Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-15

Kezdjük az új évet sportosan!

Kezdjük az új évet sportosan!

Tudjuk, hogy az újévi fogadalmak közel 80 százalékát nem sikerül betartani, mégis, az új esztendőben tartozzunk abba a 20 százalékba, akik elérik kitűzött céljukat. Ha ez a sportos életmód, akkor a legjobb, ha magunkhoz illő mozgásformát választunk. Könnyítsük meg a saját dolgunkat, keressük meg a hozzánk leginkább passzolót.


Anélkül, hogy lekicsinyelnénk az előttünk álló változtatást, fontos elhinnünk, hogy rendszeresen sportolni egyszerűbb, mint gondolnánk. Persze rengeteg olyan akadály lehet az életünkben, amik megnehezítik a mozgás elkezdését vagy szokássá válását. Ezek között vannak külső akadályok, például a fáradtság vagy az időhiány, de sokszor a belső akadályok, a saját hiedelmeink („nem fogom bírni”, „nem nekem való”, „többet árt az egészségnek, mint használ”, „drága”, „nehéz megszervezni” stb.) jobban gátolnak minket.

Ezért érdemes olyan edzésformát választani, ami közel van a lakhelyünkhöz, illetve ami illik a habitusunkhoz, vagy esetleg, amit jó társaságban, barátainkkal tudunk űzni, mert így könnyebb lesz kitartanunk mellette az első lelkesültség múltával is.
 
Az újévi fogadalmak története  

Az ősi babiloniak voltak az elsők, akik mintegy 4000 évvel ezelőtt újévi fogadalmakat tettek. Az Akitu nevű tizenkét napos vallási fesztivál során új királyt koronáztak meg, vagy megerősítették hűségüket az uralkodó iránt, és ígéretet tettek az isteneknek, hogy kifizetik adósságaikat, visszaadják a kölcsönvett tárgyakat. Ha betartották a szavukat, isteneik kegyelmet adtak nekik a következő évre, ha nem, szerencsétlenségek sorával sújtották őket. 

Hasonló volt a gyakorlat az ókori Rómában, miután Julius Caesar az új év kezdetének január 1-jét határozta meg, amit Janusról, a kétarcú istenről neveztek el. Janus szimbolikusan visszatekintett az előző évre és a jövőre is, a rómaiak pedig áldozatokat hoztak az istenségnek, és jó viselkedést ígértek neki a következő évre. 

A korai keresztények számára az új év első napja lett a hagyományos alkalom arra, hogy átgondolják a múlt hibáit. 1740-ben John Wesley angol pap, a metodizmus alapítója hozta gyakorlatba, hogy a hívők újévkor szentírást olvastak, himnuszt énekeltek és ígéreteket tettek istennek. 

A fogadalomtevés hagyományának vallási gyökerei ellenére a mai fogadalmak többnyire világi gyakorlatot jelentenek, a legtöbb ember az önfejlesztésre összpontosít.

Kaitlin Woolley, a Chicagói Egyetem munkatársa publikált egy kutatást, amely az újévi fogadalmakat vizsgálta, és megállapította, hogy a fogadalmak 55,2 százaléka az egészséggel kapcsolatos, 34,4 százalékuk a munkához köthető, 5,2 százalék pedig szociális célt szolgál (pl. a családdal töltött idő növelését). 
 
Miért válasszuk a sportos életmódot?

„A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze” – mondta Szent-Györgyi Albert. A tudós nem csak szavakban ismerte el a sport jelentőségét, maga is sportosan élt. Még idősebb korában is rendszeresen úszott, és a motorozás mellett a másik nagy kedvence a teniszezés volt.

A sportolás örömforrás és persze a legjobb egészségbiztosítás. A rendszeres sporttal meg tudjuk előzni a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, az elhízást, javíthatjuk a közérzetünket, a hangulatunkat is. 

Nemcsak a felnőttek számára remek lehetőség a sport, hanem a kisebb-nagyobb gyermekeknek is. A kicsik sportolás közben megszabadulhatnak felesleges energiáiktól, kiélhetik a bennük felgyülemlett agressziót, hozzászoknak egy egészségesebb életszemlélethez, amely az egész életükre kihat.

A szervezett keretek között sportolók általában kitartóbbak, eredményesebbek, mint az önállóan, esetleg otthon próbálkozók. Az eltérő helyszín, a megszokott sporttársak, az oktató ösztönzőleg hat, biztat, javít.

A MOM Sportban a következő sportlehetőségek közül választhatunk: aquafitnesz, body balett, babaúszás, kézilabda, gyermeköttusa és triatlon, felnőtt triatlon, fitkidtanfolyam, versenyúszás-előkészítő, szinkronúszás, Südi Iringó táncoktatása, úszásoktatás, torna idősebbeknek, versenyúszás, szenior örömtánc, rehabilitációs vízi torna, vízilabda.

Akkor sem kell aggódnunk, ha nem pont január elsejétől változtatnánk az életmódunkon, hiszen a MOM Sport tanfolyamai folyamatosan, egész évben indulnak, igény szerint a már elindult csoportokhoz, az egyéni oktatásokhoz is várják a csatlakozni vágyó gyermekeket és felnőtteket. 

Ha szeretnénk részt venni valamelyik sportág oktatásán, de nem vásárolnánk rögtön az első alkalommal bérletet, napijegy megvételével is kipróbálhatjuk az edzéseket.

Ajánló
Ajánló
Karácsony biztonságban: így kerüljük el a baleseteket a háztartásban

Karácsony biztonságban: így kerüljük el a baleseteket a háztartásban

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, tartja a mondás, és ez bizony az ünnepi készülődésre is...

Előzzük meg a csontritkulást!

Előzzük meg a csontritkulást!

A csontritkulással kapcsolatban bőven akad tennivaló: ez a betegség ugyanis bárkinél kialakulhat,...

Milyen komoly egészségügyi problémát jelezhet a lábzsibbadás?

Milyen komoly egészségügyi problémát jelezhet a lábzsibbadás?

Ha hosszabb ideig ülünk egyhelyben, gyakran érezzük úgy, hogy teljesen elzsibbadt a lábunk. Ez...