Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-02

Hóeséslátás, egy furcsa látászavar

Hóeséslátás, egy furcsa látászavar

Bár az idén télen volt szerencsénk hóesést látni az életben is, hiszen bővelkedtünk havas napokban, létezik egy szokatlan, egyesek számára ijesztő látászavar, amit hóeséslátásnak hívunk. Mi lehet az oka ennek a furcsa jelenségnek, és hová forduljunk, ha ilyet tapasztalunk?

A jelenség angol nyelvterületen visual snow-ként ismert, elfogadott magyar neve nincs: hóeséslátásnak, hóesésszerű látásélménynek nevezhetnénk. A kifejezés önmagáért beszél: az ilyet megtapasztalók fő panasza a szemcsés, kásás, pixeles látás, amit sokan hóeséshez, vagy régi, fekete-fehér televízión nézett rossz minőségű adás képéhez hasonlítanak. 

Milyen tünetek jellemzik?

Ez a látásélmény általában tartós, vagy folyamatos, de függ a látott képtől is: homogén, világos felületek (fehér fal, monitor stb.) nézésekor zavaróbb. Érdekesség, hogy a látott számtalan, apró pont világos háttér esetén szürke vagy fekete, míg sötét háttér előtt világos színben jelenik meg.

A hóeséslátás mellett az is gyakori panasz, hogy fényes, homogén felületre nézve apró, szürke, féreg- vagy fonálszerű, gyorsan mozgó tárgyakat látnak a páciensek.

Előfordulhat a látott kép tartósabb megmaradása, főleg csukott szem mellett, de néha nyitott szemmel is (ez az ún. utóképjelenség), ami ahhoz hasonlít, mint amikor a napba nézünk, és utána rövid ideig „beég” a kép. Az is gyakori jelenség, hogy csukott szemmel fényes foltok felvillanását észleljük, vagy akár színes hullámok, felhőszerű színes foltok megjelenését tapasztaljuk.

A hasonló látászavart érzékelők nagy része más (nem a látórendszert érintő) panaszokról is beszámol: feltűnően sok közöttük a migrénes, de igen gyakori esetükben a fülzúgás és a szédülés előfordulása is. 

Bár a hóeséslátást először 1995-ben írták le migrénes betegek körében, nem ritka jelenségről van szó: egy nagy-britanniai kérdőíves felmérés alapján a lakosság csaknem 4 százaléka észlel hasonló látászavart. 

A hóeséslátás oka máig ismeretlen: tekintettel arra, hogy migrénesek körében igen gyakori, elsősorban agyi működészavart (a látórendszer működészavarát) tételezik fel. 
 
Mi a teendő, ha ezt észleljük?

Annak, aki hasonló látászavart észlel, első körben szemészeti és neurológiai vizsgálat elvégzését javasolják a Swiss Prémium Egészségközpont szakemberei.

A vizsgálatok fő célja a hasonló panaszokat vagy tüneteket okozó egyéb kórképek kizárása: ritkán előfordulhat ugyanis, hogy a látórendszert vagy az agy egyéb, az érzékelésben résztvevő struktúráit érintő kórfolyamat vált ki hasonló panaszokat.

Bár a hóeséslátás igen zavaró, orvosi értelemben legtöbbször nem veszélyes, a kivizsgálás segíthet a panaszok okának kiderítésében, az esetleges egyéb betegségek feltárásában és a kezelés megtervezésében is.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...