Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-07-18

Bőrvédelem a kánikulában – tippek a vízpartra, strandoláshoz

Bőrvédelem a kánikulában – tippek a vízpartra, strandoláshoz

A nap éltető erőforrás, hatására termelődik a létfontosságú D-vitamin a szervezetben, azonban káros ultraibolya-sugarai komoly problémákat okozhatnak, ha nem védekezünk ellene. Márpedig leégni vagy túl sok káros sugarat kapni nem csak a tűző napon lehet, a károsodott bőr viszont „emlékszik” minden ártalomra.


Júliusban már komoly erővel beindul a nyár, szinte lehetetlen a déli órákban megmaradni a napon. Nem is szabad, hiszen az UV-sugárzás komolyan károsíthatja a bőrünket. A rizikó függ a bőrtípusunktól is, ilyen szempontból a gyerekek, illetve a világos bőrű, kék vagy zöld szemű, szőke vagy vörös hajú emberek bőre a leginkább sérülékeny. 
 
Minden leégés károsítja a bőrünket

Fokozott óvatosságra van szüksége azoknak is, akiknek 100-nál több anyajegye van, vagy bőréről már távolítottak el rosszindulatú bőrdaganatot. Amennyiben nem tudjuk elkerülni a tűző napot, tennünk kell a leégés ellen, de akkor sem árt az óvatosság, ha csak keveset vagy nem kánikulai időszakban tartózkodunk a szabadban. Sokan nem is gondolnák: ha egyszer leégünk a napon, annak életre szóló a hatása.

Minden leégés károsítja a bőrünket és a DNS-állományunkat, növeli a bőrrák kockázatát és gyorsítja a bőr öregedését, ráncosodását. A tartós napozás gyengíti a bőr regenerálódási képességét, megújulási rendszerét, ezért azok, akik sok időt töltenek napon, jóval idősebbnek néznek ki. Ennél nagyobb baj, hogy a nap ultraibolya-sugárzása, különösen az UV-B az első számú felelős a legagresszívebb bőrrák, a melanoma kialakulásáért, ezek az ultraibolya-sugarak pedig egész évben aktívak, minden időben kárt okozhatnak, ha süt a nap, sőt, még a vékony felhőrétegen is áthatolhatnak.
 
Tanácsok nyaralóknak

Ha süt a nap, bármely évszakban szükség lehet fényvédelemre! Vízparton, napsütésben rendszeresen magas faktorszámú fényvédő krémet kell használni, és a déli órákban mindenképp tanácsos kerülni a napot. 

Megfelelő ruházkodással is sokat tehetünk. Érdemes könnyű, szellős és vékony, természetes anyagból készült, a testből minél többet fedő ruhadarabokat viselni, így hosszú szoknyát, hosszabb ujjú blúzt vagy inget, pólót. 

A széles karimájú kalap is jó választás, hiszen körben védi a fejet, a füleket, a nyak hátsó részét és az arc oldalát. Ezzel szemben – igaz, a semminél ez is több – a baseballsapka inkább csak az arc központi részeinek megóvására alkalmas. 

Azok a férfiak, akik kopaszodnak, vagy borotválják a fejüket, mindenképp viseljenek valamilyen fejfedőt a napon. Ha valamiért ez mégsem megoldható, legalább bőséges mennyiségű fényvédőt használjanak, hiszen a nap sugarai szinte merőlegesen sütik közvetlenül a fej tetejét. Egyre több férfi küzd a fejbőrén jelentkező bőrrákkal, pedig óvintézkedésekkel ez megelőzhető lenne. 

A nők számára pedig ajánlott, hogy napsütéses időben olyan nappali krémet használjanak, amely megfelelő fényvédőt is tartalmaz. Megfelelő napszemüvegre, bőr- és hajápolóra is szüksége van annak, aki sokat tartózkodik napon.

Nagyon lényeges, hogy megbízható helyről származó, hiteles márkájú és a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú szert válasszunk. Senki ne akarja úgy elérni az áhított barnaságot, hogy a szükségesnél gyengébb védelem mellett dönt. 

Ha az idei szezonra maradt a tavalyi fényvédő szerből, felhasználás előtt érdemes ellenőrizni a flakon feliratán, hogy nem járt-e még le a szavatossága. (A fényvédők általában egy-három évig használhatók a gyártást követően.) 

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha maradt a tavalyi szerből, az azt is jelezheti, hogy nem alkalmaztuk megfelelően, kellő gyakorisággal. Kevesen tudják, hogy ha folyamatosan napon, például strandon tartózkodunk, akkor kétóránként újra be kell kennünk magunkat fényvédővel, és minden megmártózás után is, hisz a víz a készítmény nagyobb részét lemossa a bőrről. 

Mivel a káros sugarak a víz felszínéről is visszaverődve akár az árnyékba is behatolhatnak, ezért vízparton a fényvédők alkalmazása akkor is fontos, ha nem tartózkodunk folyamatosan a napon. 

Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki bőrgyógyász egyénre szabott tanácsát a bőrtípusunkról és a napozáshoz a számunkra ajánlott szerekről! A Budai Egészségközpont szakemberei felkészülten várnak minden hozzájuk fordulót, akinek fontos a bőre egészsége.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...