Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-12

Borzongató halloween parti teliholddal fűszerezve

Borzongató halloween parti teliholddal fűszerezve

Ha igazán különleges módon ünnepelnénk a halloweent, látogassunk el október 28-án, szombaton este a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, ahol a telihold sarka vérnarancsba mártózik, és még egy részleges holdfogyatkozásnak is tanúi lehetünk.


A Csillagkapu már délután ötkor kitárul! Garantáltan egyedülálló élményben lesz részünk ezen a napon. A színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarunk lemaradni a csillagészlelésről, a helyszínen értékesített jegyek mellett már jó előre, online is megválthatjuk a belépőnket.
 
17.00–18.30 Alkonyati csillagászat:
A Budapest kupolában még nappali égen is van mit nézni. Ránk vár a nyári égbolt legfényesebb csillaga, a kékesfehér, a Napunknál háromszor nagyobb Vega, 17.30-tól pedig az Albireo színpompás kettős csillagát figyelhetjük meg. 17.40-től a tetőteraszon a teliholdas holdkeltében és a Szaturnuszban gyönyörködhetünk.

17.00–21.00 Interaktív programok:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő program vár ránk.

A Tér-idő trambulinon száguldó üveggolyók segítségével modellezhetjük a bolygók és a csillagok mozgását.
A Meteoritvizsgálat programon mikroszkópokba tekintve a saját szemünkkel vizsgálhatjuk meg a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait. Saját kezünkbe is vehetjük a több milliárd éves, az űrből érkezett objektumokat.
A Spektrum Zóna a fény és az optikai kísérletek színes világába kalauzol bennünket. Többek között olyan izgalmas dolgokat is láthatunk, mint a tökfejből feltörő fekete láng!
A Bolygószimatoló labor lombikjaiba zárt „űrparfümöket” megszagolva megtapasztaljuk a naprendszer bolygóinak az illatait. Garantáltan egyedülálló élmény!
Az Üstökösfőzés programon a legkiválóbb receptúra alapján állítunk össze egy ködben úszó üstököst, és az üstökösjég füstje alatt kígyókat tördelünk miszlikbe a kövön.

18.30–22.30 Esti csillagvizsgálás:
Az este beálltával mindenkit vár a csillagos égbolt!

Az éjszaka során Naprendszerünk mind a négy óriásbolygóját és a fogyatkozó Holdat is megcsodálhatjuk.

A Szaturnusz kecsesen vékony gyűrűjével és játékos holdjaival kápráztat el minket. Életre szóló látvány. 18.30–20.30-ig figyelhetjük meg a Budapest kupolában és az Észlelőteraszon.
A Neptunusz a Naprendszer széléről integet felénk. Apró, tengerkék korongját többszázszoros nagyításban vizsgáljuk meg. 20.00-tól látható a Távcsőműhely legnagyobb távcsőóriásában.
A Jupiter, az oppozíciójához közeledő bolygóóriás hatalmas korongként terpeszkedik a távcsőben. Az egyenlítőjével párhuzamos felhősávjai megannyi felhőfodrot rejtenek. 19.30–21.30 között figyelhetjük meg a Távcsőműhely és az Észlelőterasz teleszkópjaival.
Az Uránusz izgalmasan sárgás-zöldes színű, apró korongja a Távcsőműhely legnagyobb tükrös távcsöveiben sokszázszoros nagyításon lebeg majd előttünk.

Halloweeni Hook-kapitány halmazunk az Égfürkésző rétről 19.00–21.00 között lesz látható.
A Koponya-köd misztikus csillagtetemét pedig a Távcsőműhelytől tudjuk megfigyelni, 21.00-tól.
Holdfogyatkozás: 21.30-tól a távcsöves helyszíneken a holdfogyatkozásra szegeződnek a teleszkópok. 21.34-kor a Hold déli pólusa közelében beleharap a narancssárga földárnyék a Nap korongjába, majd lassan egyre nagyobb területet hódít meg. 22.52 percig gyönyörködhetünk a fogyatkozásban.

Ajánló
Ajánló
Tízéves a Városmajor kedvenc helye – Small plate-ekkel újít a Fióka

Tízéves a Városmajor kedvenc helye – Small plate-ekkel újít a Fióka

A XII. kerület legnagyobb kereszteződésében, ahol minden napszakban zajlik az élet, áll egy...

A női élet ezer arca – Perczel-Kováts Orsolya koncertje

A női élet ezer arca – Perczel-Kováts Orsolya koncertje

Az egyik legfoglalkoztatottabb, hatalmas népszerűségnek örvendő hazai énekesnő örökzöld slágerek...

Téli trendek – mibe érdemes beruházni?

Téli trendek – mibe érdemes beruházni?

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy átlagosan a ruhatárunk húsz százalékát hordjuk...