Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-23

Érdemes vigyázni négykerekű barátunkra – autóápolás télen

Érdemes vigyázni négykerekű barátunkra – autóápolás télen

A hűvösebbre váltó, gyakran esős, fagyos, néha havas időszak nem csupán az embert, hanem az autónkat is megviselheti. Éppen ezért érdemes átgondolni, mit tehetünk azért, hogy személygépjárművünk a lehető legjobban vészelje át a hidegebb, ködös és zúzmarás hónapokat.


Sokan úgy gondolják, hogy nekik már nem lehet újdonságot mondani az autójukkal kapcsolatban. Ennek ellenérre hasznos lehet végignézni, hogy milyen apró trükkökkel érhetjük el, hogy az autónk felkészülten vágjon neki a latyakos, gyakran jeges utaknak, és mit tegyünk, hogy ne okozzon kellemetlen meglepetést a csúszósság ellen az utakra kiszórt, felverődött homok és só.
 
Hóban, fagyban, de jókedvűen

Sok családnak a személygépkocsi a legértékesebb ingósága. Nem kevesen szinte már barátként, családtagként tekintetek rá, és ugyanolyan gondosan készítik fel a hideg időre, mint ahogy összeállítják saját maguk téli öltözékét.

Még nem késő megtenni azokat a fontos lépéseket, amelyekkel elejét vehetjük a korróziónak, a váratlan leállásoknak vagy a jármű értékvesztésének. Jó, ha a figyelmünk középpontjában az ablaktörlők, a téli gumi, az akkumulátor, a fényszórók és a lámpák állnak. Mindezeknek jó idő esetén is megvan a fontos feladatuk, de télen még lényegesebb, hogy minden a lehető leghatékonyabban működjön.

Fontos, hogy az autónkat télen is gondosan kell mosni. Bár nem csillog rajta a nyári nap fénye, elsődleges, hogy rendszeresen megtisztítsuk, és ne hagyjuk megülni rajta a havat. Ugyanennyire lényeges, hogy az első mosással ne várjuk meg a tavaszt, hiszen ez rozsdásodáshoz vezethet. Mi is megtisztíthatjuk a kocsinkat, de szakemberhez is fordulhatunk. Nem csupán kozmetikai beavatkozásról van szó. A fényezés, a tisztítás, a polírozás sokat dob az autónk kinézetén, ám legalább ennyire lényeges a konzerválás, az impregnálás, az alváz és az üveg megóvása. 

A legfontosabb szabály, hogy nagy hideg esetén ne mossuk le a kocsit forró vízzel, mert a vegyszeres, magas hőmérsékletű folyadék komoly gondokat okozhat a nulla fokos vagy annál is hidegebb fémen. További hasznos tanács, hogy a téli autómosás előtt gondosan távolítsuk el a hó- és a jégmaradványokat, nehogy ezek összekarcolják a festést.

Ha már a karosszéria és az alváz rendben van, vessünk egy pillantást az ablakra és az ablaktörlőkre. Télen különösen fontos, hogy jól lássunk. Emiatt kulcsszerep jut az ablaktörlőknek és a szélvédőnek. Ha jég tapad ez utóbbira, inkább legyünk türelmesek, és az ablakfűtéssel olvasszuk meg, ne az ablaktörlőt próbáljuk jégtörőnek használni. Szükséges téli ablakmosót használni, és a jégkaparó is hasznosnak bizonyul, ha sietnünk kell valahová. 
 
Gördülékenyen és biztonságosan

Az autóvezetők között vita tárgya, hogy érdemes-e téli abroncsot használni. A tudomány jelenlegi állása szerint nagyon is az. Ezeket a gumikat ugyanis kifejezetten a hideg időre fejlesztették ki. Biztonságosabban gördülhetünk rajtuk, és nem okoz nagy gondot az sem, ha a nedves vagy jeges aszfalton fékeznünk kell. Télen rendkívül fontos a nyugalom és a türelem. Megfontoltan, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezetve biztonságosan eljuthatunk oda, ahová igyekszünk.

Autónk más gumialkatrészei és kiegészítői is odafigyelést igényelnek. Az ablaktörlő elkopott lapátján érdemes csíkot cserélni. Az ajtók gumitömítéseit kenjünk be glicerinnel, így azok nem fognak megrepedezni, és a víz is jobban lepereg róluk.

Az utastérben a gumiszőnyeg megvédi a kárpitot és meggátolja az átázást, valamint az alatta lévő fém korrózióját. Tisztítsuk meg rendszeresen, és ha nagyon nedves lett, akkor tegyük ki száradni egy fűtött helyiségbe.
 
Készüljünk fel a hidegre!

A téli hideg komoly erőpróba az akkumulátor számára, mivel minél zordabb az időjárás, annál csekélyebb teljesítményre képes. Kellemetlen, ha reggel nem tudjuk beindítani a kocsinkat, vagy útközben egy rövid megálló után nem tudunk elindulni vele. Ezt a legegyszerűbben azzal kerülhetjük el, hogy rendszeresen feltöltjük és ellenőrizzük. A korrózió az akkumulátornak sem barátja. Van, aki arra esküszik, hogy a tél elején hasznos kontaktspray-vel befújni az akkusarut, mások inkább glicerinnel kenik be. 

Indulás előtt hasznos megnézni, hogy jól működnek-e a lámpák és a fényszórók. Ezek mosásáról se feledkezzünk meg. Az üzemanyagon kívül mással is „meg kell itatnunk” az autónkat. A kocsi télen különösen „válogatós”, ezért figyeljünk oda arra, hogy a hideg időnek megfelelő folyadékokat, például ablakmosót, hűtővizet, fagyállót használjunk.

Ha mindezeket átgondoljuk, és akár magunk készítjük elő a kocsinkat, akár egy szakember, például a Splitter-Autó segítségét vesszük igénybe, akkor elkerülhetjük a téli kellemetlenségeket, és megbízhatóan működő gépjárműben utazhatunk a tavasz beálltáig. Ami pedig mindennél fontosabb: biztonságosan, aggódás nélkül közlekedhetünk.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...