Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-06

Mi lehet az oka, ha nem tudunk fogyni?

Mi lehet az oka, ha nem tudunk fogyni?

Ahogy közeledik a strandszezon, egyre inkább előtérbe kerül, hogy megszabaduljunk a túlsúlyunktól. Több oka lehet annak, ha hiába próbálkozunk, mégsem mennek le rólunk a pluszkilók.


Az álomalak elérése nem csak azért fontos, hogy jól mutassunk a nyaraláskor a fürdőruhánkban, jó néhány egészségügyi problémát megelőzhetünk azzal, ha nincs rajtunk súlyfelesleg. A szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsírmáj mind jóval könnyebben alakul ki azoknál, akik túlsúlyosak. A fogyásunkat azonban több dolog is akadályozhatja: nézzük, melyek ezek!
 
Alacsony kalóriabevitel

Ahhoz, hogy a szervezetünk alapfunkciói megfelelően működhessenek, szükségünk van alapkalóriamennyiség bevitelére. Az alapanyagcsere az a kalóriamennyiség, amely a nemünk, az életkorunk, a testsúlyunk és a testmagasságunk függvényében változik. Amennyiben sportolunk vagy fizikai aktivitást végzünk, úgy magasabb kalóriabevitelre van szükségünk. Általában a nők esetében 1200-1500 kcal szükséges naponta, míg férfiaknál ez 1800-2000. Sportolás esetén ez a mennyiség az 1,6-2,2-szeresére is növekedhet. A fogyókúrázók gyakran követik el azt a hibát, hogy koplalni kezdenek. Ez a kezdeti fogyás azonban hosszú távon a kárunkra lehet, ugyanis a szervezetünk nem tud megfelelően működni a felborult egyensúlyú, vagy nagyon alacsony szénhidrát-, fehérje-, zsírbevitel következtében.
 
Alacsony fehérjebevitel

A fehérjék az izomzatunk legfőbb építőelemei, így nagyon nagy hátrány lehet, ha nem viszünk be elegendő mennyiséget napi szinten a szervezetünkbe. A különböző diéták esetén amellett, hogy az izomzatunk kezd el sorvadni, mert a testünk abból égeti el a kalóriákat, általában a diétát követően az ismét megnövelt kalóriabevitel újból hízáshoz vezethet. Fontos, hogy ne csak az alapanyagcserénket számoljuk ki, és aszerint étkezzünk, hanem arányosan vigyünk a szervezetünkbe szénhidrátot, fehérjét és zsírt is, valamint a sportolás miatt a táplálkozásnál ezeket arányosan növeljük.
 
Cukros üdítők, sportitalok
 
Bár néha jólesik egy hűsítő ice teát vagy kólát meginni, ezek a fogyni vágyók számára végképp nem ajánlottak. Ugyanis a szénsavas, cukros üdítők, teák és limonádék, illetve a sportitalok nemcsak hogy a fogyást nem segítik elő, de komoly betegségeket is okozhatnak, ugyanis növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint inzulinrezisztenciát is okozhatnak. Emiatt érdemes fokozatosan csökkenteni a bevitt mennyiségüket, majd végképp elhagyni őket a fogyásunk és az egészségünk érdekében.
 
Kevés folyadék, kevés rost

A fogyáshoz fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk, mozogjunk és megfelelő mennyiségű folyadékot, illetve rostot fogyasszunk. Folyadék és rost hiányában az anyagcserénk lelassul, így a fogyásunk meg is állhat. Ha nem tudunk odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék és rost bevitelére, akkor állítsunk be emlékeztetőt, amikor innunk kell, nassolnivalóként pedig csomagoljunk előre zöldségeket magunknak.
 
Stressz, kevés alvás

A helyes étkezés és a rendszeres sportolás mellett a fogyáshoz elengedhetetlen a nyugodt és minőségi alvás, amely a nagyjából azonos időben való lefekvést és a napi 6-8 óra alvást jelenti. Stressz esetén a fogyás szintén nehezebbé válik, ugyanis egyrészt sokunkra jellemző, hogy stressz esetén nassolni kezdünk, valamint stressz hatására a kortizolszintünk is megemelkedik, ami viszont az izomépítést akadályozhatja meg, ezért a fogyás során fontos, hogy ezt a szintet alacsonyan tartsuk. Ahhoz, hogy hatékonyan fogyhassunk, aludjunk eleget, és édességek helyett, ha nassolni szeretnék, fogyasszunk zöldséget, esetleg gyümölcsöt vagy 1-1 kocka étcsokoládét.
 
Egészségügyi probléma

Amennyiben a korábban felsorolt tanácsokat betartjuk, rendszeresen és változatosan étkezünk, sportolunk eleget, kerüljük a cukros üdítőket és még pihenünk is, de a pluszkilók nem mozdulnak, vagy nem tudunk tovább fogyni, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, ugyanis az is előfordulhat, hogy egészségügyi ok áll a háttérben, például inzulinrezisztencia, hormon- vagy pajzsmirigyproblémák. Ebben az esetben érdemes felkeresnünk a Villa Medicina endokrionológus-belgyógyászát vagy diabetológusát.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...