Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-12-14

Kultúra ajándékba – karácsonyi ajándékötletek

Kultúra ajándékba – karácsonyi ajándékötletek

Kedves karácsonyi ajándék lehet szeretteinknek egy-egy színházi előadásra szóló jegy, és mivel sokan nem dolgoznak a két ünnep között, érdemes megnézni, hogy milyen darabokat játszanak ebben az időszakban.


Megnéztük, hogy a Hegyvidék kártya elfogadóhely partnereknél milyen lehetőségeket találunk, és nem kellett csalódnunk. A klasszikus zenés darabtól a táncszínházi darabokig találunk előadásokat.
 
Pesti Magyar Színház
December 25., 26., 27.
A muzsika hangja – musical

Adva van egy szigorú katonaember, Von Trapp kapitány, akinek egyedül kell felnevelnie hét gyermekét. És adva van a 20. század harmincas éveinek Ausztriája, ami bár csodálatos a havas hegycsúcsaival és csörgedező, kristálytiszta patakjaival, csakhogy ezek fölött a festői tájak fölött viharfelhők gyülekeznek: a világháború viharfelhői. S ahogy az az igazán jó történetekben lenni szokott, ezek a széttartó történetszálak lassan összefonódnak, de úgy, hogy végül már ki sem lehet bogozni őket.

S miközben szurkolunk Mariának, a gyerekeknek, a kapitánynak, hogy az életük teljes és boldog legyen, fülünkbe csengenek A muzsika hangja világhírű dalai, amelyek a zenés színházi irodalom legnagyobb slágerei közé tartoznak. Üde, életigenlő, egyszerre bájosan szórakoztató és mélyen emberi történet ez szeretetről, családról, összetartásról, no és persze szerelemről.

Közreműködnek a Magyar Színház Ensemble együttesének tagjai
Rendező: Eperjes Károly Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, rendező
 
Nemzeti Táncszínház Nagyterem
December 27., szerda, 19.00
Tavaszi áldozat – Lakodalom 

A Le Sacre du printemps 1913-as bemutatójának 100. évfordulójára készült a Bozsik Yvette Társulat Tavaszi áldozatának felújított változata megújult jelmezekkel, szcenikával és koreográfiával, a Nemzeti Táncszínház felkérésére. Igor Stravinsky orosz korszakából való zenék közül a Tavaszi áldozat ősi rítusokat idéz fel, brutális barbarizmusával katasztrófákat jósol. Az eredeti koreográfia kiindulópontja a legendás Nizsinszkij és Nizsinszka darab orosz rituális világa, ezt ötvözi a koreográfus saját stílusával és a mai kor érzésvilágával. A Bozsik Yvette Társulat az idén 30 éves, a darabbal ezt az évfordulót is ünneplik.

A Lakodalom című darabot Bozsik Yvette nagyapja emlékére készítette 1996-ban a Közép-Európa Táncszínház felkérésére, most újragondolva, új jelmezekkel és díszlettel, felújított koreográfiával mutatják be a 30 éves Bozsik Yvette Társulat ünnepi programsorozatának részeként a Nemzeti Táncszínházban. A darab szürreális családi kép egy falusi esküvőről. Két családot megismerve találkozhatunk szenvedéllyel, szerelemmel, féltékenységgel és előítéletekkel. 

Tavaszi áldozat
táncolják: a Bozsik Yvette Társulat és vendégtáncosai
zene: Igor Stravinsky
koreográfus: Bozsik Yvette

Lakodalom
előadják: a Bozsik Yvette Társulat és vendégtáncosai
zene: Lajkó Félix szerzeményei és hawaii dalok felhasználásával
koreográfus: Bozsik Yvette
 
Nemzeti Táncszínház Nagyterem
December 28., csütörtök, 19.00
Héttorony – Makovecz Imre emlékére

Duna Művészegyüttes, Vecsei H. Miklós, Etnofon Zenei Társulás

A Héttorony legenda szimbolikája sokszor feltűnt a magyar kultúrtörténetben. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása, valamint, a nagy elődök szellemi hagyatéka jelentik azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai ölelésében. E kincsek között találjuk Makovecz Imre életművét is.

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, amely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. A pavilon zenéjét Kiss Ferenc szerezte. A mintegy 20 perces zenei anyag a magyar világzenei élet kiemelkedő alkotása. Ebből született meg a későbbiekben a Héttorony hangjai című album. A táncelőadás Kiss Ferenc zenéjére épülve kíván emléket állítani Makovecz Imre szellemi hagyatékának.

Előadja: Duna Művészegyüttes
Zeneszerző, zenei rendező: Kiss Ferenc
Koreográfusok: Appelshoffer János, Fitos Dezső, Foltin Jolán, Horváth Zsófia, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor

Későbbi előadások

Ha pedig a két ünnep közötti időszak nem megfelelő az ajándékozottnak, akkor megvásárolhatjuk a Margitszigeti Színház limitált példányszámban kibocsátott Ajándék- és kedvezménykártyáját, amely a 2024-es évadban használható fel, és a jegyvásárláson kívül más kedvezményekre is feljogosít.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...