Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-26

Mire jó az ízületi ultrahang?

Mire jó az ízületi ultrahang?

Ha sportsérülés ér minket, fájdalmat érzünk, esetleg gyanítjuk, hogy gyulladásos ízületi megbetegedésünk van, vagy műtétek, fémanyagok beültetése után szeretnénk pontos képet kapni ízületeink állapotáról, igénybe vehetjük az ultrahangvizsgálatot, ami segítséget ad az orvosnak a pontos diagnózis felállításához és a további terápiás lépések megtervezéséhez.


Az ultrahang segítségével való képalkotás ugyanazokon az elveken nyugszik, mint a denevérek, a hajók és a halászok által használt hanglokátorok működése. Amikor a kibocsátott hanghullám egy tárgyhoz ér, onnan visszapattan és visszatér a kiadó ultrahangkészülékbe. Ezzel a módszerrel a gép meg tudja állapítani, hogy a vizsgált tárgy milyen messze van, milyen az alakja, mekkora és milyen az állaga, szilárd-e vagy folyadékkal teli. Ezáltal az ízületek vizsgálata során szakértő szemmel nézve megállapíthatók a különböző elváltozások. 

Az ultrahangvizsgálat előnyei

A vizsgálat fájdalommentes, ismételhető, költséghatékony, terhesség esetén is alkalmazható képalkotó eljárás. A nagy felbontású ultrahangkészülékek és magas frekvenciájú vizsgálófejek megjelenése ráadásul új dimenziót nyitott a lágyrész-diagnosztikában. A modern technika segítségével, a nagy felbontású képalkotással egyre kisebb anatómiai képletek vizsgálhatók. A baleseti sebészek, sportorvosok, ortopéd és reumatológus orvosok egyre szélesebb területen várják el a mindennapi gyakorlatban a gyors, megbízható diagnosztikus segítséget a lágyrész-ultrahangvizsgálattól a nehezen elérhető drága képalkotó eljárásokkal szemben.

Dinamikus ultrahangvizsgálatnál az ízületek, izmok aktív és passzív mozgása mellett értékes pluszinformációk birtokába juthatunk. A színes Doppler-technikával lehetőség nyílik a lágyrészképletek, gyulladásos elváltozások erezettségének megítélésére, érképletek lefutásának, átjárhatóságának, esetleges sérülésének vizsgálatára. A nagy felbontású vizsgálófejekkel kiválóan ábrázolhatók a perifériás idegek, az alagútszindrómák, az idegsérülések. Ultrahangvezérelve ízületi folyadék, vérömlenyleszívás, illetve mintavétel, terápiás beavatkozások végezhetők.

A mozgásszervi ultrahangvizsgálat területei a Budai Radiológiai Centrumban

A vállízület vizsgálatakor többek között információt kaphatunk a szalagrendszer, az ínállomány esetleges sérüléséről, a nyáktömlők állapotáról, az ízület mozgásáról, a bicepsz ín helyzetéről, gyulladásáról, sérüléséről.

A könyökízület vizsgálatakor megítélhető az ízületi kóros folyadékgyülem, az ízületi belhártya vastagság
a, az ízületi tok, a szalagrendszer, az ízület körüli íntapadások, a könyökcsúcs mellett elhelyezkedő nyáktömlő, a könyökízületet alkotó csontok röntgenfelvételen esetleg nem látható diszkrét csontsérülései.

Csuklóízületi gyulladás, ínhüvelygyulladások, ínsérülések, a kéz kisízületeinek gyulladása, szalagsérülések, diszkrét traumás csontsérülések, alagútszindrómák, gyulladásos ízületi betegségekben a kisízületek állapota, belhártya gyulladása jól differenciálhatók.

A csípőízület ultrahangvizsgálatánál megítélhető az ízületi belhártya vastagsága, kóros folyadékgyülem, a csípőízület körüli nyáktömlőgyulladás és a protézisműtét utáni különböző kóros elváltozások.

A térdízület vizsgálatakor információt kaphatunk a kóros folyadékgyülemről, esetleges ízületi bevérzésről, a combcsont porcborításáról, a C-alakú rostos porc elváltozásairól, az oldalszalagok és a hátsó keresztszalag sérülésről, diszkrét csonttraumáról, valamint kimutatható a térdhajlati duzzanatot okozó Baker-ciszta vagy vénás elzáródás.

A bokaízületi gyulladás, bokaszalag-sérülések, diszkrét csontsérülések, boka körüli inak sérülése, gyulladása, az Achilles-ín kóros elváltozásai, sérülése, a talpi erős kötőszövetes lemez kóros elváltozása, a láb kisízületek gyulladása, traumás sérülése, az inak sérülése, gyulladása, a sarok fájdalmat okozó elváltozásai jól differenciálhatók ultrahangvizsgálattal.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...