Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-08-03

Mit tegyünk, ha allergiás kötőhártya-gyulladástól szenvedünk?

Mit tegyünk, ha allergiás kötőhártya-gyulladástól szenvedünk?

Viszket, könnyezik a szemünk, duzzadt, vörös a szemhéjunk, folyik az orrunk? Valószínűleg kötőhártya-gyulladásunk van, ami gyakori betegség, és amelynek a hátterében állhat többek közt vírusos vagy bakteriális fertőzés, de az is előfordulhat, hogy allergiás reakció okozza a panaszainkat.


Az allergiás kötőhártya-gyulladás hátterében bizonyos irritáló allergének állnak. A betegség megléte attól függ, hogy környezetünkben fellelhető-e az allergén vagy sem. A tüneteket, a szénanáthához hasonlóan, ez esetben is az allergén hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – felszabadulása okozza. Az értágító hatás az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást idéz elő, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.

Állandók a tünetek vagy szezonálisak?

Érdemes megfigyelnünk, hogy mikor jelennek meg a tüneteink, egész évben jelen vannak, vagy valamiféle szezonalitást mutatnak. Utóbbi esetben azt is lejegyezhetjük, hogy melyik hónapban jelentkeznek a kellemetlenségek. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás esetén ugyanis megfigyelhető a szezonális ismétlődés: az adott allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek a tünetek.

A szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás, és szemhéjduzzanat is kialakulhat. Reggelre a szemrés összeragad. Ha a kellemetlen tünetek egész évben jelentkeznek, kiváltó okként felmerülhet a lakáson belüli allergének – például a háziállatok szőrének – szerepe.

A kiváltó okok

Az allergiás kötőhártya-gyulladást kiválthatják különböző allergének (por, pollen, állatszőr), de okozhatja a szem irritációját füst, bizonyos kozmetikumok vagy akár a klórtartalmú víz is az uszodában. Azok, akik március elejétől november végéig szenvednek a tünetektől, valószínűleg többféle pollenre is érzékenyek. Februártól márciusig a fák, májustól augusztusig a fűfélék, augusztustól novemberig pedig az üröm és a parlagfű okozhat gondot az arra allergiásoknak.
Akár házon kívül, akár házon belül vagyunk, a polleneken kívül nagy mennyiségben kerülhet a levegőbe a gombaspórákból is. Érdemes megemlíteni allergiát kiváltó tényezőként az állatszőrt, a madártollat és a házi port is.

A kötőhártya-gyulladás tünetei

Míg a kötőhártya-gyulladás érintheti csak az egyik vagy mind a két szemet, addig az allergiás kötőhártya-gyulladás az esetek többségében mind a két szemet érinti, de általában egyik oldal dominánsabban érintett.

Ha azt látjuk, hogy a szemből gennyes váladék ürül, akkor nagy valószínűséggel nem allergiás eredetű a szemgyulladás. Jellegzetes különbség még, hogy az allergia mindkét szemnél egyaránt tüneteket okoz, míg a fertőzés első tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás főbb tünetei:

a szem vörössége,
a szem viszketése,
idegentest-érzés (mintha idegen test lenne a szemünkben),
könnyezés,
a szemből ürülő váladék könnyszerűsége,
a szemhéjak, illetve a szem környékének ödémásodása.
 
Az allergiás kötőhártya-gyulladás kezelése

Az, hogy a tünetek meddig tartanak, függ az allergén fajtájától, de bizonyos pollenek esetén a tünetek hónapokon át jelen lehetnek.

Amennyiben biztos, hogy allergia okozza a kötőhártya-gyulladást, ajánlott az allergén fokozott kerülése.

A kezelés célja a kiváltó ok felderítése (inhalatív allergiavizsgálat), a diszkomfort megszüntetése. Annak eldöntése, hogy milyen kezelés szükséges (szemcsepp, szemkenőcs vagy tabletta), a szakorvos feladata. Érdemes felkeresni dr. Barta Ivettet, a Swiss Prémium Egészségközpont szemészszakorvosát.

Az orvos által felírt szemcsepp könnyebben a szembe juttatható, ha a csukott szem szemzugába csöppentünk, közvetlenül az orr mellett. Így a folyadék magától eloszlik a szem felszínén.

Az orvos által felírt kezelésen kívül alkalmazhatunk házi praktikákat is, amelyek enyhítik a nehezen viselhető tüneteket.

Tehetünk hideg vizes borogatást a duzzadt, viszkető szemekre. A hűvös borogatás nyugtatólag hat az égő, duzzadt bőrre.

Szemvidítófüvet vagy körömvirágot használjunk borogatás formájában: ehhez 1-1 teáskanál gyógyfüvet öntsünk fel kb. 50 ml forrásban lévő vízzel, várjuk meg, amíg kihűl, szűrjük le, itassunk át vele két vattapamacsot és naponta kétszer helyezzük néhány percre a lehunyt szemre. 

Az arcra lehetőleg csak természetes, allergén-, adalék- és tartósítószer-mentes kozmetikumokat használjunk.

Soha ne dörzsöljük a szemet! Ügyeljünk a gyakori pislogásra, a szemgolyó nedvesen tartására. Különösen számítógépes munka során felejtünk el gyakran pislogni.

A szemek bő, folyó, tiszta vízzel való mosása is segíti az allergének eliminálását.

Ajánló
Ajánló
Hogyan sportoljunk, ha túlsúlyunk van?

Hogyan sportoljunk, ha túlsúlyunk van?

Ha súlyfelesleggel küzdünk, elérkezhetünk egy olyan ponthoz, amikor úgy döntünk, rendszeresen...

Mikor kezdődjön a gyermek fogszabályzása?

Mikor kezdődjön a gyermek fogszabályzása?

A fogszabályozás szinte bármelyik életkorban elkezdhető, ám nem mindegy, mikor és milyen...

Mit tegyünk, ha sérvünk van?

Mit tegyünk, ha sérvünk van?

Sokakat érinthet egy eleinte kevés tünettel és gonddal járó, ám később sok panaszt okozó...