Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-12-18

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

A zenegyűlölő – Operasokk a MOM Kulturális Központban

Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője azt szeretné, ha minél többen rajonganának a klasszikus muzsikáért. Új utakon próbálja belopni a zenét a közönség szívébe, például itt nálunk, a Hegyvidéken. Ebben Janklovics Péter színész, humorista segít neki. A szokatlan előadáson az is kiderül, miért jó operát hallgatni a 21. század harmadik évtizedében is. 


Hazánk az opera nagyhatalmai közé tartozik. Elegendő Erkel Ferencre, Egressy Bénire, Goldmark Károlyra vagy Erkel nagy riválisára, Mosonyi Károlyra gondolni ahhoz, hogy láthassuk, ez a műfaj nem véletlenül lopta be magát a hazai közönség szívébe. Az opera viszonylag későn, a 18. század végén jutott el hozzánk. Elsősorban az arisztokrata családok kastélyaiban lehetett előadásokat megtekinteni, és a műfaj első fellegvára az Esterházy család fertődi rezidenciája volt.

Hazai szerzők már az 1700-as évek végén próbálkoztak magyar nyelvű darabokkal. A reformkorban ezeket óriási sikerrel mutatták be az összes jelentősebb nagyvárosunkban: Pesten, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Szabadkán, Székesfehérváron, Nagyváradon, Debrecenben, Pécsen és Temesváron. Erkel Ferenc színrelépésével aztán megkezdődött a magyar opera aranykora. Talán meglepő, de akadnak, akik ki nem állhatják ezt a műfajt. Őket célozza meg január 5-én a MOM Kulturális Központban Hámori Máté és Janklovics Péter. 
 
Lehetetlen lenne szeretni?

A komolyzene sokak számára szent dolog, amiről áhítatos hangon lehet beszélni. Erről valami egész mást gondol a Danubia Zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté*. Különleges hibrid koncerteket szervez, mégpedig azért, hogy a magas kultúra részének tartott műfajokat, a klasszikus zene legszebb alkotásait közérthetővé és emészthetővé tegye a szélesebb közönség számára is. Ennek az eszköze nem is lehetne más, mint a humor. 
 
A Zenegyűlölő című műsorban cseppet sem hétköznapi módon mutatják meg nagyszerű muzsikusok és énekesek, hogy mi teszi egyedivé a közismert klasszikus darabokat. A műsor neve megtévesztő. A színpadon állók közül senki sem gyűlöli a zenét, éppenséggel rajong érte, és az élethivatásának tekinti, hogy e dallamok minél több kortársunkhoz eljussanak. 

Az viszont igen valószínűnek tűnik, hogy a sznobok kétkedve hallgatják majd Hámori és Janklovics Péter** stand upos humorista szavait. Ők ketten ugyanis közérthető módon, humorral segítenek értelmezni egy-egy klasszikus operát. Több ez vicces zenei ismeretterjesztésnél, a Zenegyűlölő művészei ugyanis nem tesznek lakatot a szájukra, hanem beszámolnak az előítéletekről és a tévhitekről.

Miközben poénok áradatát zúdítják a hallgatóság felé, olyan zenei utazásra invitálják a közönséget, amelynek során szép dallamok kényeztetik a fülünket és a rekeszizmunkat is. 
Kiderült, hogy az operát igenis lehet szeretni.

Aki akar, az nevethet is rajta, de egyértelmű lesz, hogy a műfaj világában ugyanúgy jut hely annak a zenebarátnak, aki már gyermekkora óra rendszeresen eljár az Operaházba, mint annak, akinek fogalma sincs a klasszikus zenéről, és laikusként lépi át egy új világ kapuját.
 
Kultúra és műveltség

Hámori Mátéval nem csupán a Magyar Állami Operaházban*** találkozhatunk, hanem az ország több pontján, mégpedig olyan meglepő helyszíneken is, ahol előtte senki sem próbálkozott a klasszikus zene népszerűsítésével. A Magyar Arany Érdemkereszttel és Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett karmester élete legnagyobb célkitűzésének a klasszikus zene népszerűsítését és az ifjúság zenei nevelését tekinti.

Tisztában van azzal, mennyire fontos a zenei örökségünk és az, hogy a következő évtizedekben is honfitársaink újabb nemzedéke fedezze fel magának a klasszikus muzsikát, például az operát. Hámori Máté a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Ezt követően többször vezényelt itthon és külföldön is szimfonikus zenekarokat. A Magyar Állami Operaházban tíz évvel ezelőtt mutatkozott be.

Egyfolytában azon dolgozik, hogy a gyerekeket közelebb hozza a magas kultúrához. Ebben mérföldkövet jelentett, amikor művészeti vezetőként a 1993-ban alapított Óbudai Danubia Zenekar élére állt. Új arculatot és karaktert adott a társulatnak, zenei ismeretterjesztő előadásaival meghódította a gyermekeket és a tizenéveseket is. 
 
Zene, költészet és humor

Szilárd meggyőződése szerint a magyar identitás szerves része a költészet és a művészet.
Meglepő, hogy társa a humor és a nevettetés világából érkezett. Janklovics Péter először Zalaegerszegen, majd Székesfehérváron állt a közönség elé színészként. Fellépett többek között olyan művekben, mint a Hegedűs a háztetőn, A tizedes meg a többiek, A kis herceg vagy Az ember tragédiája. A pályafutásában 2009 jelentett fontos határvonalat. Akkor vette ugyanis kezdetét humorista-pályafutása. Rendszeresen találkozhattunk vele a Dumaszínházban és a Comedy Central műsorában. 

A január 5-i előadáson Rőser Orsolya Hajnalka (szoprán) és Ninh Duc Hoang Long (tenor) közreműködésével hallgathatjuk Rossini, Erkel, Verdi, Lehár, Puccini és Kálmán leghíresebb dallamait.

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

* Fotó: László Emmer
** Fotó: Janklovics Péter Facebook oldal
*** Fotó: opera.hu

 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...