Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-12

Az élet értelme és más, fontos kérdések – Kardos-Horváth János nagykoncertje

Az élet értelme és más, fontos kérdések – Kardos-Horváth János nagykoncertje

Az ezredfordulót követő évtized egyik fontos alternatív rockot játszó csapata, a Kaukázus együttes frontembere áll színpadra október 28-án a MOM Kulturális Központban. Meghívott barátai, zenészek és előadók társaságában eleveníti fel zenei pályafutása legszebb dalait. A különleges összeállítású koncert egy színdarab tematikáját követi. Kardos-Horváth János megvizsgálja a legfontosabb emberi érzelmeket, és választ keres arra a fontos kérdésre is, hogy a múltból mi menthető át a jövőbe.


Igazi örömzenélésnek ígérkezik KHJ42, vagyis Kardos-Horváth János nagykoncertje a MOM Kulturális Központ színháztermében. Érdekes a háromórásra tervezett zenei maraton címe is. Persze akik ismerik Douglas Adams brit regényíró kultikus sci-fi regényét, a Galaxis útikalauz stopposoknak címűt, azok egyből átlátják a távolról sem misztikus összefüggéseket.

A KHJ Kardos-Horváth János nevére utal, a 42 jelzi, hogy a Kaukázus együttes egykori énekes-basszusgitárosa az idén lett negyvenkét éves, „az élet értelme” kifejezés a cím végén pedig kikacsint Douglas Adams regénye felé. Abban ugyanis az élet értelmét a negyvenkettes számban határozták meg.
 
Színpadon a lecsupaszított ember

Janó, vagyis Kardos-Horváth János 1981-ben született Budapesten. A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett rockzenész tizenhárom éves kora óta muzsikál. A sikert az iskolai nyári táborok tábortüze mellett gitározva érezte meg először. Vágyat érzett egy letűnt kor iránt. Imádta a hatvanas és a hetvenes évek magyar könnyűzenéjét, valamint a The Beatles, a Nirvana, az Oasis és a Dire Straits muzsikáját is. Tizenévesen izgalmas nevű együttesekben lépett fel. Ilyen volt a Hattyúk Tava és a Zuzmó zenekar.

Tatabányán ismerkedett meg Fűrész Gáborral, akivel létrehozta a csak a saját erejére támaszkodó, a nyugati zeneipari kiadóknak hátat fordító Kaukázus együttest. A dalaikat ingyen elérhetővé tették az interneten. Hat éven keresztül rengeteg helyen léptek fel, és több hazai, valamint külföldi sztár társaságában is szerepeltek.

Főállású zenészként maradt ideje arra, hogy a gyerekeknek is írjon zenét. Kiadott egy lapozókönyvet és jó néhány gyerekdalt. A rá annyira jellemző érzékenységgel és kedvességgel az élet nagy kérdéseiről mesél a legkisebbeknek. Az első lemezt azóta három követte. Két évtizedes pályafutása során sok barátra és zenei kollégára tett szert. Október 28-án a MOM Kulturális Központ színháztermében fellép közülük Novák Péter, Pásztor Anna, Leskovics Gábor, Vincze Lilla, Szily Nóra, Illés Alexa, Szinnyai Dóri és Dömény Krisztián.
 
Mindenből tananyag lehet

Kardos-Horváth Jánost a barátai a tettek emberének tartják. A teherbírását mi sem bizonyítja jobban, hogy pillanatok alatt meghódította a magyar undergroundot, és egy évben akár százhúsz koncertet is adott. Emellett szívesen látott vendég volt a kis, vidéki klubokban, valamint a legnagyobb fesztiválokon.

Barátaival egy komplex és igényes zenei világot hozott létre. Izgalmasak a feldolgozott témái is. Énekel mindarról, ami a mai fiatalokat izgatja, de nem tesz lakatot a szájára, és kimondja, mit gondol a globalizációról vagy a környezetvédelemről. Nem riad vissza a kétkezi munkától sem. Saját maga építette fel a házát Budapest külterületén. Nagyon fontosnak tartja a környezet védelmét. Támogatja az új fák ültetését, és kiáll nemzeti kincseink, tájaink megvédése érdekében. Eljutott Indiába és Nepálba is. Ekkor döntötte el, hogy minden nap enni ad legalább egy éhezőnek. Örömmel veszi az olyan felkéréseket is, amikor egy szál gitárral a kezében kell kiállnia a közönség elé.
 
Hosszú koncert, gyönyörű dalok

Kardos-Horváth János szokatlan felépítésű és igencsak hosszú koncerttel lepi meg a rajongóit. A MOM Kulturális Központban elhangzanak a Kaukázus együttes és a sztár legismertebb számai. Alaposan körbejárja, mi lehet az élet értelme, de megmutatja azt is, mennyire fontos az egészséges természeti környezet, az igazságos társadalom, a méltóságteljes emberi létezés, az őszinte barátság és a tiszta szeretet.

A kiválogatott dalok felvázolják a teljes pályafutásának az ívét. Felidézik, milyen volt a nyári, iskolai táborokban a tűz mellett ülni és a gitár hangját hallgatni. Céltudatosabbak, egy határozott irányba tartanak a következő tartalmi blokk számai, vagyis a Kaukázus együttes legismertebb slágerjei. Utána szelíd és vad, csendes vagy éppen kitörő érzelmeket sűrítenek dalokba az előadók. Végezetül a számadás következik.

A zenész, aki otthon van a nagy koncerttermekben, az underground klubokban vagy az interneten, ismét bebizonyítja, hogy lehet erőteljes kereskedelmi és nagyvállalati támogatás nélkül is, pusztán a minőségi, egyedi hangzású és izgalmas zenére támaszkodva érvényesülni.

Azt a jó tanácsot adja a feltörekvő fiataloknak, hogy soha ne adják fel a reményt, és küzdjenek azért, hogy a tehetségükkel kivívják az őket megillető elismerést. A koncert végén Kardos-Horváth János eltöpreng azon, mik voltak a múltja legfontosabb értékei. Olyan dalokkal búcsúzik el a közönségétől, amelyek megmutatják, hogy a múltunkból mit érdemes átemelni a jövőbe.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...