Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-09-28

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár pluszkilót idővel kinövi a gyermek, vagy hogy azok a cuki kis hurkák jól is állnak neki. Pedig az elhízás már gyermekkorban is komoly problémát okozhat mind testileg, mind lelkileg.


„Az elhízás egyre több gyermeket érint, köszönhetően a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak. Ha végiggondoljuk a szokásainkat, rögtön megértjük az okokat is. Ahová csak lehet, autóval megyünk, a gyermekünk éhségét gyakran csillapítjuk gyorséttermi ételekkel, a mozgás vagy a hétvégi kirándulások helyét átvették a számítógépes játékok, és a nassolnivaló is inkább édesség, mint friss gyümölcs.

A testsúlynak az sem kedvez, ha gyermekünk nem kerül időben ágyba, vagy ha túl sok stressz éri őt. A fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen, hogy a rossz szokásokról lemondjunk, és mintát mutatva áttérjünk az egészséges életmódra. Az elhízás ugyanis több mint esztétikai probléma. Már gyermekkorban súlyos betegségeket okozhat, amely kihathat a csemeténk felnőtt életére is”
– mondta dr. Menyhárt Orsolya, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.
 
Számoljuk ki!

A jelentős túlsúly szembetűnő, azonban ha ránézésre nem tudjuk eldönteni, hogy gyermekünk súlytöbblete még az egészséges határon belül van-e, akkor érdemes egy gyors testtömegindex-számolást végeznünk. Az így kapott eredményt a kicsik korspecifikus adataihoz kell hasonlítanunk.

Az értékelésben segítségünkre van az úgynevezett percentilis táblázat, amely az adott korú gyermekek súlyeloszlásának százalékos értékét mutatja. (Ehhez az interneten jó néhány kalkulátort találunk.)

A 75 és 90 százalék közé eső érték már túltápláltságra utal. 90 fölött pedig egyértelműen elhízásról beszélhetünk. Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy gyermekünk túlsúlyos, esetleg kövér, keressük fel házi gyerekorvosunkat, hogy megelőzhessük a bajt.
 
A gyermekkori elhízás okai

A gyermekkori elhízásért a legritkább esetben felelősek bizonyos endokrin-, genetikai vagy egyéb betegségek. A túlsúlyért leginkább az alábbi okok tehetők felelőssé:
 
genetikai fogékonyság,
mozgásszegény életmód,
fokozott szénhidrátbevitel,
a tévé és a számítógép előtt töltött órák száma,
gyermekkori túlkalorizálás,
kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás,
nem megfelelő alapanyagok használata,
gyakori gyorséttermi étkezés.
 
Milyen problémákat okozhatnak a pluszkilók?

A gyermekkori elhízás már kamaszkorban is okozhat szív- és érrendszeri problémákat, magas vérnyomást, cukorbetegséget, ízületi károsodást, és megnövelheti az agyvérzés, a stroke, valamint a metabolikus szindróma kockázatát. A pluszkilók csökkenthetik a várható élettartamot, és több egyéb betegség kialakulásáért lehetnek felelősek. Előfordulhat, hogy a gyermek később sem tudja kordában tartani a súlyát, a túlsúly miatt pedig a társai kiközösíthetik, így az elszigeteltség lelki tünetekhez, agresszióhoz és egyéb pszichés panaszokhoz vezethet. Az önbizalom-hiányos, egyre inaktívabb gyermekre újabb pluszkilók szaladhatnak fel, és ez még tovább rontja a helyzetet. 
 
Mit tehetünk ellene? 

A betegség kialakulásában többnyire mi, szülők is ludasak vagyunk. Érdemes ilyenkor nekünk is önvizsgálatot tartanunk és néhány kérdést feltenni magunknak. Hányszor sportolunk egy héten? Mi kerül a család asztalára vagy épp a tízórais dobozba? Hogyan dolgozzuk fel a stresszhelyzetet? Hogyan jutalmazzuk magunkat? Nassolunk? Komótosan eszünk, vagy épp habzsolva? Ezek mind olyan rutinszerű viselkedésformák, amelyeket gyermekünk észrevétlenül sajátít el. Érdemes tehát a változást együtt, az egész családnak elkezdenie. Az egészséges élet ugyanis a családban megtanult szokásokkal kezdődik el.

A legjobb, ha az egész család életmódváltásba kezd, hiszen nincs motiválóbb, mint a szülői példa és a közös mozgás. Töltsünk minél több időt a szabadban kirándulással, biciklizéssel. 

Készítsünk együtt egészséges ételeket, és figyeljünk arra is, mi kerül az uzsonnásdobozba. Ebben segítségünkre lehet az Okostányér alkalmazás, hiszen 6–17 évesek számára is kínál például képes élelmiszer-adagolási útmutatót. 

Fontos, hogy kisgyermekkorban nem megengedett a testsúly csökkentése, törekedjünk inkább arra, hogy a növekedés során a gyermekünk tartsa a súlyát, így a testarányok javulnak, és elérhetjük a kívánt testösszetételt. A legalkalmasabb erre a serdülőkor, a nemi érés előtti időszak, utána ugyanis a testsúly rendezésének módja hasonló lesz a felnőttekéhez, csak sokkal lassabb ütemben.
 
Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha túlsúlyos a gyermekünk, javasolt egy alapos kivizsgálás annak érdekében, hogy kizárhassuk, valóban nem áll-e szervi ok az elhízás hátterében. A vizsgálattal időben kiszűrhetők az elhízás okozta szövődmények is, mint például a cukor- és zsíranyagcsere-zavar, a mozgásszervi következmények vagy a magas vérnyomás. 

Bizonyos esetekben szükség lehet pszichológiai vizsgálatra, valamint terápiára is, de a gyógyszeres kezelés ebben az életkorban még nem jellemző. 

Az orvos javaslatot tehet a gyógymódra is, így szakszerű segítséggel vághatunk bele az életmódváltásba és kezdhetünk el egy egészségesebb életet.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...