hanem a település határain túl is terjesztett magazint. A szerkesztőség először egy gimnázium tetőterében működött. A lap egyre vastagabb lett, és az olvasók örömmel fedezték fel benne az értékes tartalmakat.

A Képmás követendőnek tartja a kereszténység értékrendjét, ám megnyilvánulási lehetőséget ad minden jószándékú kezdeményezésnek és gondolatnak. Nem volt egyszerű országosan is ismert és elismert magazinná fejlődni.
 
A lapot támogatta a katolikus egyház és sok hívő. A szerkesztőség munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérték, milyen témák érdeklik legjobban az embereket. Napjainkban a Képmást a hagyományos értékeket felvállaló, egyik legjelentősebb hazai női magazinként tartják számon. Október 19-én a MOM Kulturális Központban a lap Táncsics Mihály-díjjal kitüntetett főszerkesztője beszélget vendégeivel a pletyka szerepéről.
 
Minden a családokért

Szám Kati fontosnak tartja a családok számára lényeges témák felvállalását, bemutatását és a közösségteremtő értékek képviselését. Tiszta forrásból származó, hiteles információt közvetít, és több, a maga területén kiemelkedő, külsős szerzőt is alkalmaz. Létrehozták a Média a Családért Alapítványt. Ennek a munkatársai a Képmás magazinnal együttműködve évek óta szervezik a népszerű Képmás-esteket. Az ilyen beszélgetések középpontjában mindig egy adott kérdés áll, ilyen most például a pletykázás jelentősége.

Színészek, szakértők, művészek, véleményvezérek gondoskodnak arról, hogy egy-egy rendezvény színes, szórakoztató, pozitív energiát sugárzó esemény legyen. A Képmás csapata gondoskodik arról, hogy a különleges művészi élmény segítsen egy-egy témakör megismerésében, feldolgozásában.
 
Nincs lakat a szánkon

A pszichológia régi felismerése, hogy komoly gondokat okozhat, ha valaki elfojtja magában az érzelmeit, némán viseli el a megpróbáltatásokat, bezárkózik és eltávolodik embertársaitól, környezetétől vagy éppen a családjától.

A megfelelő kommunikáció hiánya szorongást okozhat, növeli a stresszt, és ha néhány éven át nem javul a helyzet, akkor a lelki problémákhoz testi bajok is társulnak. Boldogságunk érdekében fontos, hogy ne tegyünk lakatot a szánkra, mondjuk el a véleményünket, osszuk meg másokkal a gondolatainkat, és legyünk részei a környezetünkben az információ áramoltatásának.
 
Korábban gyakran vádolták meg a nőket azzal, hogy reménytelenül pletykásak. Ma már azonban a pletyka ezernyi formája a férfiakra is jellemző, mivel mindenki szeret tájékozódni, jól értesültnek lenni, és ezt meg is osztani a környezetével. A tudósok szerint a pletyka egyidős az emberiséggel.

Fontos szerepet játszott abban, hogy egységes, összetartó közösség jöjjön létre a kardfogú tigris és a barlangi oroszlán ellen harcoló ősemberekből. A történetek elmesélése fontos közös élményeket teremtett, és az ilyen hétköznapi társalgás elősegítette azt is, hogy fejlődjön a beszélgetők szókincse, gondolkodásmódja, és többet tudjanak meg a világról. Később megváltozott a pletyka szerepe és funkciója is. Az emberek azonban napjainkban sem tudnak lemondani róla.

Persze a televízió, a közösségi oldalak és az okoskészülékek révén napi huszonnégy órán keresztül velünk lévő internet idején már komoly vetélytársai vannak. A technika fejlődése azonban nem csökkentette a pletykálkodás fontosságát, sőt!

A különféle applikációk, közösségi oldalak a pletykálkodás melegágyává váltak. Egy-egy szóbeszéd napjainkban órák alatt eljuthat akár több száz millió emberhez, és eközben még a különféle nyelvek közötti akadályokat sem veszi figyelembe. Ugyanis sokan ugyanannyira szeretnének jól értesültnek látszani, mint szüleink vagy nagyszüleink.
 
Megfelelő szakértelem

A pletykálkodásnak, az embertársaink kibeszélésének azonban megvannak az árnyoldalai. Előfordulhat, hogy a pletyka ártalmas lehet. Ezekre a megfontolandó aspektusokra M. Steinbach Annamária szakértő világít rá az est folyamán. A neves tanácsadó szakpszichológus a stressz, a szorongás, a párkapcsolati, családi és gyermeknevelési problémák, valamint az önértékelési nehézségek szakértője. Nem csupán tanácsadóként dolgozik, önismereti csoportokat is vezet, és segíteni próbál mindazoknak, akik szeretnék megismerni az életvezetés titkait.

A művészeti élményről Mosolygó Sári és Kovács Lehel színművész gondoskodik. A résztvevők arra törekszenek, hogy a hallgatóság jobban érezze magát és megtanulja felismerni saját maga értékeit még egy olyan látszólag hétköznapi jelenségben is, mint amilyen a pletykálkodás.

A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött. Belépő az aktuális havi Képmás magazin személyenként, amely a helyszínen is megvásárolható.
 
REGISZTRÁCIÓ: https://kepmas.hu/hu/kepmas-est/pletyka-vagy-informacioaramoltatas

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...