Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-23

A mi Normafánk – fotósverseny a Normafa Síház Étterem támogatásával

A mi Normafánk – fotósverseny a Normafa Síház Étterem támogatásával

A kívül-belül megújult Normafa Síház Étterem széles étel- és italkínálattal várja Budapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére a látogatókat, ezenkívül változatos programokkal is találkozhatnak a vendégek a Síházban, mint például a december eleji A mi Normafánk közösségi fotópályázat és -kiállítás, illetve a negyedik alkalommal megrendezendő Síház Kupa jótékonysági futóverseny.

Az étterem megőrizte régi báját, de megújult külsővel és belső térrel várja a látogatókat. A Hegyvidéki Önkormányzat által kiírt meghívásos tervpályázat nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett. Az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti vonásainak megőrzésére törekedtek. A belső tér hangulatáért Mtenga Bianca interior designer felelt, a falakat pedig Vojnits Alíz festményei díszítik.

Az épület

A felújításkor a közvetlen környezetéből eltűntek a nem túl esztétikus büfé bódék, a réteses is új otthont kapott egy esztétikus pavilonban az egykori buszforduló és parkoló helyén létesült parkos közösségi téren. Az étterem idilli, családi környezetet idéz meg, amihez kapcsolódik a tájba illeszkedő erdei pavilon a maga letisztult, skandináv stílusával. Az év minden szakában a kerthelyiség is nyitva áll, ahol külső pulttal is várják a vendégeket, akik kürtőskalácsot és sült gesztenyét is fogyaszthatnak, a gyermekeket pedig játszórész várja. Nem feledkeznek meg a kutyákról sem, a Síház egész területén szívesen látják a négylábú barátokat.
 
Az étlap

Csókay Bence*, az étterem egyik vezetője itt nőtt fel és itt is él a családjával. Amióta a régi klasszikus éttermek bezártak errefelé, régóta hiányzott nekik egy hely a családi étkezésekhez. Ahány család, annyi szokás és ízlés – ez volt a fő gondolat a Normafa Síház Étterem gasztronómiai csapatának és étlapjának tervezésekor. Az ízletes falatokért felelős séf Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar) és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza), akik közösen állították össze az étlapot. A látogatókat széles ételválasztékkal várják. A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek nagy technológiai tudásával és fúziós – főképp francia és ázsiai – csavarokkal színesítenek.

A borongós, hideg időben kihagyhatatlan fogás az édesburgonya-krémleves ropogós kápia paprikával bolondítva, illetve a tradicionális magyar konyha kedvence, a bajai halászlé, amelynek különlegessége, hogy betétként bőrén sütött pontyfilé kerül bele és házi gyufatészta. Megtalálható az étlapon a rántott hús és a kacsacomb is, vagy a séf egyik specialitásaként a paprikás csirke, amely klasszikus recept szerint készül, csirke jus alapból készített intenzív mártással, amit zöldfűszerekkel frissítenek és a tetejére tejföl kerül.

A hazai ízek mellett különleges nemzetközi ételek is szerepelnek az étlapon, mint az ázsiai meleg gombasaláta és a pho leves. Nápolyi pizzák közül is választhatnak, amik egy speciális Izzo Forni kemencében sülnek, és jó eséllyel a gyerekek kedvencei lesznek. Az étlapon olyan finom és egészséges vegán ételek is szerepelnek, mint a karfiolsteak párolt jázminrizzsel és csilis-szezámos kesudiószósszal tálalva. Az édesszájúakról sem feledkeztek meg, három tradicionális magyar desszert szerepel az étlapon: a puha, de ropogós császármorzsa**, a felejthetetlen öntetes túrógombóc és a nosztalgikus ízvilágot idéző madártej.

Az ételek mellé napszaktól függően ízekben és stílusban passzoló italokat is választhatunk. A borlapot Grezsu Dániel sommelier állította össze, a magyar borok mellett külföldi pincék különlegességei is szerepelnek a kínálatban. A magyar fehér borokat Tokajból, a vörösöket pedig Egerből és Szekszárdból válogatták. A magyarok mellett külföldi csendes borok is szerepelnek a kínálatban. Ezek kiválasztásánál az volt a cél, hogy minél szélesebb stílus repertoárt prezentáljanak. A manapság nagyon népszerű argentin malbec, német riesling és az új-zélandi sauvignon blanc semmiképp nem maradhatott le. Emellett az őszi, téli hónapokban forralt borral is várják a felmelegedni vágyó kirándulókat.

A programok

A programok tekintetében november 24-én negyedik alkalommal rendezik meg a Síház Kupa – jótékonysági futóversenyt, amely a szabad levegőn való mozgás ösztönzése mellett támogatja a gyermekotthonokban élő gyermekeket.

A Normafa Síház Étterem csapata pedig az idén első alkalommal hirdeti meg A mi Normafánk közösségi fotókampányt, amelynek keretében december 20-ig várja az info@normafasihaz.hu e-mail-címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, ami megmutatja a Normafa igazi arcát. 

Az elbírálásról rangos szakmai zsűri gondoskodik, a legjobbnak ítélt képeket pedig a Síház belső terében állítják ki, emellett a közösségimédia-felületeiken is publikálják a nyertes műveket. A díjazottak nyereményben is részesülnek, ami 50 000–100 000 forint közötti éttermi fogyasztást jelent, a helyezés függvényében. A pályázat részletei a Normafa Síház Étterem weboldalán és közösségimédia-oldalain lesznek elérhetők.

* Fotó: Egyed Péter
** Fotó: Puskás Nóra

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...