Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-04-14

Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Egy régi vendég – az Overlook Events csapata – tér vissza május 4-én a Hegyvidékre. Műsorukban felcsendülnek a legendás Oscar-díjas japán rajzfilmrendező és a hozzá ezer szállal kapcsolódó Studio Ghibli legszebb filmzenéi. Különleges élményben lesz részük az olyan, ma már kultikus alkotásoknak számító történetek rajongóinak, mint amilyen A vándorló palota, a Totoro vagy éppen a Chihiro Szellemországban. 
 
Tavaly decemberben egy tűt sem lehetett volna leejteni a MOM Kulturális Központ Színháztermében, amikor itt jártak nálunk az Overlook Events művészei, hogy bemutassák A Gyűrűk Ura trilógia filmes feldolgozásának legszebb dallamait. Ez a francia csapat a számítógépes játékok és a filmek muzsikáján alapuló koncertek nemzetközileg elismert szakértője. Népszerűségük egyik titka, hogy gondosan megválogatják, milyen zenei elemekből állítsák össze a műsorukat. Azért is telt ház előtt szoktak fellépni, mert mára már felnőtt az a nemzedék, amelyik gyermekként beleszeretett a leghíresebb számítógépes vagy platformjátékokba. Yoann Berger, Romain Dasnoy és Cedric Littardi kreatív együttese nemcsak szimfonikus kalandozásra csábítja mindazokat az egykori játékosokat, akik kiskamaszként örökre elkötelezték magukat a videojátékok, a rajzfilmek, a tévésorozatok vagy a mozifilmek mellett, hanem műsoraikkal azokat is elvarázsolják, akik eddig nem ismerték a popkultúra ezen részeit. Nem lesz nehéz dolguk május 4-én, szombat délután megszólítani a közönséget, mert a Totoro és a Chihiro megalkotójának hatalmas a rajongótábora Magyarországon is.
 
A japán Walt Disney
A kétszeres Oscar-díjas rendező, producer és forgatókönyvíró, Hayao Miyazaki 1941-ben született. Bár tehetős családban látta meg a napvilágot, a gyermekkorára rányomta a bélyegét, hogy sosem tudott igazán közel kerülni az apjához. Ugyanakkor az édesanyja egy ragyogó intellektusú, érző szívű nő volt. A mester később több filmjében szerepeltetett Josikóhoz hasonló karaktereket. Középiskolás korában döntötte el, hogy képregényeket rajzoló művész lesz. A műfaj órásaitól tanult, miközben rengeteget járt moziba. Korai pályafutása meghatározó pillanata 1985-ben jött el. Ahelyett, hogy a vizsgájára készült volna, kiszökött otthonról, és titokban megnézte a Hakudzsaden – a fehér kígyó legendája című rajzfilmet. Ez volt az első színes animációs film Japánban. 
A történet és a látvány lenyűgözte a fiatalembert, ezért a képregények és a rajzfilmek világa felé fordult. 1963-ban lediplomázott, majd elhelyezkedett a Toei filmgyártó vállalatnál, és ezzel vette kezdetét pályafutása. 
 
Mesék az egész világnak
Rengeteg film elkészítésében működött közre, 1979-ben pedig már rendezőként is megmutathatta magát. Általában kétévente lepte meg alkotásaival a moziba járókat. Már a Nauszika – A szél harcosai is szép sikert hozott, ám a Totoro – A varázserdő titka és a Kiki – A bo-szorkányfutár végképp megalapozta a hírnevét. Növekedni kezdett a rajongótábora, és hamarosan már szülőföldjén túl is imádták az alkotásait. 
Mi ennek az oka?
Lenyűgöző képi világgal dolgozott, egyediek a képei, gyönyörűek és magukkal ragadók a történetei. Furcsának tűnhet, de ragaszkodott ahhoz, hogy a rajzfilmjeit kézzel rajzolják, ne pedig számítógépek felhasználásával.
2001-ben aztán az egész világ megismerte a nevét, mert ekkor Oscar-díjjal tüntették ki a legjobb animációs film kategóriában. A különleges hangulatú Chihiro Szellemországban sikerét nemrég meg tudta ismételni: a legutóbbi Oscar-díj-gálán a hosszú szünet után elkészített filmje, A fiú és a szürke gém érdemelte ki a megtisztelő elismerést.
Két korszakos jelentőségű rajzfilmes szakemberrel együtt 1985-ben alapította meg cégét, a Studio Ghiblit. Az új rajzfilmes központ neve egy arab szóra vezethető vissza. A sivatagban ghiblinek nevezték a forró sirokkó szelet. A vállalat, amelynek a logóján egy jellegzetes rajzfilmfigura, Totoro látható, szerette volna megújítani a japán rajzfilmgyártást.
A képregények és a rajzfilmek nagyon népszerűek a szigetországban. Az USA-ban összesen nem adnak ki annyi képregényt, mint amennyi egy-egy igazán sikeres japán mangából elfogy. A Studio Ghibli kihasználta ezt az erős támogatást, és valóra váltotta a terveit. Mozifilmjeik és rajzfilmsorozataik számos díjat gyűjtöttek be, közöttük a már említett Oscart. 
 
A kép és a zene varázsereje
E filmeket ma már itthon is nagyon sokan ismerik és kedvelik. A rajongók szívesen dúdolgatják a klasszikus történetek fülbemászó dallamait. Az Overlook Events május 4-én ezeket hozza el a Hegyvidékre. A dalokat nagy odafigyeléssel hangszerelték át, mert arra töreked-nek, hogy a koncertnek egészen egyedi legyen a hangzása, és szívhez szóló élményt adjon.
Ebben segít az is, hogy egy magyar származású zongoraművész, Nicolas Horvath is közreműködik a műsorban. A virtuóz otthonosan mozog a zenetörténet minden korszakában. A közönség akkor figyelt fel rá, amikor a Monacói Zenei Akadémia egykori tanítványa elfeledett szerzőket újra felfedezve, egész életműveket bemutató koncerteken állt a közönség elé. Közel áll hozzá a klasszikus anime filmek zenéinek újraértelmezése is, így a MOM Kulturális Központ Színháztermében egy egzotikus műfaj legszebb dallamaiban gyönyörködhetünk. 
 
 

Ajánló
Ajánló
Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...

Közös otthoni programok a téli szünetre

Közös otthoni programok a téli szünetre

A karácsony és újév közötti napokban, a néha hosszúnak tűnő téli szünetben sok elfoglaltságot...