Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-02

Mit tegyünk, hogy kedvencünknek kutya baja se legyen?

Mit tegyünk, hogy kedvencünknek kutya baja se legyen?

Azt minden felelősségteljes kutyatulajdonos tudja, hogy vannak kötelező oltások, amelyeket bizonyos időközönként be kell adatni kedvencünknek. Van néhány olyan is, amely nem kötelező, viszont az őszi, téli időszakban komolyabb betegségeket lehet vele elkerülni.

A hűvösebb időben egyrészt olyan fertőzés is fenyegeti szabadban sétáltatott kutyánkat, amire nem gondolnánk, másrészt ilyenkor nemcsak az emberek, hanem az állatok körében is felütheti a fejét a megfázásos tünetekkel járó fertőző betegség. Azonban mindkettő ellen létezik megfelelő védekezés/védőoltás, amelyről állatorvosunktól kaphatunk teljeskörű tájékoztatást.

Lyme-kór

Tévhit, hogy a kullancsok csak a meleg időben jelentenek veszélyt, hiszen amikor a hőmérséklet lecsökken, beássák magukat a földbe vagy elbújnak az épületek közelében, megtalálva a legkisebb rést is, hogy ott téli álomba merüljenek. Azonban amint a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, előbújnak, és kiéhezve táplálékot keresnek. Az egyre melegebb őszi időszakok és az enyhe telek különösen kedveznek ezeknek az állatoknak a túléléséhez.
 
A Lyme-kór akkor alakul ki, amikor a Borrelia burgdorferi baktériumot hordozó kullancs megcsípi a kutyát, és ha nem kezelik, a kór ízületi gyulladást vagy más egészségügyi problémákat okozhat. A védőoltás segíthet megvédeni a kutyákat a Lyme-kór ellen, csakúgy, mint a hosszú távú bolha és kullancs elleni védekezés. 

Fertőző tracheobronchitise

Ez a rendkívül fertőző kór, amelyet felső légúti betegségnek vagy kutyaköhögésnek is neveznek, köhögés és tüsszentés útján terjed. Jó néhány különböző vírus és baktérium okozhatja, elsősorban a parainfluenza vírusa és a Bordetella a leggyakoribb kórokozó. Bár a fertőzött kutyák maguktól is meggyógyulhatnak, ha nincs másodlagos fertőzés vagy tüdőkárosodás, néhány hétig meglehetősen betegek lehetnek, és néha súlyosabb megbetegedés, például tüdőgyulladás alakulhat ki náluk.

A kennelköhögés gyorsan terjed a kutyák között, elsősorban kennelekben, kutyaparkokban vagy utazás közben. Az oltás igazolása gyakran szükséges olyan helyeken, ahol a kutyák egymással érintkeznek, például kutyanapközikben vagy kennelekben.

Bár ezek a helyek a betegség szempontjából magas kockázatúnak számítanak, az is előfordulhat, hogy a kutya a szokásos napi tevékenységek során kapja el a betegséget, például a parkban való séta idején a többi kutyával való érintkezés alkalmával.

Kötelező védőoltások

Az előző két ajánlott oltás mellett nem szabad elfeledkeznünk a kötelező védőoltásokról sem, amelyeket szintén az állatorvosnál adathatunk be, hiszen ezekkel nemcsak a saját kutyánk egészségét védhetjük meg, hanem a veszettség elleni oltás esetén a fertőzés terjedését is megakadályozhatjuk.

Szopornyica elleni védőoltás

A szopornyica egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amely főként a fertőzött kutyák orrából, szeméből származó váladékkal terjed, és leginkább a kutya gyomor-bél rendszerét, légzőszerveit, gyakran központi idegrendszerét támadja meg, és akár neurológiai rohamokat is okozhat. A szopornyica elleni védőoltás az esetenként halálos kimenetelű betegség megelőzését szolgálja.
 
Fertőző májgyulladás elleni védőoltás 

A fertőző májgyulladás a kutyák között váladékkal, például nyállal, fertőzött vizelettel vagy ürülékkel való érintkezés útján terjed. A tünetek hasonlítanak a szopornyica korai stádiumához, azonban a betegség májelégtelenséget és szemkárosodást okoz. A védőoltás elterjedésével az utóbbi években csak időszakos kitörések voltak tapasztalhatók, amelyeket egyes vadon élő és hordozó állatok terjeszthetnek, ezért a háziállatok védelmében szükségességes az oltás. 
 
Parvovírus elleni védőoltás

A kutyaparvovírus a fertőzött állat ürülékével való közvetlen vagy közvetett érintkezés révén terjedhet, és rendkívül ellenálló sok fertőtlenítőszerrel szemben, akár több hónapig is megmaradhat a környezetben. Nem minden kutyánál mutatkoznak a fertőzés jelei, azonban súlyos esetben teljes étvágytalansággal, hányással és véres hasmenéssel járhat. A fertőzött kutya intenzív ápolás és állatorvosi gondozás mellet akár fel is épülhet belőle, azonban a megelőzés legjobb eszköze továbbra is a védőoltás. 
 
Veszettség elleni védőoltás – jogszabály írja elő

A veszettség minden esetben halálos kimenetelű, azonban védőoltással megelőzhető betegség. A vírus valamennyi emlős központi idegrendszerét megfertőzheti, amely ezután szokatlanul kezd viselkedni, például az éjjeli állatok nappal is aktívak lesznek, mások szokatlanul agresszívvé válnak, és a betegséget harapások vagy bőrsérülések útján terjesztik. A veszettség elleni védőoltást Magyarországon jogszabály írja elő a kutyák számára, és sok országban szükséges bemutatni az oltási igazolásokat, ha kutyával együtt utazunk.

Hegyvidéki segítség

A jogszabály azt is előírja, hogy az önkormányzatok nyilvántartsák a településükön tartott kutyákat, ezért 3 évente ebösszeírásra van szükség, amelyhez a kutyatartóknak kötelessége adatot szolgáltatni. Az ebösszeírás célja az állatvédelmi, állategészségügyi és ebrendészeti feladatok hatékony ellátása. Fontos tudni, hogy a Hegyvidéki önkormányzat nem vet ki ebadót, tehát az összeírás nem szolgál ilyen célt!

A jogszabályi kötelezettségen és a fent említett célokon túl számos egyéb előnye is van az adatszolgáltatásnak:

- egy elkóborolt kutyust könnyebb visszajuttatni a gazdájához,
- hasznos információkat tudunk eljuttatni a kutyatartókhoz,
- kutyás rendezvények, speciális programok szervezése, meghirdetése a célzotti körnek stb.

2023-ban minden kerületi kutyatartónak december 15-ig kell adatot szolgáltatni, amelyhez a szükséges nyomtatványt a https://hegyvidek.hu/ebregisztracio oldalon tudja kitölteni. Amennyiben nem áll módjában az adatokat elektronikus úton feltölteni, a nyomtatvány papír alapon is elérhető a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (XII. ker., Böszörményi út 23–25.), ahol kitöltés után le is adhatja.
 
A Hegyvidéki Önkormányzat fontosnak tartja a kerületben élők biztonságát, ezért minden adatszolgáltató gazdinak 7500 forint támogatást nyújt a következő esedékes veszettség elleni oltás beadásához. 

A támogatás feltételei:
- adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése (ebregisztráció),
- a kutya gazdája kerületi lakos,
- a veszettség elleni oltást kerületi állatorvos adja be,
- a kérelem a veszettség elleni oltás után 60 napig nyújtható be.

A programról itt olvashat bővebben: https://hegyvidek.hu/eboltas

Az ebösszeírást követően, azaz 2023. december 15. után az új hegyvidéki kutyatartók részére is biztosítjuk regisztrációval a veszettség elleni oltás támogatás igénylését. Az utólagos regisztrációval és igényléssel kapcsolatos további információk megtalálhatók lesznek a https://hegyvidek.hu/elet-a-hegyvideken/kutyaval-a-hegyvideken weboldalon.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...